Menu 

Činjenica je da se lepi maniri nose iz kuće i to je ono što deci u potpunosti morate preneti vi. Evo nekoliko saveta kako da decu naučite lepom ponašanju.

Kad su maniri u pitanju praksa igra puno veću ulogu od teorije. Ma koliko puta rekli detetu da kaže „pardon“ kad podrigne ili pusti gas, vaše reči neće imati težinu ako vi to isto ne radite. Iako je najbolji način da decu naučite manirima taj da ih sami pokazujete, mi vam donosimo nekoliko sitnih saveta i smernica koji će vam pomoći.

Čitajte knjige

Čitanje knjiga sa vašom decom je aktivnost koja će sigurno pomoći pri učenju lepih manira. Kad birate knjige birajte one prikladne uzrastu deteta u kojima se nalaze likovi koje vaše dete voli ili im se divi. U knjižarama ćete pronaći veliki izbor knjiga koje na zabavan i deci lako shvatljiv način promovišu lepe manire. Koje im neće biti dosadne i neće ni shvatiti da nešto uče već će jednostavno prihvatiti ono što rade zabavni likovi iz knjige.

Napravite čajanku

Na ovaj načiin možete kroz igru decu učiti kako se pristojno sedi za stolom, kako se postavlja sto kao i koje su to prikladne teme o kojim se za stolom razgovara. Onu manju decu manirima možete učiti kroz igru, upotrebljavajući njihov plastični set za čaj i poslužujući imaginarne kolačiće, a sa onom većom decom organizujte pravu čajanku. U tom slučaju dete možete naučiti kako se dodaje hrana za stolom i kako na pristojan način mogu tražiti da im se nešto doda.

Igrokazi

Gluma i igrokazi su takođe jedan od zabavnih načina da dete naučite lepom ponašanju. Osmislite igrokaz, napišite scenario, podelite uloge i krenite. Na taj način možete klince učiti kako se ponaša u prodavnici, kada reći hvala i molim, kako pomoći starijim osoboma i članovima porodice.

Kakvo god znanje pokušali preneti vašem detetu trudite se da to bude na zabavan način, jer ako se postavite kao učitelj dete će veoma brzu izgubiti interes i zaboraviti sve što ste mu pokušali objasniti.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar