Menu 

Iako u većini naših gradova, žene još uvek nemaju pravo glasa kad je u pitanju način na koji se žele poroditi, to se polako počinje menjati, pa sad i naše žene imaju mnogo više opcija nego ranije. Ako imate tu sreću da živite u gradu u kome su ove promene već stigle, onda obavezno pročitajte ovaj tekst i odaberite način na koji želite da se porodite.

Za vreme poroda, pored pravilnog disanja od velike je važnosti i položaj u kome ćete roditi vašu bebu. Evo kako da odaberete onaj koji vama najviše odgovara.

Iako u većini porodilišta na Balkanu žene još uvek nemaju tu mogućnost da biraju položaj u kome će se poroditi, već po “naređenju” lekara i babica to rade uglavnom na leđima situacija se menja iz dana u dan u pozitivnom smislu. Ako i vaš grad ide u korak s vremenom i ako imate priliku da birate, otkrijte zašto je položaj u kome ćete biti tokom poroda toliko važan.

Položaj u kome ćete biti za vreme poroda treba da bude udoban, da radi u vašu korist i da vam što je više moguće olakša sami proces. Da biste našli položaj koji vam najviše odgovara pokušajte ih isprobati što više.

Zašto je dobro menjati položaje tokom poroda?

Pravi položaj tokom poroda bi trebalo da vam olakša “posao” i da bude udoban. Ako imate tu mogućnost, pre poroda razgovarajte sa lekarima i babicama o opcijama, ali trebalo bi znate da sami donosite odluku o položaju. Većina trudnica smatra da žena treba da se porodi ležeći na leđima, ali postoji mnogo razloga zbog kojih bi trebalo pokušati poroditi se u uspravnom položaju:

 • Mogućnost kraćeg poroda.
 • Smanjena potreba za lekovima.
 • U uspravnom položaju se grlić lakše otvara.
 • Žena ima veću kontrolu i više smopouzdanja.
 • Kontrakcije su manje bolne u ovom položaju.
 • Pomaže bebi da lakše dospe u porođajni kanal.
 • Kiseonik lakše dospeva u mišiće materice kao i do bebe.
 • Smanjene su šanse za epiziotomiju i carski rez.
 • Beba je pod manjim stresom.

Najbolji položaji tokom poroda

položaj1

Ne postoji samo jedan položaj koji je najbolji. Veoma je dobro tokom samog poroda promeniti i isprobati što više položaja jer ćete samo na taj način saznati koji vam najviše odgovara. Evo koje bi položaje svakako trebalo uzeti u obzir.

Stajanje. Što ste više u stojećem položaju to će gravitacija više ići u vašu korist. Tokom prve faze poroda što više šetajte, ali pazite da se ne umarate previše.

Sedenje. Pokušajte sediti tako da vam je jedno koleno savijeno dok je druga noga opuštena i nemojte se previše naginjati prema nazad. Kad sedite, blago se savijte prema napred jer na taj način pospešujete protok krvi i smanjujete pritisak na dijafragmu. Podmestnite jastuke iza leđa ili se naslonite na partnera.

Klečanje. Ako i dalje želite biti u uspravnom položaju, a ne možete hodati onda probajte da klečite na jastuku. Ovaj položaj može pomoći ukoliko vam beba pritišće kičmu.

Ležanje na strani. Ako ste umorni ili ako ste primili epiduralnu anesteziju onda je ležanje na strani najbolji izbor. U ovom položaju protok krvi do bebe je poboljšan, a tenzija na međicu je smanjena. Više o epiduralnoj anesteziji čitajte OVDE.

Čučanj. Čučanj je idealan za drugu fazu poroda, ali će vam za ovaj položaj biti neophodna podrška. Mnogim ženama je sedenje na wc šolji veoma ugodno jer podseća na čučanj pa ukoliko nemate podršku pokušajte to.

Četvoronoške. Ako ne možete da stojite jer su kontrakcije previše intenzivne položaj na sve četiri može biti od velike koristi. U ovom položaju gravitacija će učiniti svoje, bolovi u leđima biće lakši kao i kontrakcije.

položaj

Kako menjati položaje tokom poroda

Veoma je važno da tokom poroda slušate svoje telo. Kako budete menjali pozicije beba će naći najbolji put do porođajnog kanala.

Ako tokom trudoće budete radili čučnjeve to može olakašti sami porod i zato slobodno vežbajte. Važno je da ne preterate i da vežbate dok vam je udobno  ne osećate nikakve bolove. Isto tako, pred sam porod možete isprobavati položaje koje smo vam naveli i otkriti koji vam je najudobniji i kasnije se posavetovati sa lekarom.

Porođaj u vodi

Poslednjih godina porođaj u vodi je veoma popularan među mladim porodiljama i sve više se praktikuje i po porodilištima u našem regionu. Ako ste razmatrali mogućnost porođaja u vodi, evo šta treba da znate.

Baš kao što mu samo ime kaže, porođaj u vodi podrazumeva porađanje bebe dok ležite ili sedite u banzenčićima ili kadama posebno napravljenim za ovu priliku. Porođaji u vodi se praktikuju u bolnicama, ali i u domovima porodilja.

Tokom porođaja u toploj vodi možete boraviti samo tokom trudova jer topla voda dokazano ublažava bolove, a sam porođaj se može izvršiti van vode,  a isto tako vašu bebu možete poroditi i direktno u vodu.

Tokom porođaja u vodi bolnica će vam obezbediti jednaku negu i brigu baš kao i tokom običnog porođaja, jer postoje posebni podvodni dopleri kojima se prati otkucaji srca bebe, a isto tako intravenozne lekove takođe možete primati dok ste u vodi ako za to ima potrebe.

U kom slučaju je porođaj u vodi bezbedan?

voda2

Ovakav način porađanja se preporučuje isključivo zdravim trudnicama koje tokom trudnoće nisu imale nikakvih komplikacija. Ako nemate neke od problema koje ćemo navesti i vi možete razmisliti o porođaju u vodi.

 • Nemate infekcije ili pojačano krvarenje.
 • Nemate nikakvih komplikacija u trudnoći  kao što je preeklampsija ili bakterija u krvotoku.
 • Nemate herpes kojim beba može da se zarazi putem vode.
 • Porođaj se vrši u terminu odnosno nakon 39. nedelje trudnoće.

Ako imate višestruku trudnoću ili se beba nije namestila u pravi položaj za porod posavetujte se sa lekarom da li je porođaj u vodi ono što je najsigurnije u tom slučaju.

Rizici i mere opreza

Do dan danas nije sprovedeno previše istraživanja koja su se bavila temom porođaja u vodi iako su takvi načini porađanja postali praksa u mnogim porodilištima kako kod nas tako i u inostranstvu. Ona istraživanja koja su sprovedena dala su poprilično nejasne i zbunjujuće rezultate. U nekim studijama je objavljeno da porođaj u vodi nije bezbedan za bebu dok se u drugima navodi da je porođaj u vodi jednako siguran, ako ne i sigurniji od porođaja na bolničkom krevetu.

Rizici koji se najčešće navode kad je u pitanju porođaj u vodi su:

 • Moguće povrede mozga zbog manjka kiseonika ispod vode.
 • Problemi sa elektrolitima ukoliko beba proguta vodu.
 • Ozbiljne infekcije uskled kontaminacije vode.

Zašto se žene odlučuju na porođaj u vodi?

Kako smo već naveli, iako ne postoje jasne informacije koje potvrđuju zašto je porođaj u vodi dobar ili štetan po bebu ili majku ono što se najčešće spominje kao pozitivna strana jeste to što porađanje u vodi nudi majci prirodno, umirujuće okruženje za porod.

Evo nekoliko najčešćih razloga zbog kojih se žene odlučuju na ovakvu vrstu poroda:

Mnoge majke veruju da je porađanje u vodi prirodnije i manje stresno iskustvo za njih i za njihove bebe koje tek treba da se rode.

 • Porodilje osećaju veću kontrolu nad svojim porodom u bazenčiću ili kadi.
 • Voda obezbeđuje plovnost što porodiljama čini da se osećaju lakše.
 • Voda opušta porodilju i dopušta joj da se koncentriše na sam porođaj.
 • Voda opušta mišiće i pospešuje protok krvi.
 • Voda smanjuje mogućnost pucanja vaginalnog tkiva i umanjuje mogućnost epiziotomije i neugodnog šivenja.
 • Porođaj u vodi može skratiti prvu fazu poroda i smanjiti potrebu za anestezijom i lekovima.

voda

Pripreme za porođaj u vodi

Pre nego se odlučite da se porodite u vodi razgovarajte sa vašim lekarom koji će vam dati zeleno svetlo i reći vam da li je ovakva vrsta porođaja za vas sigurna uzimajući u obzir tok vaše trudnoće. Raspitajte se da li bolnica u kojoj želite da se porodite uopšte nudi ovu opciju.

Da biste bili sigurni da će porođaj proći u najboljem redu obratite pažnju na nekoliko stvari:

 • Pronađite lekara, babicu ili medicinsku sestru koji imaju iskustva sa porađnjem u vodi.
 • Pazite da temperatura vode ne prelazi preko 37C, a kade i bazeni koji se koriste u bolnicama obično imaju mehanizam da održavaju ugodnu temperaturu vode.
 • Proverite da li su bazen ili kada i voda čisti špre nego uđete.
 • Pijte dosta vode tokom porođaja da izbegnete dehidraciju.
 • Uvek imajte rezervni plan u slučaju komplikacija.
 • Ako postoji bilo kakva bojazan za sigurnost vas ili vaše bebe, izađite iz vode.
 • Pošto postoji mogućnost da prvi rad creva beba doživi u materici treba biti posebno pažljiv da beba ne udahne ili proguta vodu iz kade u kojoj se nalazi ta sadržaj, mekonijum.

Porođaj kod kuće

Popularizacijom organske hrane, vegetarijanstva, doula (o kojima smo pisali u tekstu Zašto pomoćnice u trudnoći postaju trend?), vraćanja prirodi i korenima, sve se više počinje govoriti i o porođaju kod kuće.

Dok jedan deo budućih majki na to gleda sa sumnjom, druge su pohrlile da prihvate trend. Prva struja veruje da danas žene nisu kao što su pre bile i da ne žele da se izlažu riziku od komplikacija. One žele tim doktora pri ruci i sve bolničke uslove. S druge strane, majke koje podržavaju porod kod kuće tvrde da je rizik isti i u bolnici i kod kuće, te da uz dobru pripremu, nema mesta za brigu.

Šta to donosi porod kod kuće?

kod kuće

Majka je u poznatom okruženju, gde se oseća sigurnom. Ima više kontrole nad samim porodom nego u bolnici. Neke majke žele da porodu prisustvuju najbliži članovi porodice i prijatelji i to im je omogućeno kada je porod kod kuće u pitanju.

Ipak, porod kod kuće nije za svaku majku. One koje je bi mogle imati komplikacije, koje su krhkije, slabijeg zdravlja, koje imaju visok krvni pritisak ili dijabetes, ili su se pre porodile carskim rezom, ne bi trebale da se porađaju kod kuće.

Ukoliko se odlučite na ovakav porod morate biti svesne da ukoliko nastupe komplikacije, morate hitno biti prebačene u bolnicu. U ovim slučajevima se savetuje da unajmite doulu i da budete vrlo pažljivi prilikom odabira babice, da se dobro pripremite fizički.

Glavno pitanje, koje svi postavljaju je – koliko je to danas sigurno?

Veliki broj istraživanja pokazuje da je ovaj porođaj sasvim siguran za one žene, koje spadaju u grupu “niskorizičnih”, koje odaberu iskusnu i veštu babicu i koje imaju obezbeđen siguran i udoban prevoz do bolnice, ukoliko to bude potrebno.

Ipak, i dalje je veći broj medicinara i ustanova, koji se protive ovakvom načinu poroda. Oni smatraju da je bolnica najsigurnije mesto za bebu i majku.

S druge strane, veliki je broj i onih, koji smatraju da majke trebaju da imaju pravo izbora i da je potrebno ih više i bolje informisati o ovom načinu poroda. Dobra priprema, babica i, eventualno, doula su, smatraju oni, sasvim dovoljni za siguran porod zdrave trudnice.

Majke, koje se još uvek dvoume, trebalo bi da se konsultuju sa lekarom, sa ženama koje su prošle porod kod kuće, sa babicama, koje će detaljno ispitati vaš zdravstveni karton, istoriju bolesti i uslove, koje možete obezbediti.

I babice moraju biti u potpunosti opremljene i sertifikovane kao akušerske sestre, koje imaju dogovor sa doktorima, koji vas, u slučaju komplikacija, mogu odmah primiti.

Morate imati plan u slučaju nužde. Bolnica mora biti relativno blizu i morate imati obezbeđen siguran prevoz.

pordjaj

Plan porođaja

Plan porođaja, iako kod nas još uvek ne tako popularan, mogao bi vam olakšati porođaj, ali i čitav proces medicinskom osoblju.

Reč je o spisku vaših odgovora u slučaju nekih intervencija, želja, i očekivanja (realnih naravno), koje bi svi trebali da poštuju. On može da sadrži i smernice za osoblje – da li ste imali doulu, da li imate astmu (i kako reagujete), šta ako otac prisustvuje porođaju, kako podnosite bol, da li želite ili ne želite medikamente za ublažavanje bolova, …

Postoje i planovi porođaja koji su namenjeni samo vama i vašim bližnjima, jer mnogi smatraju da tako nešto nema smisla praviti za naše uslove, jer tako nešto još uvek nije zaživelo u našim medicinskim ustanovama. (Plan porođaja je verovatno dobrodošao ako se porađate u nekoj privatnoj klinici).

Ako pravite plan samo za sebe onda on može biti vrsta podsetnika: šta sve trebate poneti, na šta trebate da se podsećate, na šta želite posebno da pazite u bolnici pre i posle porođaja, …

Naravno, nikada ne možete sve isplanirati u detalje, ali neke žene smiruje to što imaju neku vrstu plana, posebno kada je u pitanju događaj poput ovog koji uvek nosi određenu dozu straha.

plan2

Šta sadrži plan porođaja

Ako ipak želite da napravite i plan porođaja koji ćete dati i medicinskom osoblju, evo kako da ga sastavite.

Neke bolnice daju i i šablone za plan porođaja, koje vi trebate samo da popunite (takva opcija postoji, recimo, u Hrvatskoj), a neke ih majke prave same. Osnovno je da osoblje zna one vaše slabe tačke i kako vi želite da se porođaj u normalnim uslovima odvija. Plan je posebno važan onim majkama sa visokorizičnom trudnoćom.

Potrebno je da se raspitate prvo o uslovima koje nudi vaše porodilište. Besmisleno je da zahtevate nešto, što će biti nemoguće ostvariti. Tako ćete napraviti samo tenziju i problem. Takođe, nema potrebe da zapisujete neke stvari koje će ionako uraditi u porodilištu (poput, recimo, klistira). Neka bude kratak i sadržajan, a opširniju verziju ostavite za sebe i supruga.

Trudite se da ton kojim se obraćate ne bude naređivački, već prijateljski sa mnogo fraza “Molimo vas…”, “Ako nam možete omogućiti, …”, “Želeli bismo…”.

Zapišite kakvi su vaši stavovi ako dođe do toga da prirodan porođaj ne bude moguć, ako završite na carskom rezu, kakvu vrstu anestezije želite, …

Ako bolnica nudi takvu mogućnost, naglasite da će porođaj biti sniman i fotografisan.

Takođe, oko pojedinih detalja konsultujte se sa svojim doktorom. Pitajte ga za mišljenje, ali ne dozvolite da vas odgovori od nekih vaših želja koje smatrate opravdanima.

U planu porođaja se mogu naći i odgovori na pitanja: u kom položaju želite da rodite; da li ćete dojiti odmah nakon porođaja, da li želite da neko od vaših bližnjih bude prisutan; koje postupke (koji nisu obavezni) ne želite; da li želite vlastitu spavaćicu…

Neke majke naglašavaju i da ne žele da se bebi stavljaju jednokratne pelene, ne žele da im se daje flašica ili duda varalica. Takođe raspitajte se da li je klistir obavezan, da li ga želite, da li možete sami da donesete svoj depilacijski pribor; da li je obavezno da oni sprovedu depilaciju; da li želite da se porođaj izazove; da li odbijate drip; …

Smernice

Pre sastavljanja samog plana dobro se raspitajte o mogućnostima. Ako ćete se, kao većina mama, poroditi u državnoj bolnici morate se dobro raspititi o njihovim pravilima i detaljima kako se sve to odvija. Ako ne reaguju dobro na plan porođaja (što je u većinom kod nas slučaj, jer to smatraju nekom vrstom naređenja i da im vi govorite kako treba da obavljaju svoj posao) pokušajte da se dogovorite sa nekom babicom ili nekim članom osoblja kojeg poznajete da vam pomogne da se bar neke tačke iz vašeg plana sprovedu ili da vam se baš nešto prizna i olakša.

Najverovatnije da osoblje kod nas neće blagonaklono gledati na vaš plan porođaja. Međutim, ako on sadrži zaista važne podatke, koji će njima uštedeti vreme i neće vam morati postavljati dodatna pitanja, verovatno će vas gledati i sa malo više poštovanja. Ali, veliko radovanje sa njihove strane ne očekujte.

Pročitajte i Šta poneti u porodilište.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar