Menu 

Dobili ste bebicu i imali operaciju? Početni period može biti malo teži. Ipak, oporavak posle carskog reza možete ubrzati i lakše prebroditi ovaj period.

Kao i svaka nova mama osećaćete se euforično, ali bićete i u procesu oporavka, jer je carski rez prava operacija. Pored postoprativnih simptoma biće prisutni klasični postporođajni simtomi – uvećane grudi, promene rasploženja, krvarenje, …

Pročitajte detaljnije u tekstu Kako “preživeti” carski rez.

Početak

Pre nego se pridignete trebaće vam gotovo dan oporavka, bićete pod lekovima i možda vam bebu neće doneti odmah. I ne plašite se, iako vas boli trebali biste se bar malo kretati, jer ćete tako ubrzati oporavak. Naravno, pazite na ranu i slušajte savete sestara i doktora.

Aktivnošću vraćate telo u stanje normalnog funkcionisanja brže, a tako i smanjujete rizik od postoperativnih komplikacija. Pretrano mirovanje može dovesti do pojave zatvora, koji je zbog bolne rane za one koje su prošle carski rez jedan od najvećih problema.

majka drzi bebu u narucju

U prvim danima tražite pomoć pri ustajanju, a dok ležite savijajte stopala, mrdajte prstima, rotirajte zglobove, protežite noge.

Naravno, ne preterujte – ne govrimo da ćete se za tili čas baciti na vežbe i dovesti telo u formu, već da vam je kretanje važno, bez obzira na bol.

Kada dođete kući nakon dve sedmice krenite sa šetnjama, pa kako nedelje budu odmicale produžite kretanje, ali trebaće vam duže vremena da se oporavite i budete spremni za vežbanje (i za seks, kojeg bi se trebali suzdržavati u periodu oporavka, prvih 6 sedmica).

Bolovi

Pored ostalih klasičnih trudničkih bolova i simptoma biće prisutni i postopretiavni bolovi. Ako ne možete da ih izdržite, ne trpite bol. Konsultujte se sa lekarom oko lekova koje možete uzimati. Posebno porazgovarajte o dojenju.

Dojenje

dojenje bolnica

Dojiti možete odmah u sobi za oporavak. Zamolite sestru da vam pokaže kako da dojite sa najmanje boli i da pazite na ranu. Dojićete najverovatnije u ležećem položaju i biće vam malo neugodnije zbog sveže rane. Važno je da pronađete odgovarajući ležeći položaj i za vas i za bebu da ne biste imali problema sa bradavicama i uopšte samim dojenjem.

Podizanje bebe

U prvih par sedmica posle carskog reza biće vam teško da podižete bebu, ali ne ustežite se da tražite pomoć. Naravno da ćete želeti da držite svog mališana, ali nek u tom važnom vremenu oporavka neko od poverenja i iskusan uvek bude pored vas. Neka neko podigne bebu i da vam je u naručje. Podizanje teških predmeta uopšte izbegavajte u ovom periodu.

Krvarenje

Iako se niste porodili vaginalnim putem i vi ćete imati postporođajno krvarenje. Krv dolazi iz područja materice, koji je bio povezan sa placentom. Krvarenje je deo oporavka materice i zato obavezno obavestite lekara ako ne krvarite.

Briga o ožiljku

ozilljak od carskog reza

Poželjno je da ožiljak ne kvasite mnogo – kada se tuširate voda može doticati ranu, možete je i malo oprati vodom, ali je ne trljajte i samo je lagano posušite mekim peškirom ili čak fenom za kosu. Za samo sedam dana rana će zarasti.

U prvim danima posle operacije ožiljak će biti malo podignut, natekao i tamniji od ostatka kože. Smanjivaće se sve više tokom 6 sedmica. Dugačak je obično 10 do 15 cm. Može vas svrbeti dok bude zarasto.

Pazite na promene: ako dobijete groznicu, ako se koža oko ožiljka zacrveni, ako iz rane bude izlazila tečnost, ako očvrsne i postane bolna. U tom slučaju pozovite doktora. To bi mogli biti znaci infekcije.

Što se tiče samog ožiljka možete koristiti specijalne kreme da ga smanjite, ali je u većini slučajeva nisko na stomaku tako da će ga možda i vaš kupaći kostim pokriti.

Zatvor i hrana

Iako sve trudnice mogu imati problem sa zatvorom, kod žena koje su imale carski rez to može biti malo izraženije, jer je posle operacije crevima potrebno neko vreme da bi se vratila u “normalu”. Creva mogu biti proširena, mogu iritirati dijafragmu, a vi možete osećati bol koja se širi gotvo do ramena.

Jedite hranu bogatu vlaknima, dobro pazite na ishranu (mnogo voća i povrća), pijte mnogo vode i soka ili kompota od suvih šljiva, pa u krajnjem slučaju i lekove za probleme sa zatvorom.

Mali saveti

Važno je urinirate redovno zbog bržeg oporavka, a ako imate problem sa mokrenjem pokušajte da duvate u slamku dok sedite na šolji – tako možete stimulisti mišiće.

Ako želite da smanjite bolove u stomačnim mišićima, uz pomoć supruga, silazite niz stepenice natraške.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar