Menu 

Za sve ljubitelje dobre kapljice voćni likeri su napitak, koji se cijeni i iznosi u specijalnim prilikama. Jednostavno ih je napraviti, a odlični su i kao poklon.

Suština je da svježe voće sačuvate u alkoholu (obično rakija ili votka) – ostavite da odstoji 4 do 6 sedmica. Proces je baš jednostavan, a ukusi magični.

Za pravljenje voćnog likera treba vam: 1 do 2 šolje svježeg voća, rakija (ili votka, obično malo jača), šećer (nije obavezno), čista sterilizovana staklena flaša (od 1 litra) sa odgovarajućim čepom i gaza.

Voćni likeri – postupak pripreme

Odaberite svježe zdravo voće – zrelo i sočno. Ako želite “voćniji” i slađi ukus koristite više voća, ali minimalno mora biti 230 gr. Likere možete praviti sa gotovo svim voćem – kajsije, borovnice, breskve, jagode, šljive, grožđe, maline i, posebno cijenjene, višnje.

U flašu ubacite nešto više od pola pripremljenog voća, pa uz pomoć drvene drške izgnječite, blago, voće u flaši pritiskajući ga uz staklo. Voće bi trebalo da otpusti malo soka i kaše. (Ako koristite šećer, dodajte i njega. Na fotografijama je prikazan postupak pripreme likera od kupina sa više šećera. Ali, posebno ako je voće slađe, nije potrebno da ga koristite). Uspite rakiju (ili votku), pa dodajte komadiće cijelog voća (ono što vam je ostalo).

Možete, po želji, dodati i štapić vanile, karafilića, cimeta ili eksperimentisati – sa par zrna kafe ili koricom narandže.

Flašu stavite na policu i ostavite najmanje mjesec dana – povremeno promućkajte. Ako želite da vaš liker ima blaži voćni ukus, procijedite ga ranije (ali, mora da odstoji najmanje 4 sedmice).

Dobijeni liker procijedite kroz gazu i uspite, po želji, u dekorativne flašice. Ubacite i nekoliko cijelih voćkica zbog dekoracije i održavanja ukusa likera. Flašice dobro zatvorite. Liker možete kombinovati sa voćnim sokovima, dodavati u kolače, prelijevati preko sladoleda, praviti koktele.

Pročitajte i kako se pripremaju džemovi sa alkoholnim napicima u tekstu – .

Recept
Ime Recepta
Voćni likeri – osnovne smjernice
Objavljen
Vreme Pripreme
Ukupno Vreme
Rangirano
5 Based on 54 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
21 komentar
 1. Katarina Nikolic

  MOZE LI MI NEKO RECI KAKO DA NAPRAVIM LIKER OD TRNJINA?DA LI JE APSOLUTNO IDENTICNI POSTUPAK ILI IMA IZMENA..UNAPRED HVALA…PISITE

 2. Batajic Bogdanka

  Tek od trnjina, sto je dooobaaaaaaaar :)

 3. Dragica Djordjevic

  pripremam ih super su

 4. Zorica Markovic

  Ja volim i pravim od borovnice i drenjka.

 5. Mitrovic Milica
 6. Gajic Danijela

  liker od lista visnje i vina odlican je

 7. Nada Vlahovic

  visnja i orahovaca!

 8. Jelena Marin Popovic

  ZIVELI!!! :)

 9. Milica Krstic

  I u mojoj da kazem riznici se nalaze razni likeri. Uvijek ih sama pravim.

 10. Marija Ljubisa Micic

  pravila od,cokolade,maline,kupine,ribizle,visnje,jagode i sumske i domace,orahovacu…..da ne nabrajam vise…obozavam likere…..

 11. Vera Jovanovic

  Napravila od oraha, visanja i “pijano voce”.

 12. Ana Tomić

  Liker od nane. Dve pune šake svežih listova nane preliti jednim litrom vodke i u to dodati 300gr. žutog šećera. Ostaviti 40 dana da odstoji, povremeno promućkati tečnost u flaši kako se šećer ne bi taložio.

 13. Ana Koscak-Medic

  ovu sezonu napravila sam likere od jagode,višnje,mente,oraha i aronije.Još ću od dunje praviti ovih dana :-)

 14. Dana Ristic

  davnooo

 15. Jozica Kohek

  višnje, melisa in meta, zeliščni brez sladkorja

 16. Sonja Gligorijevic

  Putanje liker od sumskih jagoda dali treba stavljati neku aromu

 17. Branka Milan Teodorcevic

  Od oraha i jagode.

 18. Снежана Ђокић

  Ораховача.Леп је и од малине.

 19. Marijana Maja Matic

  Od oraha i od visnje! :-)

 20. Leteći Pirinač

  Ja pravim liker od drenjine, cim se ohladi familija, rodbina i prijatelji, po koji komsija i inkansant navale ko’ mutavi…nema sanse da se pokvari jel’te!

 21. Maja Markovic

  volim visnju domacu ali ja sam napravila od sumskih jagoda i odlican je :)

Napišite komentar