Menu 

Većina nas uglavnom zna šta je dobro za naše zdravlje. Svi mi znamo da treba da se zdravo hranimo, redovno vežbamo, na kožu stavljamo kremu sa zaštitom od sunca, smanjimo konzumiranje alkohola i ostavimo cigarete. Ali, šta je sa zdravljem očiju? Znate li kako da ga sačuvate?

Postoji mnogo sitnica koje možete uraditi da biste sačuvali zdravlje očiju i sprečili pojavu odrđenih poremećaja povezanih sa starenjem. Većina navika koje štite od srčanih obolenja i karcinoma, štite i zdravlje očiju.

Zdrava ishrana. Sigurno ste čuli kako je šargarepa dobra za zdravlje očiju i to nije samo prazna priča, već se iza toga kriju mnoge naučne činjenice. Istraživanja su pokazala kako određene namirnice pospešuju zdravlje očiju i deluju kao prevencija za neke promene kao što je makularna degeneracija. Da biste očuvali zdravlje očiju unosite vitamine i minerale koji će vam u tome pomoći, na prvom mestu lutei, zeaksantin (brokoli, kukuruz, tikva, paprike, spanać, kelj), vitamin C (citrusi, dinja, paradajz, brokoli), vitamin E (mahunarke, pšenične klice, orašasti plodovi, semenke), cink (celovite žitarice), omega 3 masne kiseline (losos).

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Manje vremena provodite na suncu. Katarakta je jedan od glavnih uzročnika slabljenja vida kod starijih osoba. Katarakta na neki način zamagljuje sočivo unutar oka koje je po rođenju potpuno bistro. Vremenom to zamagljenje sve više utiče na vid. Ultraljubičaste zrake povećavaju rizik od nastanka katarakte i zato je veoma važno da zaštitite oči od sunca. Obavezno nosite naočare sa Uv zaštitom, kao i šešire sa širokim obodom. Ostali faktori koji povećavaju rizik od nastanka katarakte su dijabetes, povišen krvni pritisak, gojaznost, pušenje, prethodne povrede oka ili operacije kao i prekomerna konzumacija alkohola.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Prestanite pušiti. Pušenje je veoma štetno za zdravlje srca i pluća, ali isto tako šteti i zdravlju očiju. Pušači su pod mnogo većim rizikom od makularne degeneracije i katarakte. Ovo je samo još jedan razlog da prestanete pušiti.

Redovno vežbajte. Vežbanje nije doro samo za kondiciju i održavanje vitke linije, važno je i za zdravlje očiju i dobar vid. Istraživanja su pokazala da starije osobe koje redovno vežbaju (šetaju, trče, plivaju) imaju bolji vid od onih pasivnijih.

Redovno menjajte naočare za vid i sočiva. Kvalitet vida se može drastično menjati i zato je važno da redovno odlazite na preglede kod oftamologa i redovno menjate sočiva i naočare za vid. S druge strane ako još uvek nema potrebe za naočarama obavezno odlazite na godišnje preglede kod oftamologa kako biste se uverili da je sa vašim vidom i dalje sve u najboljem redu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rana dijagnoza je posebno važna kod stanja poput glaukoma koji može trajno ošetetiti optički nerv. Ako imate povišen krvni pritisak ili dijabetes, na preglede bi trebalo da odlazite i češće od jednom godišnje jer te bolesti mogu uticati na krvne sudove i uzrokovati krvarenje i curenje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Koliko puta vam se desilo da nakon odležane prehlade još danima posle vučete dosadni suvi kašalj koji vam jednostavno ne da mira? Donosimo vam veoma korisne savete kako da ublažite i da se...