Menu 

Mnoge žene znaju da se s godinama simptomi PMS-a pogoršavaju i da je sa njima sve teže izaći na kraj. Dobra stvar je što veliku razliku mogu napraviti neke sitne promene u ishrani kao i suplementi koje možete uzeti. Ovo je vodič kroz prirodnu borbu protiv PMS-a.

Nedelju dana pre nego žena treba dobiti menstruaciju nivo progesterona i estrogena u organizmu rapidno raste baš u vreme kada se osećate loše, nezadovoljno, sve vas nervira, naduti ste i grudi vas bole i na najmanji dodir. Postoji mnoštvo prirodnih lekova koji će vam pomoći da se izborite sa ovim simptomima lakše nego obično. Možda ih neće u potpunosti izbrisati, ali razlika će biti zaista primetna.

Izbacite industrijki prerađenu hranu. Mnogi lekari savetuju da tokom PMS-a u potpunosti izbacimo hranu za kojom obično najviše žudimo u tom periodu. To može pozitivno uticati kako na fizičke tako i na psihičke simptome. Slatkiši utiču na nivo šećera u krvi što izaziva promene u raspoloženju, a prerađena hrana koja je bogata solju utiče na rad hormona.

5476183739_d7bc523338_z

Jedite više zelenog lisnatog povrća. Većina žena u svom reproduktivnom razdoblju pati od manjka gvožđa u krvi, a to može uticati na simptome PMS-a. Istraživanja su potvrdila da konzumacijom hrane koja je prirodno bogata gvožđem ima pozitivan uticaj na promene u raspoloženju i zato jedite više kelja, spanaća i blitve.

Redovno vežbajte. Ako se pridržavate vašeg fitnes programa i vežbate najmanje 30 minuta, pet puta nedeljno simptomi PMS-a će sigurno biti nešto blaži. Iako će vam možda zvučati kao nemoguća misija pokušajte pojačati intenzitet vežbanja u vreme kad trebate dobiti menstruaciju.

Uzimajte suplemente. Postoji zaista mnoštvo vitaminskih suplemenata koji pozitivno deluju na simptome PMS-a i nemojte ih izbegavati posebno ako se mučite iz meseca u mesec. Razgovarajte sa vašim lekarom da vam odredi šta bi vama najviše odgovaralo.

B6 i magnezijum. Koktel magnezijuma i vitamina B6 pozitivno utiču na hormonalni disbalans i ako uzimate magnezijum obavezno uzimajte i B6 koji će poboljšati njegov efekat.

Vitamin D. Dokazano je da vitamin D ima snažan uticaj na imuni sistem, ali i sve hormone uopšte. 2012. godine je objavljena studija tokom koje su žene uzimale vitamin D za vreme PMS-a. Čak 75 odsto učesnica koje su uzimale vitamin D su osetile poboljšanje.

Omega 3 masne kiseline. Antiupalna svojstva ribljeg ulja mogu pomoći za ublažavanje grčeva, a poznato je i da regulišu nivo šećera u krvi što opet utiče na promene raspoloženja.

3483575184_cb8d16a083_z

Čaj od listova maslačka. Pošto je prirodni diuretik, čaj od listova maslačka će pomoći kod nadutosti i grčeva. Obratite pažnju samo da je čaj napravljen od listova, ne od korena maslačka.

Vitex. Ova biljka utiče direktno na hipofizu i receptore u mozgu zadužene  za opijate, a mnoga istraživanja su potvrdila da utiče na promene raspoloženja i pomaže kod nadutosti i osetljivosti grudi. Dokazano je da simptomi PMS-a opadaju za čak 50 odsto nakon uzimanja ove biljke. Potražite je u apotekama u obliku čaja ili suplemenata.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar