Menu 

Sa svakim napretkom tehnologije pojave se i razna istraživanja koja se bavi njihovim uticajem na zdravlje. Jedno od novijih israživanja bavilo se uticajem wi-fi zraka na trudnice.

Pokrenuta je čak i kampanja koja želi da ukaže na moguće posledice i potencijalne opasnosti kojima se trudnice izlažu ako često koriste wi-fi internet. Cilj kampanje koju su pokrenuli Environmental Health Trust i Grassroots Environmental Education organizacije jeste da edukuju sve buduće majke kako da smanje izloženost fetusa wi-fi zračenju.

Najveći problem jeste taj što naučnici još uvek nisu sigurni kako to wireless zračenje može naškoditi fetusu u majčinom stomaku pa apeluju na sve trudnice da što manje koriste wi-fi tokom tih devet meseci slatkog iščekivanja.

Oni takođe napominju da je potrebno sprovesti još mnogo istraživanja da bi se sa sigurnošću moglo govoriti o štetnim posledicama izloženosti wi-fi zrakama, ali ono što je do sada poznato jeste da potencijalna opasnost postoji i da korištenje wi-fi u trudnoći treba svesti na minimum, jer kao što kaže slogan same kampanje “bolje sprečiti nego lečiti”.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-using-tablet-computer-to-cook-her-kitchen-image35083373

Saveti kako da se manje izlažete wi-fi zrakama

Da biste smanjili uticaj wi-fi zraka na fetus pratite sledeće savete:

  • Izbegavajte nositi mobilni telefon blizu tela, u džepu hlača ili jakne.
  • Ne dozvolite da vam mobilni uređaji (tablet, laptop) dodiruju telo dok su konektovani na mrežu.
  • Kada razgovarate mobilnim telefom koristite speakerphone ili slušalice.
  • Izbegavajte korištenje mobilnih uređaja u automobilu, autobusu ili liftu.
  • Izbacite sve bežične uređaje iz prostorije u kojoj spavate.
  • Koristite wi-fi samo za ‘daunloudovanje’, a zatim se diskonektujte i gledajte sadržaj.
  • Nemojte stajati u blizini wi-fi rutera ili modema za internet konekciju.
  • Kada ne koristite modem ili ruter uvek ga isključite.
  • Ne spavajte blizu modema ili rutera.

Pedijatri apeluju na sve naučnike da istraže i javno kažu kako to wi-fi zračenje utiče na trudnice i na fetus jer žene to zaslužuju znati. Isto tako pedijatri upozoravaju da se u poslednjih nekoliko decenija otakako su mobilni uređaji postali naša svakodnevica drastično povećao broj dece sa neurološkim poremećajima i trebalo bi da uradimo sve što je u našoj moći da se ta brojka u budućnosti smanji.

Članak
Naslov
Da li su wi-fi zrake opasne za trudnice?
Opis
Sa svakim napretkom tehnologije pojave se i razna istraživanja koja se bavi njihovim uticajem na zdravlje. Jedno od novijih israživanja bavilo se uticajem wi-fi zraka na trudnice.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar