Menu 

Nadutost je obično povezana sa načinom na koji se hranite i šta jedete, ali postoje neka ozbiljnija stanja koja se kriju iza ove neugodne pojave. Mi vam otkrivamo neke normalne razloge zbog kojih ste naduti i otkrivamo kada je vreme da se zabrinete.

Ako vam stomak izgleda nešto veći nego obično, ne treba baš odmah da paničarite jer postoji nekoliko sasvim normalnih razloga zbog kojih se to dešava. Važno je da nadutost nije povezana sa gubitkom kilograma, mučninom i povraćanjem i u tom slučaju nema mesta za brigu. Nutritivne namirnice su često glavni uzročnik nadutosti i tako veća porcija prokelja, kupusa, kajsija ili šargarepe može izazvati nadustost. Namirnice bogate laktozom i vlaknima mogu izazvati nadutost.

Neki od razloga za nadutost su:

Koristite mnogo dijetalnih namirnica. Ako koristite veštačke zaslađivače, sokove i proizvode u kojima se oni nalaze to može biti razlog nadutosti pa čak i problema sa prolivom u zavisnoti koliko često ih koristite. Najbolji način da se rešite nadutosti jeste da se odreknete ovih namirnica.

6949963104_255198e50e_z

Pijete gazirane napitke. Gazirani sokovi, kisela voda i šampanjac su sasvim različiti napici, ali svi kao nuspojavu mogu doneti nadutost. Mehurići koji se nalaze u ovim pićima se u crevima šire što izaziva osećaj nadutosti.

Često pijete voćne smoothije. Iako su veoma zdravi ovakvi napici mogu izazvati i nadutost. Određene namirnice poput lubenice, jabuka, krušaka i manga imaju visok odnos fruktoze u odnosu na glukozu, a to može biti glavni uzročnik nadutosti.

Opstipacija. Ako vam je stolica neuredna, često tvrda i patite od zatvora to naravno utiče i na nadutost. Uzrok ovome takođe leži u načinu ishrane. Važno je da koristite namirnice koje su bogate vlaknima i da pijete dosta vode tokom dana.

Česta putovanja. Ne biste verovali, ali čak 50 odsto ljudi ima zatvor za vreme putovanja. Rszlog u tome leži jer se tokom odmora uglavnom ne pridržavamo zdravih navika kao kod kuće i to obično poremeti i probavu pa možemo biti naduti.

Stres. Jeste li možda primetili da ste naduti onda kada ste pod velikim stresom zbog posla i kada žurite da ispoštujete neke rokove? Neki simptomi stresa i nervoze poput ubrzanog rada srca i ubrzanog disanja dešava se da telo preusmerava krv dalje od probavnog trakta što usporava probavu i vodi do nadutosti.

Ne vežbate redovno. Fizička aktivnost stimuliše mišiće probavnog trakta što olakšava prolazak hrane kao i mehurića kroz creva i samim tim smanjuju rizik od nadutosti. Ako vežbate, trudite se da budete redovni i da ne preskačete treninge.

3453631669_097163a0ff_z

Kada je vreme da se zabrinete

Upravo ste preležali stomačni virus. Oko 25 odsto pacijenata koji odboluju neku stomačnu infekciju nakon toga osećaju nadutost stomaka, a najčešći krivac za to je uvećan rast bakterija u tankom crevu. U tom slučaju treba da se obratite lekaru. Nadutost je jedan od najčešćih simptoma sindroma iritabilnog creva, poremećaja koje karakteriše bol u stomaku i promene u radu creva (proliv ili zatvor). Ako je nadutost propraćena ovim simptomima javite se lekaru.

Ako pak gubite na težini, često osećate mučninu, povraćate, imate temperaturu, a pri tom ste i naduti, možda imate Kronovu bolest, odnosno upalnu bolest creva. U retkim slučajevima, ndutost može biti i sintom nekog kancerogenog obolenja i zato ako pored nadutosti primetite da drastično gubite na kilaži ili imate krv u stolici javite se lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar