Menu 

Koliko je važno da decu naučite da se ne bahate i potcenjuju druge kad pobeđuju isto je toliko važno da ih naučite da dostojanstveno podnose poraz, ako ne i važnije.

Naša deca su svakodnevno izložena lošim reakcijama na poraz putem televizora gde gledaju ispade besa omiljenih sportista kad gube i velika je verovatnoća da će isto takvo ponašanje preneti i u svoj život. Šta roditelji mogu da urade u tom slučaju?

Za početak, roditelji mogu objasniti deci gde leži uzrok za takvo loše ponašanje. Mogu im reći da oni koji loše podnose poraz misle da su najbolji na svetu, da je ceo svet pod njihovim nogama i da ceo svet treba da se složi s njima. Onog trenutka kad se pojavi neko ko će im pokazati malo drugačiju istinu oni imaju napade besa jer osećaju da im je učinjena nepravda.

Objasnite klincima da je sasvim normalno da imaju emocionalnu reakciju kad ne dobiju ono što su želeli i da je normalno da su ljuti kad osete nešto što njima liči na nepravdu. Ali, isto tako im morate naglasiti da nikako ne smeju da se istresaju na drugim ljudima zbog onoga što osećaju. Recite im da oni koji ne podnose poraz veoma lako mogu izgubiti drugare.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-angry-boy-serious-gesture-full-profile-adolescent-isolated-white-background-image30543792

Pričajte o emocijama

Stavite do znanja vašem mališanu da je sasvim u redu da oseća ljutnju i na neki način je izrazi, ali na sigurnom i privatnom mestu, pokažite mu kako da se oslobodi frustracije kad dođete kući. Možete dati detetu da udara u vreću za boks ili ga pustite da iz sveg glasa viče kako je ljut. Nakon toga dete će se osećati mnogo bolje i svoj bes neće iskaljivati na drugima.

Zabavljajte se

Pokušajte dete preusmeriti da razmišlja o tome kako neke aktivnosti obavlja ne samo da bi pobeđivalo nego da bi se zabavljalo. Recite mu kako je fudbal zabavna igra gde se druži sa drugarima, a kako pobeda njegovog tima dolazi samo kao mali bonus. Kada odlazi na neko takmičenje pričajte mu kako će mu biti zabavno, a pobedu ili poraz stavite u neki drugi plan, ali svakako naglasite detetu da da sve od sebe.

Trud na prvom mestu

Nikako nemojte dopustiti ni da dete bude u potpunosti ubeđeno u pobedu jer će kasnije razočarenje biti još veće bez obzira koliko ste i vi sami sigurni u to. Naučite dete da uvek treba da se trudi  i radi, a da će pobeda biti samo dokaz kako se taj trud isplatio.

Izvucite pouku

Činjenica je da vaše dete neće baš uvek pobeđivati i dobivati ono što poželi, ali iz svakog poraza pokušajte izvući neku pouku. Pitajte dete šta je naučilo iz celokupne situacije i njegov odgovor će vam pomoći u načinu na koji ćete se dalje ophoditi.

http://www.dreamstime.com/stock-image-childhood-rivalry-siblings-image18882271

Recite detetu da čestita samom sebi

Ako je detetu veoma važno to priznanje spoljašnjeg sveta onda će veoma teško podnositi poraze jer će mu osećanja varirati u zavisnosti od uspeha i poraza. Usmerite dete da samo sebi čestita i kad pobeđuje i kad gubi i da si kaže da je dao sve od sebe i de će se u buduće truditi još više.

Sportsko ponašanje

Uvek, ali uvek napomenite detetu da čestita protivnicima i da se pridruži njihovoj proslavi pobede bez obzira na razočarenje koje u tom trenutku oseća. Sasvim je u redu da dete oseća razočarenje zbog poraza, ali nije u redu da potcenjuje tuđi uspeh.

Sve ovo što smo naveli neće imati nikakvo značenje ako vi na svom primeru ne pokažete detetu kako zaista izgleda dostojanstveno podneti poraz. I zato kad neko drugi na poslu dobije unapređenje pre vas, ne govorite ružno o kolegi već mu čestitajte i recite da je zasluženo.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar