Menu 

Klinci su vam popustili u školi? Ništa strašno. Događa se svima, posebno ako su u tinejdžerskoj dobi. Postoji nekoliko trikova koje vi kao roditelj možete uraditi da ove godine vaša deca imaju bolje ocene.

Prošle godine primetili ste da vam je dete popustilo u školi, ocene su “pale”, možda je čak došlo i do “popravnog”. Ove godine ste odlučili da se i vi aktivirate. I, da, zaista možete pomoći svojoj deci da ove godine poprave ocene, a da to oni gotovo i ne osete.

Ipak, morate imati na umu da ne smete ni preterivati niti se previše mešati i kritikovati – granice moraju biti postavljene, ali sloboda je obavezna. Treba pronaći motivaciju i inspiraciju, a ne uvoditi “policijske časove”.

Rutina i organizacija

Uspostavite deci rutinu. Ustajanje u isto vreme, doručak, pakovanje, spremanje – škola. Naviknite i decu da čitaju bar 20-tak minuta, recimo, pred spavanje. Na taj način stiču naviku i držanje knjige u rukama im postaje prirodno. Takođe, dopustite im da iskažu šta misle o određenoj temi ili nečemu šta su pročitali u knjizi. Podstičite ih na razgovor.

Poželjno je da dete svako veče pred polazak na spavanje (ili u toku dana, posle učenja i zadaće) spakuje stvari za školu, torbu i, poželjno, pripremi odeću. Na taj način, ujutro imate dovoljno vremena i za miran doručak, pa i kratku priču.

Pokažite deci koliko je organizacija bitna – ne morate im vi nametnuti tempo, neka oni nađu svoju šemu – čak i kreativni haos ima neki svoj red, iako se tako ne čini na prvu.

Mirni kutak

Obezbedite deci mirni kutak u kom mogu da uče u tišini, da se organizuju. (Neki roditelji tvrde da je u tom slučaju najbolje da dete tu nema pristup internetu ili igricama, jer deca, na žalost, danas koriste računar samo da bi pristupili Facebooku, koji uveliko odvlači pažnju).

Tokom radnih dana vreme provedeno za računarom, igricama i pred TV-om mora biti ograničeno. Mora se tačno znati kada i koliko vremena dete ima za ove “aktivnosti”. Pokušajte da ih zaniteresujete za neke zanimljive edukativne stvari. Ako su kod vas na TV-u radije viđene edukativne emsije ili dokumentarci (a ne turbo-folk program, rialiti emisije ili sapunice, koje stvaraju naviku i odvlače pažnju i roditelja i dece), onda će i dete biti zainteresovanije za istraživanje, učenje, predmete.

Znatiželja i slobodno vreme

Problem sa današnjom decom je, na žalost, što im je mašta uspavana, znatiželja uljuljkana i malo toga ih interesuje. Trudite se neprestano (ali ne i napadno) da dete zainteresujete za neke aktivnosti, teme, oblasti (posmatranje zvezda, volonterizam, sport, pevanje, klub knjige, recitatorska sekcija, …). Uključite ih u razgovore, pitajte za mišljenje, naterajte ga da se zainteresuje za neku temu (neka to bude vezano za, recimo, teme iz istorije u vreme kada u programu rade tu oblast ili ih odvedite za vikend na mesto o kom su učili na času geografije).

Takođe, ne zaboravite na dečije slobodno vreme. Recite im: “e, pošto si danas ispunio sve svoje obaveze, učio si, uradio zadaću, sada možeš da radiš šta želiš, ako treba pomoć “, tu smo.

Nastavnici, ocene, pritisak

Budite u kontaktu sa učiteljima ili nastavnicima. Informišite se o svom detetu, možda i nastavnik ima neke ideje kako pomoći.

Ne kontrolišite ocene deteta prestrogo. Ako znate da se posvatilo nečemu, da se trudi, da mu je stalo, ocena i nije toliko bitna, veća i bolja će sama po sebi doći, ako volja postoji. Zato pohvalite dete za trud, ne za ocenu.

Pazite takođe da ne pritišćete klince previše. Pritisak i to “moranje” da budu bolji može samo da da loše rezultate. Morate se naoružati sa strpljenjem i pažnjom.

Kako ste vi rešavali problem sa lošim ocenama?

Pročitajte i – .

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nikola

    Uvek sam bio protivnik toga da se desa nagradjuju i kaznjavaju na osnovu uspeha. Nekako smatram da ako se deca vaspitaju onako kako bi trebalo, da sami razumeju ZASTO se trude u skoli i sta time dobijaju, sami ce raditi na tome.

Napišite komentar