Menu 

Kada vaš mališan prvi put stane na svoje noge budite spremni da će u narednih nekoliko godina dok u potpunosti ne savlada tu veštinu biti puno padova i udaraca. Važno je samo da znate kako reagovati u takvim trenucima.

Dobra stvar je što većina udaraca u glavu kod dece ne iziskuju nikakvu brigu i u većini slučajeva su potpuno bezopasni. Ipak za svaki slučaj trebalo bi da znate koji su to prvi simptomi potresa mozga i naravno kako da reagujete ukoliko ih prepoznate.

Deca se četo udaraju u glavu i to je posledica njihove znatiželje i potrebe da nauče i što bolje upoznaju svet oko sebe. Nemojte previše sputavati dete jer je ponekad zaista potrebno da sami nauče i prođu kroz neke situacije. U retkim slučajevima udarac u glavu može dovesti do nekih ozbiljnih stanja poput potresa mozga, kravrenja ili oticanja mozga. Ako je vaše dete palo na glavu, na neku tvrdu površinu, sa visine ili ako primetite neke sledeće simptome odmah potražite medicinsku pomoć, posebno ako je u pitanju manje dete.

2471446543_6bcc6f1b16_z

Neki od simptoma na koje treba da obratite pažnju su:

  • Dete je izgubilo svest, makar i na trenutak.
  • Ne prestaje plakati.
  • Povraćalo je nekoliko puta.
  • Čini vam se da je nespretnije nego obično.
  • Ne možete ga probuditi tako lako posle spavanja.

Kako tretirati udarce kod kuće? Ako se dete udarilo prvo što treba da uradite jeste da stavite hladan oblog od leda ili kesice zamrznutog povrća. To će smanjiti otok i ublažiti bolove. Uz konsultacije sa lekarom detetu možete dati paracetamol, ali nikako ibuprofen jer on može pojačati krvarenje. Često se dešava da deca nakon udarca u glavu zaspu zato nemojte paničariti ako vaše dete zaspi na putu do bolnice jer je verovatno samo iscrpljeno.

Šta kad dođete u bolnicu? Ukoliko lekari procene da nije reč o hitnom slučaju, vaše dete će pregledati sestre, odnosno proveriće kako dete reaguje na vanjske podražaje i kave su mu zenice, da li su jednake velićine, jer ako nisu to može biti znak oticanja mozga. Isto tako oni će pregledati samo mesto udarca, koliki je otok i masnica, te ravnotežu i na osnovu toga proceniti da li su potrebna neka dodatna ispitivanja.

5342397589_94e8383ffe_z

Veoma je važno da lekarima kažete sve detalje kako je se dete udarilo i kako se ponašalo nakon toga tako da bi oni mogli doneti pravu odluku. Nakon pregleda lekar će vas (ukoliko nije potrebno da dete ostaje na posmatranju) zamoliti da pažljivo pratite dete u naredna 24 sata u slučaju ako se pojave neki simptomi potresa mozga da dete odmah dovedete natrag u bolnicu. Trebalo bi da obratite pažnju da li je dete zainteresovano za igu ka o pre, da li je nervozno i često menja raspoloženje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar