Menu 

Mnogo puta smo u našim tekstovima pričali o beneficijama koje naše telo ima od vežbanja, a danas ćemo mrvicu okrenuti situaciju i otkriti vam šta se to dešava u organizmu ako ne vežbate ili prestanete sa vežbanjem.

Svi mi imamo svoje lenje dane ili čak mesece kada nam se jednostavno ništa ne da, a u tim situacijama sigurno će ispaštati i naša fizička aktivnost. Ako nemate motiva i jednostavno ne znate kako da ponovno uđete u rutinu obavezno pročitajte koje su to posledice koje snosimo ako prestanemo s vežbanje i to će vam sigurno biti dovoljan podticaj da se vratite u teretanu ili počenete trčati.

Povećava se nivo insulina u krvi. Nakon nedelja provedenih bez vežbanja kod pojedinaca se razvija smanjena osetljivost na insulin pa zbog toga telo mora proizvesti veiše insulina da bi uradilo isti posao. Kada veike količine insulina kruže telom i ne upotrebljavaju se one mogu izazvati određene upale i nauditi organizmu. S vremenom učestalo povećavanje nivoa insulina može povećati rizik od srčanih obolenja, gojaznosti i dijabetesa.

Mišićna masa opada. Nakon nekoliko nevežbanja mišićna masa će se jednostavno opustti, a neki mišići će čak promeniti oblik i to u vrstu mišićnih vlakana koja se puno lakše umaraju. Održavanje mišićne mase veoma važno, posebno kako starite.

Povećava se telesna masnoća. Ovo ak ne bi trebalo ni da napominjemo, ali metabolizam uveliko ispašta kada prestanete sa vežbanjem. Kada se mišićna masa počne povlačiti ona gudbi sposobnost za sagorevanje masti što rezultira skladištenjem masti. Održavanjem mišićne mase laganim vežbama vi održavate i sposdobnost tela da sagoreva masnoće.

Bićete pod stresom. Kada redovno vežbate vi štitite sebe od lošeg uticaja svakodnevnog stresnog života, ako se odreknete svog režima vežbanja vaše telo postaje manje efikasno u borbi protiv stresa i češće ćete se osećati anksiozno i nervozno.

4151899795_6ab5a75be5_z

Krvni pritisak raste. Ako ne verujete proverite, ali danima kada ne vežbate vaš krvni pritisak je znatno viši nego kad vežbate. Ako prolongirate treninge duži vremenski period krvni pritisak može poresti do krizne granice.

Libido ispašta. Ne samo da će ispaštati vaše spavanje, već ćete osetiti i posledice u vašem seksualnom životu. Sa redovnim vežbanje libido se povećava, a prestankom vežbanja se smanjuje pa možete osećati manju potrebu za seksom nego inače.

Mozak ispašta. Vežbanje podstiče rast novih ćelija u mozgu, a ako ne vežbate vaše pamćenje i koncentracija mogu naglo oslabiti. Ako ne vežbate nedelju ili dve količina sivih ćelija se naglo smanjuje.

Pod većim ste rizikom od depresije. Dokazano je kako vežbanje utiče na dobro raspoloženje i pomaže kod lečenja depresije jer podiže ivo endorfina u organizmu. Ako sebi uskratite vežbanje uskraćujete si i ove dobre hemikalije. Mnogi lekari širom sveta prošisuju fizičku aktivnost kao lek protiv depresije, a ako prestanete podložniji ste depresivnim mislima i stanjima.

Ako postoje dani kada vam baš nije do nekih intenzivnih treninga, neka vaša vežba bude šetnja parkom, važno je sam da se krećete, da ne budete statični, a nakon nekog vremena će fizička aktivnost postati vaša ovisnost bez koje nećete moći i konstantno ćete hteti još posebno kad vidite prve plodove vašeg rada, odnosno kako vam se telo oblikuje, koliko više kondicije imate i kako se bolje osećate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar