Menu 

Da li vam se ponekad čini kako su vaši klinci ti koji imaju najviše prava na daljinski upravljač i kako su crtići i dečije emisije jedino što se u vašoj kući gleda? Ne brinite, niste jedni. Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći kako da postavite granice kad je u pitanju vreme provedeno pred ekranima.

Iako svi mi znamo da sedenje pred televizorom deci ne može doneti ništa dobro većina nas ima problema da ih odvoji od istog. Previše vremena provedenog pred televizorom povećava rizik od gojaznosti, donosi probleme sa koncentracijom, loše utiče na san. Sve su to više nego dobri razlozi da deca što manje vremena provode pred ekranom. Evo kako to da postignete bez velike drame.

Definišite granice. Kad su u pitanju manja deca veoma je važno da tačno odredite šta se sme, a šta ne, a isto je i s straijom decom jer su oni veoma sposobni da nađu „rupe u zakonu“ koje naravno idu njima u prilog. Tačno odredite koliko vremena smeju provesti pred televizorom i primenite to bez odstupanja. Odredite čak i u kojim situacijama važe neka posebna pravila.

3033615803_e227ebc5d4_z

Neka ograničenja postanu deo svakodnevne rutine. Ako vam je teško da odredite kada deca mogu gledati TV, onda od toga napravite raspored kao za spavanje, ručak ili nešto treće. Neka gledaju televizor, na primer, pola sata posle doručka, pola sata posle ručka i sat vremena uveče. Nakon što utvrdite tačan raspored i klinci uđu u rutinu, sami će ga poštovati bez da ih opominjete.

Pridržavajte se svojih pravila. Svaki roditelj koji je ugasio TV za vreme „omiljenog“ crtića dvogodišnjaku zna kolika drama sledi nakon toga, ali to je teži deo i ne smete odustati. Deca treba da znaju da je televizor privilegija, a ne pravo i potrudite se da se granice poštuju. Ako je dete trebalo da uradi domaći pre vremena za televizor, a nije, ne dozvolite mu da ga gleda bez obzira što po rasporedu ima pravo.

3244663783_f6eb3ff93b_z

Nemojte mešati granice sa kažnjavanjem. Postavljanje granica i njihovo sprovođenje retko kad prolazi bez rasprave, ali treba da napravite razliku između postavljanja granica i kažnjavanja jer to nikako ne sme biti izjednačeno. Granice postavljate kao zaštitnu mrežu, a kažnjavanje dolazi kao posledica.

Budite dobar primer. Kao i za sve ostalo, dete će gledati ono što vi radite, a ne ono što pričate i zato ako želite da vaše dete manje vremena provodi pred ekranom, onda ni vi nemojte stalno sedeti ispred televizora, računara ili telefona. Deca upijaju sve što radimo i kopiraju nas u svemu. Ako vam se ne sviđa ono što vaše dete radi, pogledajte malo bolje možda je to samo vaš odraz u ogledalu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar