Menu 

Školski raspust treba da se završi za nešto manje od mesec dana i vreme je da se polako pripremamo za početak nove školske godine. Donosimo vam savete kako da poboljšate memoriju svoje dece.

Ako ove godine želite više da se posvetite i učestvujete u školskim obavezama vašeg đaka krenite od toga da mu olakšate učenje time što ćete mu jedostavnim trikovima poboljšati memoriju. Mislite da je nemoguće? Čitajte dalje.

Memorija ili sposobnost da se prisetimo tačnih informacija iz dubine svoga uma je veština neophodna za uspšeno školovanje, ali i za život van učionice. Dobra stvar je što vašem detetu zaista možete pomoći da poboljša pamćenje i olakšati mu učenje. Evo i kako.

Osmislite igre sjećanja

deca2

Podstaknite vašeg đaka da se priseti informacija iz sopstvene prošlosti o kojima možda ne razgovarate često. Igre memorije će zaista izvežbati detetovo pamćenje ali i jednostavna pitanja koja se tiču vaše porodične prošlosti kao na primer “Kako ti zvao najbolji drug u vrtiću” ili “Kako se zvala ulica u kojoj smo pre živeli”.

Razvijajte mnemotehniku za bolje zadržavanje informacija

Ako vaše dete ima poblem da zapamti istorijske događaje i datume, tablicu množenja ili jednostavno broj kućnog telefona podstaknite ga da osmilsi frazu koja će ga asocirati na tačan odgovor.

Povezivanje sadržaja i pokreta

Deca uče na mnogo različitih načina, kroz vid, pokret, zvuk. Pokušajte povezati određene informacije sa pokretima ruku ili tela što bi dete moglo navesti da se lakše priseti važnih informacija.

Podelite informacije

Ako dete treba da nauči 100 definicija iz matematike ili fizike pokušajte mu olakšati tako da svakog dana zapamti pet novih definicija. Na taj način će zapamtiti puno lakše, a gotovo da i neće osetiti da uči.

Učinite gradivo interesantnim

Nisu sve teme jednako zanimljive svim učenicima i zato ako gradivo vašem đaku učinite zanimljivim mogućnost selektivnog pamćenja je manja. Kad god imate priliku pokušajte detetu objasniti gradivo kroz neki svoj lični primer, koji će njemu biti jasan.

deca3

Pozovite boje u pomoć

Ako slične termine i teme podelite u grupe sa jednakim bojama mozak će lakše razazvnavati šablon i lakše će dolaziti do potrebnih informcija i zato kupite te šarene markere i lepljive papiriće pa zajedno podvlačite i obeležavajte.

Usavršavajte veštine i vežbajte rutinu

Ponavljanje i vežbanje je zaista ključ do znanja i uspeha i zato su sve navedene tehnike besmislene ako ih dete ne bude redovno praktikovalo, vežbalo i usvršavalo. Dogovorite se sa detetom da svaki dan kad dođe iz škole kratko pregleda i ponovi sve što su taj dan radili u školi kroz tehnike koje mu najviše odgovaraju. Nakon nekog vremena učenje će postati uveliko olakšano.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar