Menu 

Dečija ljubav prema životinjama se manifestuje na različite načine od gledanja smešnih klipova sa životinjama do želje za sopstvenim kućnim ljubimcem. Ljubav prema životinjama kod dece treba da podstičete i ohrabrujete, a mi vam donosimo nekoliko saveta kako da naučite klince da vole životinje na pravi način.

Mnoga istraživanja su pokazala da životinje imaju veoma pozitivan uticaj na klince. Dokazano je da kućni ljubimci pomažu da se lakše izborimo sa stresom, anksioznošću posebno kod dece koja pate od bilo kakvog oblika autizma. Pored toga, život sa životinjama jača imunitet i smanjuje rizik od alergija. Veoma je važno da naučite decu kako da se odnose prema životinjama.

Naučite decu da poštuju životinje. Veoma je važno da deci objasnite da treba da poštuju životinje jer je to prvi korak ka tome da se prema njima odnose humano. Objasnite im šta je prihvatljivo, a šta nedopustivo kao i to da su životinje živa bića, ne igračke.

maca

Usvojite kućnog ljubimca. Ako razmišljate o kućnom ljubimcu nemojte kupovati već usvojite mačku ili psa iz prihvatilišta.

Volontirajte u prihvatilištima za pse. Organizacijama koje napuštene pse sklanjaju sa ulica je uvek potrebna pomoć i zato se prijavite kao volonter, a ako su vaša deca dovoljno velika povedite i njih. To će im biti veoma vredno iskustvo.

Posetite farmu. Farme sa domaćim životinjama su divna mesta na kojima deca mogu uživati u igri sa životinjama, ali i gde mogu naučiti mnogo toga kad je u pitanu ishrana i briga o istima.

Pažljivo se raspitajte odakle dolazi vaš kućni ljubimac. Ako kupujete psa onda se tačno raspitajte o leglu iz koga pas dolazi jer postoje mnoge uzgajivačnice koje pse drže u nehumanim uslovima samo za “proizvodnju” štenaca.

Tretirajte vašeg ljubimca sa poštovanjem. Iako nam određene vrste životinja služe kao hrana to ne znači da ne zaslužuju humane uslove života, posebno kućni ljubimci. Ako nabavljate psa ili mačku obratite pažnju na to da životinja ima svoje mesto za spavanje i nemojte ih uzimati ako nemate odgovarajuće uslove.

maca2

Sva svoja stečena znanja prenesite na svoju decu, trudite se da se prema životinjama ophode kao i prema ljudima, ne dozvolite da ih previše gnjave. Objasnite im koji su to znakovi pomoću kojih životinja pokazuje da joj nije ugodno. Isto tako važno je da decu naučite kako se životinjama pristupa na pravi način. Kad su u pitanju psi neka im uvek pruže ručicu du da ih onjuše i nikad ne pokušavaju da ih pomaze pre toga. Važnije je da klincima objasnite kako se pravilno postupa sa životinjama nego da ih se plaše.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar