Menu 

Malo je u našim životima stresnih situacija koje se mogu meriti sa tim kad primetite da vaša dugogodišnja veza više nije ono što je nekad bila. Evo šta možete uraditi da spasete vašu ljubavnu vezu.

Ako se sa vašom vezom dešava nešto čudno, ne osetite onu bliskost kao pre, a komunikacija se svela na onu poslovnu oko obavljanja kućanskih poslova i kupovine namirnica, nemojte paničiti već dobro razmislite šta treba da uradite da popravite stanje.

Pre nego predložite vašem partneru da posetite savetnika ili psihologa pokušajte učiniti sve što je u vašoj moći da sami popravite stvari, naravno, ukoliko vam je stalo.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-couple-having-relationship-problems-concept-image32511723

Začinite seksualni život

Uvek ima mesta za poboljšanje seksualnog života. Za početak napravite intimniju atmosferu za vašeg partnera i vas pa razmislite na koji način možete unaprediti vaš seksualni život. Upalite muziku, više vremena posvetite predigri, budite aktivniji, isprobajte nove poze,… Hteli mi to priznati ili ne, seksualna povezanost je jedna od bitnijih stavki svake veze i za muškarce i za žene i može rešiti mnogo toga.

Fokusirajte se na pozitivne stvari

Umesto da razmišljate o sitnicama koje vas dovode do ludila kod vašeg partnera, razmišljajte o onome što vas kod njega čini srećnom. S druge strane umesto da partnera pokušate menjati zapitajte se šta je to što vi možete učiniti drugačije i koje su to zajedničke promene koje bi pospešile vašu vezu.

Razmislite i kako vašoj vezi da date na značaju da unesete više zahvalnosti, a oduzmite sve negativne kritike, neslaganja, krivicu i prigovore.

Ne razmišljajte o prošlosti

Ako preterano budete razmišljali o prethodnim razočarenjima nećete iznaći nikakvo pozitivno rešenje. Umesto toga zapitajte se šta je za vas savršena veza i krećite se u tom pravcu. Razmišljajte o budućnosti, o ciljevima koje vi kao par možete postići i planirajte kako da ih postignete.

Pametno razgovarajte

Kada pričate sa vašim partnerom o problemima izbegavajte preterano korištenje reči „ali“ jer na taj način brišete sve što ste upravo čuli od strane vašeg partnera. Isto tako ne koristite mnogo negacija „ne volim“, „ne želim“,… Zamenite ih potvrdnim rečima i nećete verovati koliko ćete lakše naći zajednički jezik.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-couple-crisis-image19645452

Ostanite smireni

Sasvim je u redu da sa voljenom osobom podelite tugu ili anksioznost, ali sa ljutnjom treba da budete više nego oprezni. Ako je vaš partner taj koji inicira ljutiti razgovor velika je verovatnoća da će i vas uvući, ali vi se trudite da ostanete smireni ili jednostavno nađite izgovor da napustite prostoriju. Kad se vratite pokušajte na miran način promeniti temu i smiriti tenziju.

Zabavljajte se

Nemojte istog trenutka pomisliti da  vam je za zabavu potreban novac jer to nije tačno. Prezabavno će vam biti ako budete slušali muziku, zajedno pripremali večeru ili jednostavno uživali u šetnji po parku. A, možete i probati neke nove aktivnosti koje ni jedno od vas do tad nije probalo. Pronalaženje novih, zajedničkih strasti je uvek dobar način da se zbližite.

Ako su problemi vašeg neslaganja ozbiljniji kao što su ovisnost, neverstvo, finansijski problemi, problemi sa komunikacijom ili nekontrolisani izlivi besa u tom slučaju će vam biti potrebna stručnija pomoć, ali je uvek dobro da prvo probate neke od saveta koje smo vam upravo naveli.

Pokušajte shvatiti i prisetiti se šta je to što vas i vašeg partnera povezuje, šta je to vašu vezu čini posebnom i naučite kako da razgovarate o ne baš ugodnim temama bez okrivljivanja i drame.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar