Menu 

Stručnjaci kažu da je vreme vaspitavanja dece urlanjem i žestokim kaznama daleko iza nas i da je vreme da roditelji svoju decu počnu vaspitavati na kreativan i zabavan način. LifePress magazin vam govori nešto više o tome.

Pravila discipline su se promenila, više nije poželjno galamiti ili fizički kažnjavati decu, ali činjenica je da su deca ista kao pre. Ona i dalje zaboravljaju pospremiti svojue sobe, sa mukom pišu zadaću, ne javljaju da će zakasniti kući… Probajte pozitivno disciplinovati svoje dete pomoću zabavnih i ponekad malo šašašvih metoda i lekcija koje će vašem detetu privući pažnju i usaditi mu se u mozak za ceo život.

Donosimo vam neke od najkreativnijih metoda koje su roditelji isprobali.

Oduzmite im stvari

Jedna majka je na poseban način primorala svoju devojčicu da posprema krevet. Naime ona je jedno jutro uzela svu posteljinu i sakrila. Devojčica je morala pronaći vreću za spavanje i spavati u njoj sve dok nije majku lepo zamolila da joj vrati posteljinu. Otada, kaže majka ove devojčice, krevet je stalno uredan.

Primer druge majke je taj što su njeni klinci nove garderobu stalno ostavljali po po podu i nisu vodili računa o njoj, da bi ta majka na posletku uzela garderobu i za nju tražila otkup. Nakon što su klinci svoje džeparce potrošili na otkupninu više nisu ostavljali odeću na podu.

Ako pak vaši klinci non-stop zaboravljaju ugasiti svetlo u kući učinite isto što i otac koji je odvrnuo sve sijalice, a deca su morala sama da ih zavrću kad im zatreba. Pretpostavljate da nakon ove lekcije deca više nisu ostavljala svetlo upaljeno po kući.

Fizičko kažnjavanje

Ne brinite ovde se ne radi od udaranju deteta već o vežbama koje moraju odrađivati za kaznu. Naime, pozitivno vaspitavanje nije nikad okrutno već je dovoljno neugodno samo da deci drži pažnju i da shvate ono što im roditelji govore.

Pokušajte klince kažnjavati sklekovima, čučnjevima ili trbušnjacima. Nakon nekog vremena sigurno će vas slušati puno pažljivije i sa više poštovanja.

Pretvorite svađu u smeh

Ako se vaši klinci stalno međusobno svađaju pa dolazi čak i do fizičkog obračuna pokušajte svađu pretvoriti u neku smešnu situaciju. Dajte im, na primer, velike bokserske rukavice i organizujte meč sa sve opkladama i sudijom.
Ist0 tako možete im narediti da peru suprotne strane istog prozora, sigurno neće moći odoleti da jedno drugom ne prave razna smešna lica što će na kraju završiti smehom i pomirenjem.

Imate li vi neke zabavne i kreativne metode na koje kažnjavete decu ili se još uvek služite onim staromodnim?

Članak
Naslov
Vaspitavajte decu na kreativan i zabavan način
Opis
Stručnjaci kažu da je vreme vaspitavanja dece urlanjem i žestokim kaznama daleko iza nas i da je vreme da roditelji svoju decu počnu vaspitavati na kreativan i zabavan način. LifePress magazin vam govori nešto više o tome.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar