Menu 

Deca od nas kupe gotove sve naše loše navike, od ružnih reči, preko jutarnje mrzovolje pa sve do loših prehrambenih navika. Ali, šta ako dete od nas pokupi neiskreno i besmisleno izvinjavanje za svaku sitnicu? Da li je reč izvini baš uvek dobra?

Od malih nogu decu učimo lepom ponašanju, da znaju da kažu, dobar dan, hvala, izvolite, molim, i to čuveno izvini. Čim primetimo da deca psuju poduzimamo sve moguće mere ne bi li sprečili ružno ponašanje, “instaliramo” teglice sa novčićima u koje je potrebno ubaciti kovanicu za svaku izgovorenu ružnu reč i to je sasvim u redu. Ali, šta ako dete počne preterano koristiti reč “izvini”, kad je koristi neiskreno i kao sredstvo da se reši kazne?

izvini2

Da se razumemo, veoma je važno da deca nauče da se izvine kada je to potrebno i da na neki način postanu svesna svoje greške, ali to može biti dvosekli mač i to “izvini” može lako postati sredstvo manipulacije.

Dete će nakon nekog vremena posmiliti da će ga jednostavno izvinjenje lišiti svih posledica loše stvari koju je napravilo

Druga krajnost u koju se može otići kada je u pitanje izvinjavanje jeste to da se dete izvinjava svima i uvek čak i kada za to nema nikakve potrebe što takođe nikako nije dobro jer svakako ne želite da vaše dete postane dežurni krivac koga će neko iskorištavati.

Treba da naučite dete da je “izvini” potpuno beznačajna reč ukoliko nemate dobar razlog da se izvinjavate ili ukoliko to zaista ne mislite.

Da bi vaša deca naučila pravo značenje reči izvini možda bi bilo dobro da umesto teglice za psovanje u kuću stavite teglicu za izvinjavanje i svaki put kad se dete izvini zbog neke gluposti ili kad smatrate da izvinjenje nije dovoljno iskreno, u teglicu mora da ubaci novčić. Pravilo, naravno, treba da važi i za decu i za roditelje. nama se nekako čini da je “izvini teglica” puno važnije od one teglice za psovanje.

Probajte.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar