Menu 

Znamo da ih obožavate, ali da li svi mislimo na isto jelo kada kažemo palačinke? Debele, ekstra tanke, slane, slatke ili pohovane? Širom sveta ih vole, ali i pripremaju drugačije.

“Naše” palačinke

Tanke palačinke, koje se kod nas većinom pripremaju ustvari originalno nose naziv “crepe” (reč francuskog porekla, od latinskog “crispa” – uvijen). Služe ih sa raznim kremama i sirupima, a priprema je slična, od zemlje do zemlje. Međutim, neverovatno je koliko je ovo jelo omiljeno, jer gotovo svaka država ili region ima neku svoju verziju – jelo sa palačinkama, kojim se ponosi.

Pripremaju se sa brašnom, jajima, mlekom, puterom i malo soli. Možete ih puniti faširanim mesom, umacima, sirom, šunkom, ali i čokoladnim namazima, mlevenim keksom, grožđicama, džemom, …

U Francuskoj je posebno popularna torta od palačinki (pročitajte i recept Torta od palačinki sa lešnicima i prelivom od narandže), koja se pravi tako što se palačinke ređaju jedne preko drugih, s tim da između njih stavljate malo namaza po želji.

Šveđani imaju tu naviku da u smesu za palačinke dodaju narendani sirovi krompir (ili neko drugo povrće) pre pečenja, ali posebno su ponosni na recept sa šafranom i rižom – palačinke peku u rerni.

Čak su i stari Grci pravili palačinke, a pominju ih pesnici Cratinus i Magnes još u 5. veku p.n.e. Pravljene su sa pšeničnim brašnom, maslinovim uljem, medom i kiselim mlekom. (Zašto ih ne biste isprobali? Maslinovo ulje i med dodajte tek u par kašika). Pravljene su i sa pirovim brašnom (spelta, krupnik) i obično su služene sa medom, susamom i sirom. Nije teško vratiti se u staru Grčku, zar ne?

“Debele” palačinke

Nama najpoznatije kao američke, ali su česte i u Kanadi i Meksiku. Pored jaja, brašna i mleka ove palačinke sadrže i prašak za pecivo. Mada u smesu možete dodavati i razno voće, komadiće čokolade, cimet, vanilu, ali i sir. Debele su oko 1 cm. Ne umotavaju ih, već samo posipaju raznim sirupima, džemom, puterom od kikirikija, medom, šlagom, …

Naravno, postoje verzije pravljene sa kukuruznim brašnom (u mešavini sa belim pšeničnim), ali i mini palačinke široke tek 5 cm u prečniku, koje nazivaju “silver dollar”, srebreni dolar, jer nisu veće od kovanice dolara iz 1979.

Da li biste vi probali neke od ovih vrsta palačinki? Koje su vama omiljene?

Piši!
Širi dalje!
7 komentara
 1. Ana Jakšić

  Najlepše su sa domaćim pekmezom od kajsija, moće i od šljiva, ili slane punjene sa belim mesom i šampinjonima pa pohovane….ali kalorije….mmm

 2. Suzana Šmit

  Sa svježim sirom i vrhnjem,prelivene pudingom od vanilije i zapečene!

 3. Marina Madona

  kad mi neko drugi napravi

 4. Nada Vlahovic

  najbolje su sa eurokremom!

 5. Veca Batke

  I Amerikanci imaju crapes a to nisu debele palacinke navedene ovdje. Ove debele palacinke su pancakes

 6. Milja Rastović

  sa svim i svačim, uvijek prolaze..;)

 7. Горан Марић

  s mlevenim makom.. kremom, mlevenim orasima lešnicima, s pekmezom od kajsija.. mmm :)

Napišite komentar