Menu 

Sve žene uglavnom brinu kako će im se to telo promeniti tokom trudnoće, koliko će dobiti kilograma, da li će dobiti strije. Mi vam danas donosimo tekst koji će vam otkriti kako se telo menja nakon poroda i kakve sve posledice možete očekivati.

Gubitak kose. Nekoliko nedelja nakon porođaja postoji mogućnost da vam kosa počne opadati u većim količinama nego ranije. Osoba u proseku gubi 100 dlaka dok u trudnoći žene gube znatno manje zbog hormona koji divljaju. Nakon trudnoće vaše telo će na naki način kompenzovati sve te dlake koje nisu opadale tokom devet meseci pa će vam opadati više kose u prvih šest meseci nakon poroda. Ovo ne treba da vas brine jer će vrlo brzo sve doći u normalu.

Diskoloracija kože. Kod nekih žena se na koži pojavi nešto što se zove “maska trudnoće”, tamni krugovi oko očiju obično postanu svetliji, a žene koje su tokom trudnoće imale akne, primetiće kako im se nakon poroda lice očistilo. S druge strane, nekim ženama se pojavi crvenilo oko usta i brade ili im koža postane ekstremno suva. Oba ova stanja sama od sebe će nestati nakon nekoliko nedelja.

http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-examining-her-breast-image20880761

Promene na grudima. Nakon poroda vaše grudi će postati otečene, bolne i prepune mleka. Nakon što otok spadne, grudi će usled istezanja kože postati opuštenije nego obično. Takođe, postoji mogućnost da vam mleko curi iz dojki čak i kad ne dojite bebu.

Promene na stomaku. Nakon samog porođaja materica je još uvek uvećana i tvrda a teži nešto preko 1 kilogram. Nakon otprilike šest nedelja materica će težiti manje od kilogram i neće više biti tvrda kao ranije. Isto tako misteriozna smeđa linija u donjem delu stomaka konačno će nestati, što ne možete očekivati kad su u pitanju strije.

Bol u leđima. Pošto je potrebno određeno vreme da mišići abdomena ponovo postanu čvrsti vaše telo će dodatno opterećenje stavljati na leđa što može dovesti do bolova. Novopečene mame takođe mogu imati bolove u leđima zbog nepravilnog položaja tokom dojenja.

Inkontinencija. Nakon porođaja možda više nećete mokriti često kao tokom trudnoće jer beba više ne vrši pritisak na bešiku, ali pritisak na uretru koji se vrši tokom samog porođaja može dovesti do problema nakon poroda. Mlade majke mogu patiti od inkontinencije ili infekcije urinarnog trakta što može izazvati peckanje prilikom mokrenja.

http://www.dreamstime.com/stock-image-woman-stomach-pain-cropped-view-hands-clutching-her-isolated-white-image30682241

Zatvor. Ako ste tokom trudnoće imale problema sa tvrdom stolicom taj problem će se verovatno nastaviti i nakon poroda. Epiziotomija ili hemoroidi mogu vršenje nužde učiniti veoma bolnim. Jedite hranu bogatu vlaknima, pijte puno vode, mleka i sveže ceđenih sokova.

Vaginalni iscedak i bolovi. Vaša vagina će nakon porođaja biti osetljiva i bolna. Ako vam je rađena epiziotomija koristite hladne obloge koji će vam olakšati neugodan osećaj. Kratko nakon porođaja primetićete iscedak napravljen većinom od krvi i ostataka posteljice. Ovaj iscedak se naziva lokija i može trajati i nekoliko nedelja. Seksualni odnos možete početi upražnjavati 3-4 nedelje nakon poroda naravno ako ne osećate nikakve bolove. Ako dojite, vagina može biti veoma suva što seksualni odnos može učiniti veoma bolnim i neugodnim. Ako ne dojite, očekujte prvu menstruaciju oko sedam- devet nedelja nakon porođaja, a ukoliko dojite menstruaciju ćete dobiti tek nakon nekoliko meseci, a kod nekih žena se ne javi celo vreme dojenja. To nikako ne znači da ne treba da koristite kontracepciju.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-swollen-legs-image746723

Otečene noge i varikozne vene. Bolovi i otok u nogama koje ste osećali tokom trudnoće će veoma brzo nestati nakon poroda, ali neke žene ove simptome osećaju i nakon porođaja. Ako ste vi jedna od njih pokušajte što više da šetate jer bi to moglo da olakša probleme. Varikozne vene nakon poroda će postati manje vidljive sa prvim gubitkom kilograma u trudnoći, ali nikad neće nestati u potpunosti.

Znojenje. Nakon poroda može se javiti prekomerno znojenje tokom noći, a to se dešava zato jer telo mora da se reši svih nakupljenih tečnosti koje su akumulirale tokom trudnoće.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-woman-using-deodorant-image11240795

Nivo energije. Neke novopečene majke su izjavile da su nakon poroda osetile takav nalet energije kakav nikad nisu imale, čak ni pre trudnoće. Istraživanja kažu da nakon poroda aerobni kapacitet žene poraste za 20 odsto.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar