Menu 

Doula ili porodna pomoćnica je postao ponovo tražen posao. Trudnice širom sveta traže dodatnu pomoć u trudnoći, tokom i posle poroda. Saznajte šta to rade doule.

Reč je o osobama, koje nisu nužno medicinski radnici, već osobe koje pomažu ženama pre, za vreme i posle porođaja, kao i supružnik i porodica, pružajući informacije i emocionalnu podršku. Cilj je da se majka oseća sigurno, udobno i ohrabreno tokom i posle drugog stanja.

Jedan od osnovnih razloga zašto žene žele doule je to što je sa njihovom pomoći porođaj olakšan u velikom postotku. Neka istraživanja pokazuju da je sa prisustvom doule mogućnost carskog reza smanjena za 50 odsto, dužina poroda za 25, a zahtevi za epidural čak za 60 odsto.

To su umešne žene, koje znaju da vode trudnicu kroz 9-omesečni period i da je pripreme za porod i period posle poroda, čime se umanjuje mogućnost bilo kakvih komplikacija.

doula2To, takođe, pomaže i očevima, koji su oslobođeni dela stresa i isto tako se osećaju sigurnije.

Mnoštvo je firmi u svetu, preko kojih se nude usluge doula, koje su obučene u ovom poslu. One budu tu da vas izmasiraju, da vas podsećaju na pravilnu ishranu, vežbe, da smanje stres, da budu rame za plakanje, da vas informišu, umire, podrže. (OVDE saznajte kako da se opustite tokom trudnoće)

Ipak, ova tema je idalje kontraverzna. Medicinski radnici ne gledaju baš pohvalno na doule, jer one podstiču majke da izbegavaju medicinske intervencije, podržavaju prirodan porod, bez epidurala ili, ponekad neophodnog, carskog reza.

Šta vi mislite? Da li bi ste želele doule tokom trudničkih dana?

Piši!
Širi dalje!
6 komentara
 1. Зорица Милосављевић via Facebook

  U tekstu su navedene dezinformacije. Dula ne podstice porodilju ni na sta sto ona ne zeli. Dula zastupa porodilju, odnosno pomaze da njene zelje budu uvazene; nece uraditi nista sto bi bilo protiv njene volje. Dule su obucene da pomognu majkama da se lakse porodi prirodno, ali nekad to nije moguce i dula ce biti uz porodilju bez obzira na koji nacin se porodjaj odvija, jer je ona tu da, pre svega, pruzi podrsku. Nema nagovaranja, samo informisanja majke. Majka je ta koja donosi odluke. Istina je da se uz prisustvo dule smanjuje potreba za epiduralom, epiziotomojim i carskim rezom, jer je podrska ono sto je zenama potrebno tokom porodjaja i na taj nacin lakse prolaze kroz transformaciju svog bica. U majku. I naravno da trudnoca nije bolest. To je najlepsi period zivota zene. Samo, svaka zena ima sopstvene emocije, potrebe, strahove… a dula je tu da je razume, podrzi, ohrabri…

 2. Sinanovic-Mujkanovic Mel-Samira via Facebook

  Ne podrazavam ako je u Trudnoci sve ok u zdravstevenom stanju Majke i Bebe ,,Zasto??Evo zasto ,, Beba u majcinom stomaku osjeca sve ono sto majka radi i tako se razvija i prilagodjava na sve to recimo ako majka spram rucak npr beba osjeca da se njena majka pokrece itd,, Jer Trudnoca nije bolest,, a i ako samo sjedimo i sve drugi nam rade nije dobro ni za majku ni za bebu onda se ulijene obadvoje ,,Ja sam u trudnoci ama do zadnjeg dana sve radial nista mi nije bilo evo me i dan danas normalna zdrava ,,Pa ako si trudna nisi nepokretna Hallo ba ,, ove danasnej zene su boze sacuvaj ,,

 3. Slobodanka Djuric via Facebook

  po struci sam babica u penziji…sto da ne pomazemo zenama ako one to zele…

 4. Ilic Senada via Facebook

  ne,zista ne…

 5. Dusica Djurkovic via Facebook

  ne hvala !

 6. Nela Janosevic via Facebook

  Podrzavam. Da. Vazno je da beba i mama budu dobro. Prasina na policama je nebitna stvar.

Napišite komentar