Menu 

Trči tamo, trči ovamo, potpiši ovo, otkucaj ono – sati lete, a kao da ništa ne stižemo. Sa par trikova konačno ćete dobiti mnogo više slobodnog vremena.   

Vrijeme za porodicu svako je obavezan da obezbijedi. Jasno nam je da posao osnova za  preživljavanje, ali ne upadajte u začarani krug – stres, nedostatak vremena, prekovremeni posao, gomilanje papira. A sve to zbog loše organizacije. Potrebno je da izdvojimo par trenutaka i zamislimo se kako da uštedimo na vremenu. Posao će vam olakšati ovi trikovi.

Dnevna lista

Po završetku posla napravite listu stvari koje trebate uraditi sljedećeg dana i držite se toga. Neka u njoj u prvom planu budu prioritetni zadaci i projekti i njih prve “otkačite”. Jedino što može poremetiti listu su vaši nadležni i hitni zadaci. Ali, to se, ipak, ne događa svaki dan.

Raspodjela

Navikli ste sve da obavljate sami? Vjerujete samo sebi? Vrijeme je da nešto prepustite drugima. Kada budete imali listu stvari koje trebate uraditi “čekirajte” one koje možete prebaciti na nekog drugog ili na svog pomoćnika. I da, još jednom ponavljamo – ne morate, ne možete sve sami!

Prekidi

Nevjerovatan je podatak da, prosječno, ljude na poslu prekinu 50 puta na dan, a prosiječan prekid traje pet minuta. Mnogi zaista jesu bitni, ali ima i onih koji nisu. E, to su repovi koje morate odsjeći. One od male važnosti ili potpuno nevažne eliminišite. (Pročitajte kako da “pobijedite” loš dan na poslu)

Komunikacija

Pošta, e-mail poruke, pozivi, SMS-ovi, čet poruke – osoba na poslu prosječno ih primi 150. Veliko opterećenje! Ipak, većinom se radi o stvarima važnim za posao i potrebno je da ih ne odlažete, nego da ih rješavate jednu po jednu kako pristižu.

Fokusiranje

Ukoliko radite na nekom tekstu, saopštenju, pripremi, projektu, ne prekidajte posao ni zbog čega. Tada se ne javljajte na telefon, ne odgovarate na SMS-ove, e-mailove, … Zbog prekida, teško vam je da se skoncentrišete i potpuno posvetite poslu. Ako to uspijete, brže ćete ga završiti.

Odjeća i kozmetika

Mnogi od nas ranom zorom ne funkcionišu prije dobre kafe, pa je vrlo kritično da izbor odjeće ostavljate za jutro. Iskoristite jedan slobodan vikend i sredite orman. Napravite nekoliko poslovnih, svakodnevnih, večernjih i sportskih kombinacija. Oblačenje ujutro će vam biti mnogo lakše. Slično uradite i sa kozmetikom. U nesaser stavite one stvari koje najčešće koristite i neka bude na vidljivom mjestu u kupatilu.

Pravilo 15 minuta

Radni dan ćete lakše organizovati ako dođete 15 minuta ranije na posao. Tako nema frke, panike, žurbe, jer ćete opušteno krenuti u novi radni dan.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. LifePress Magazin 02.09.2013 | smiuchin

    […] krastavcima i sirom appeared first on LifePress magazin. by Mirjana Despot / 23h  7 poslovnih “štediša” Trči tamo, trči ovamo, potpiši ovo, otkucaj ono – sati lete, a kao da ništa ne stižemo. Sa […]

  2. Jelena

    Sto se tice ovog dela sa odecom, ja sam cak nekoliko puta fotografisala kombinacije koje su mi se jako svidele, a bile su u naletu inspiracije, posle bih verovatno zaboravila :)

Napišite komentar