Menu 

Iako su majke te koje tokom trudnoće, hteli mi to priznati ili ne, nose nešto više tereta, ne treba zanemariti ni očeve koji su jednako zabrinuti, preplašeni i muči ih mnoštvo strahova. Mi vam donosimo listu onih najčešćih.

Svaki muškarac bi od trenutka kad sazna da će postati tata trebao da učestvuje u toj trudnoći bez obzira kolliko je uplašen i koliko mu je sve neobično. O svojim strahovima treba da pričate sa svojom lepšom polovinom i ne brinite, sve kroz šta prolazite i sve što osećate je sasvim normalno.

Strahovi u vezi sigurnosti. Jedan od sigurno najvećih muških strahova je da li će biti sposoban da zaštiti svoju porodicu na najbolji mogući način i obezbedi joj sve potrebne stvari. U većini porodica kad prvo dete dođe na svet, obično se smanje i primanja, a većina tereta u tom segmentu pada na leđa oca. Zamka u koju muškarci često upadnu jeste da zato što previše brinu oko finansija, zaborave onu emocionalnu podršku koja je u svakom slučaju bitnija.

11683487004_101483298e_z

Strah od straha. U posljednjih nekoliko godina i u našim porodilištima postoji mogućnost da otac prisustvuje porođaju, a to je izvor nove brige za većinu muškaraca. Većina njih se boji da svojim partnerkama neće dati neophodnu podršku, da će se prepasti i da će samo smetati. Ako ste jedan od onih koji zaista ne podnose krv i pozli vam na samu pomisao toga, možda bi bilo dobro da razgovarate iskreno sa svojom suprugom i kažete joj da vi to ne možete. To je u svakom slučaju puno bolja opcija nego da se u rađaoni brine još i za vas.

Strah u vezi očinstva. Ovo je jedan od onih neosnovanih strahova koje većina muškaraca nažalost nosi u sebi, a to je strah da on možda nije pravi otac deteta. Iza ovog straha kriiju se mnogo dubublji razlozi, a to je u većini slučajeva strah od toga da baš on nije sposoban da napravi dete, pomisao da je dete nešto toliko uzvišeno, posebno, nešto što on ne zaslužuje.

Strah od smrtnosti. Kada jednog trenutka učestvujete u stvaranju novog života nemoguće je izbeći razmišljanje o smrti, to jednostavno vezuje jedno drugo. Muškarci to puno teže podnose od žena, odjednom shvate da na svijet stižu neki mlađi, sposobniji. S druge strane dolazak bebe može podstaći muškarca da počne više voditi računa o svom zdravlju, upravo zbog straha od smrtnosti.

Strah za detetovo i partnerkino zdravlje.  Rođenje deteta je veoma stresno iskustvo, a mnogi muškarci to teško podnose, jer osoba koju vole najviše na svetu prolazi kroz nešto veoma bolno, nešto na šta oni ne mogu uticati i potpuno su bespomoćni. U tom trenutku se javlja briga za partnerku, ali i za bebu.

Strahovi u vezi odnosa sa partnerkom. Muškarci se veoma često plaše da će njihova partnerka nakon rođenja beba više voleti bebu da će njih u potpunosti zanemariti. Činjenica je da dolazak bebe na svet i najčvršću vezu stavlja na iskušenja, ali najvažnije je da u svemu tome budete iskreni i otvoreno razgovarate sa svojom partnerkom o svemu što vas muči. Dodatni problem naravno stvara i činjenica da žena neko vreme neće razmišljati o seksu što muškarcima stvara dodatan pritisak i razloge za sumnju.

9136695023_419baf40d5_z

Strah od „ženske medicine“. Ginekolški pregledi su nešto što retko koji muškarac razume i prihvata to bez problema. Većini muškaraca je veoma neugodno tokom ginekološkog pregleda, ne znaju kako da se ponašaju, šta da rade ni gde da gledaju. Ako je ženi važno da njihov partner bude s njima na svakom pregledu to treba jasno da kaže, a on potpom treba da objasni zašto bi to radije propustio. U svakom slučaju ako je to vašoj trudnici baš jako bitno, pretrpite.

Činjenica je da muškarce tokom trudnoće smatramo sporednim likovima, a na njih, njihove osećaje i strahove bi takođe trebalo obratiti pažnju jer sve što se događa i na njih ima veliki uticaj.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar