Menu 

Bebi ulje zaista nije teško napraviti. Donosimo vam nekoliko predloga i smernica – koristite bazna ulja i prirodne dodatke.

Svako od nas svom bebanu želi da pruži najbolju negu. Bebina koža je posebno osetljiva i standardna bebi ulja ponekad nisu najbolji izbor.

bebi uljeGlavni sastojak gotovo svih bebi ulja je mineralno ulje, koje se dobija preradom nafte i nije baš najbolji izbor. Naravno, koža vaše bebe bude meka i svilenkasta, ali ne i dovljno hidratizirana, što je mnogo važnije. Umesto da prodire u pore, da hidratizuje, mineralno ulje formira neku vrstu barijere i sprečava bilo šta da uđe ili izađe. To može biti s jedne strane dobro, ali postoje bolje varijante koje imaju isti i još bolji efekat, jer dozvoljavaju koži da diše.

Bazna ulja

Možete koristiti bilo koje od baznih negujućih ulja koja ćemo navesti. Najbolje bi bilo da ih nabavite u organskim šopovima.

Tri prednjače: kokosovo, bademovo i maslinovo. Kokosovo je vrlo dobar izbor jer je na temperaturama ispod 25C u čvrstom stanju, lako se razmazuje i odlično neguje kožu. Bademovo je malo lakše, sjajno bazno ulje. Ima blag i slatkast miris i neka antimikrobna svojstva.

Ako birate maslinovo neka to bude ekstra devičansko, hladno presovano, organsko. Iako nema neki lep miris sa pravim kombinacijama možete sa njim učiniti čuda. Odlično je za kožu, puno antioksidanata, vitamina i savršeno za hidratizaciju.

Ova ulja možete koristiti direktno na bebinoj koži umesto bebi ulja ili krema koja koristite prilikom menjanja pelena.

Biljne mešavine

Bazna ulja možete mešati sa sušenim biljkama. Prvo zagrejte oko 200 gr bilo kog baznog ulja. Kada se ulje otopilo (u slučaju kokosovog) i zagrejalo dodajte 2 kašike svežeg ili 2 kašičice sušenog lekovitog bilja – lavande, nevena, kamilice, šipka, ružinih latica, … Možete koristiti samo jednu od ovih biljaka ili nekoliko vrsta pomešanih. Ostavite biljke i ulje na najnižoj temperaturi na šporetu da se greju 20-tak minuta. Sklonite sa šporeta, procedite kroz gazu i ostavite da se ohladi. Koristite kao i svako drugo bebi ulje.

bebi ulje

Vitamin E

Kapsule vitamina E su više nago dobre za kožu, a kada ih pomešate sa lavandom dobijate divnu komnbinaciju. Trebaju vam samo 3 kapsule vitamina E i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Kada to pomešate, dodajte smesi oko 170 gr baznog ulja i izmešajte. Pre upotrebe na malom delu bebine kože testirajte proizvod da vidite da li je beba osetljiva na lavandu.

Pročitajte i kako da napravite divan Poklon za bebu upakovan kao kapkejk.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar