Menu 

Indukovani porođaj je onaj koji nije počeo prirodnim putem i koga su lekovima ili određenim metodama izazvali lekari i babice. Danas vam govorimo sve što bi trebalo da znate o ovim zahvatima, koje rizike nose i zašto se sprovode.

Indukcija se sprovodi onda kad je porodilja prenela bebu nakon određenog termina, a prolongirani porođaj sa sobom nosi puno više rizika od onog prevremenog koga se trudnice obično više pribojavaju. Čak i ako je vaš plan bio da se porodite prirodnim putem, nemojte odmah u startu da precrtate indukciju ukoliko vam lekari tako savetuju.

Zašto dolazi do indukcije?

  • Trudnicama će lekar preporučiti indukciju u određenim slučajevima koji podrazumevaju sledeće stavke:
  • Ako je trudna više od 40 nedelja i to je jedan od najčešćih razloga indukcije.
  • Vodenjak je pukao, ali trudnica ne oseća kontrakcije, a u tom slučaju bi se ukoliko se porod ne izazove mogla razviti infekcija u materici.
  • Kod trudnica koje imaju dijabetes, čija se beba pravilno razvija obično se u 38. Nedelji trudnoće izaziva porođaj.
  • Ako trudnica pati od nekih hroničnih ili akutnih obolenja kao što su preeklampsija, bolest bubrega ili bilo koja druga bolest koja bi mogla da ugrozi majku ili bebu.

Zna se čak desiti da majke same zahtevaju da im se izazove porod iz nekih privatnih razloga, ukoliko im partner neće biti tu do termina ili ako se previše plaše mogućih komplikacija.

indukacija

Kako se indukuje porod?

Postoji nekoliko različitih metoda koje se koriste da bi se porod izazvao. Neke je potrebno ponoviti više puta, a ponekad je potrebno isprobati više metoda. U svakom slučaju razgovarajte sa lekarom ili babicom da vam kažu šta oni misle da je najbolje u vašem slučaju.

Čišćenje membrana. Kad je u pitanju ovaj metod indukcije poroda on podrazumeva da babica ili lekar prstima pođu oko grlića materice što može podstaći kontrakcije. Ova metoda se najčešće preporučuje ako je trudnica dostigla termin, ako je u 40-oj nedelji trudnoće, a u pitanju je prvo dete ili ako je u 41-oj nedelji trudnoće, a u pitanju je drugi porođaj.

Tokom čišćenja babica pažljivo odvaja membrane od grlića materice koje okružuju bebu da stimuliše produkciju prostaglandina. Ako vam grlić nije dovoljno otvoren za čišćenje, babica će možda rastezati ili masirati grlić. Ovo može biti poprilično neugodno i možda će biti potrebno da se obavi više puta, a vi u svakom slučaju tražite da vam se objasne svi detalji.

indukacija2

Prostaglandin je hormon koji uzrokuje otvaranje grlića materice što može izazvati kontrakcije. Obično se porodiljama stavlja tableta ili gel koje sadrže prostaglandin u vaginalni otvor ili nešto nalik tamponu što se na isti način umeće, a porodilja u tom slučaju treba da leži na boku 30 minuta i čeka da se ova suptanaca polako otpusti pa se nakon toga može kretati.

U kom obliku će vam biti davan prostaglandin zavisi od toga koja vam je to trudnoća po redu. Vaginalni prostaglandin je najčešći metod izazivanja trudnće, ali postoje veoma mali rizici od hiperstimulacije što može dovesti do smanjenog dotoka kiseonika do bebe.

U tom slučaju porodiljama se daju lekovi koji će smanjiti kontrakcije.

Veštačka ruptura membrana. Ova metoda se obično naziva i probijanje vodenjaka i nikad nije prvi izbor za izazivanje porođaja, ali ga lekari i babice često primenjuju da bi se ubrzao tok poroda ili ako procene da porod ne napreduje kako treba.

Ovaj metod obično funkcioniše ukoliko je grlić mekan i spreman za porod i može biti veoma neugodan.

Probijanje vodenjaka ne garantuje i početak poroda, a kad vodenjak pukne veće su šanse da beba dobije infekciju i upravo iz tog razloga ovaj metod se preporučuje samo kad porod počne da bi se ubrzao proces.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-syntosin-drip-image22938582

Sintoncinon je sintetički oblik hormona oksitocina i njemu se pristupa ukoliko niti jedan metod nije pokrenuo porođaj,  jer ima mnogo loših strana. Sintocinon se daje intravenozno putem dripa i dopušta hormonima da dođu direktno u krvotok. Kad kontrakcije počnu, doza hormona se podešava da kontrakcije budu dovoljno česte da otvaraju grlić, ali opet ne previše intenzivne.

Obično se daje veoma mala doza koja se postepeno povećava da ne bi izazvala stres kod bebe.

U slučaju dripa porodilje su konstantno nadgledane, a mnoge su potvrdile da su kontrakcije izazvane dripom veoma bolnije od onih prirodnih.Takođe postoji mali rizik od hiperstimulacije.

Kako da se pripremite za indukciju

Razgovarajte sa lekarom ili sa babicom da vam predlože najbolji način indukcije i pitajte da li je zaista neophodna i koliko možete da čekate bez da ugrozite svoj ili život svoje bebe

Ne ustručavajte se i insistirajte da vam kažu sve detalje i da sami odlučujete o celom toku svog poroda.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar