Menu 

Ako tokom trudnoće postoji neki problem, lekar obično preporučuje strogo mirovanje. To je način na koji se sprečavaju komplikacije u trudnoći već stotinama godina, ali postavlja se pitanje da li je mirovanje zaista delotvorno?

Iako ga doktori veoma često preporučuju, ne postoji opipljiv dokaz da mirovanje zaista pomaže, a pojedini lekari tvrde da mirovanje ne samo da ne štiti zdravlje bebe već sa sobom donosi svojevrstan rizik. Mnogi tvrde da lekari mirovanje propisuju više iz tradicionalnih razloga. Ako ste zbunjeni isto kao i mi, čitajte dalje i otkrijte šta kažu mnoga istraživanja sprovedena na ovu temu.

Zašto se strogo mirovanje preporučuje

Lekari strogo mirovanje preporučuju ako postoji problem sa rastom bebe, povišen krvni pritisak ili preeklampsija, vaginalno krvarenje iz posteljice, prevremeni trudovi, oslabljen grlić materice, pretnja spontanog pobačaja i ostali problemi. Lekari se ovim nadaju da će trudnice strogim mirovanjem smanjiti rizik od prevremenog porođaja i komplikacija. Neverovatan je podatak da čak jedna od pet trudnica po preporuci lekara završi na mirovanju u jednom stadijumu trudnoće.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-tired-pregnant-woman-sitting-bed-young-image33730812

Uprkos tome niti jedna studija nije potvrdila da ležanje u krevetu zaista može sprečiti iti jedan od tih stanja i smanjiti rizik od komplikacija i prevremenog porođaja. Iako mnogi lekari znaju da ne postoje dokazi da mirovanje pomažu oni ga i dalje preporučuju. Nažalost, postoje studije koje kažu da poze u kojima žene leže za vreme mirovanja nose određene rizike, a to su:

 • Krvni ugrušci
 • Stres
 • Brige u vezi finansija ukoliko ne možete raditi
 • Sporiji oporavak nakon poroda
 • Oslabljene kosti i mišići

Trenutno, mnoga istraživanja kažu da je za trudnice, čak i ukoliko imaju određene komplikacije bolje da se drže svoje uobičajene dnevne rutine i da ne odmaraju po ceo dan.

Šta raditi ukoliko lekar preporuči strogo mirovanje?

Slobodno pitajte lekara za savet i da vam pojasni razloge zbog kojih se odlučio na tako nešto. Veoma je važno da dobijete jasne i razumljive odgovore.

Postavite sledeća pitanja:

 • Zašto mi preporučujete mirovanje?
 • Šta tačno podrazumeva mirovanje, stalno ležanje ili povremeni odmori?
 • Kakve konkretno dobrobiti će moje dete imati od mirovanja?
 • Da li su te dobrobiti veće od mogućih rizika?
 • Da li je mirovanje neophodno? Postoje li neke druge opcije?
 • Šta kažu medicinska istraživanja?
 • Postoji li potencijalna opasnost za mene i za bebu od mirovanja?
 • Pitajte za drugo mišljenje.

Ako vaš lekar ipak insistira na ležanju, nastavite da se informišete i pitajte da li morate celo vreme biti u krevetu, koliko dugo ćete morati mirovati, možete li ustajati da koristite toalet i tuširati se, možete li voditi računa o deci, kući, raditi…?

Strogo mirovanje može biti veoma psihički iscrpljujuće. Dosadno je i stresno i zato treba da ga učinite što podnošljivijim. Pronašli smo neke od saveta koji bi vam mogli pomoći.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-knitting-image14937343

Organizujte dan. Napravite raspored kojeg ćete se pridržavati i dan će vam svakako brže proći. Ujutro se obucite, doručkujte, zatim gledajte film, čitajte knjigu ili igrajte igrice.

Vežbajte. Obavezno pitajte lekara da vam preporuči lagane vežbice da biste mišiće održali aktivnima. Pomeranje nogu je veoma važno za smanjenje rizika od mogućih ugrušaka.

Podrška. U ovom periodu će vam podrška porodice i prijatelja biti od velike važnosti. Budite u kontaktu sa svima putem mejlova, socijalnih mreža, telefona. Zovite ih u goste da vam prave društvo.

Pazite na ishranu. Veoma je važno da u ovom periodu pazite da vam ishrana bude dobro izbalansirana, puna nutrijenata, vitamina, minerala i vlakana. Pijte dosta tečnosti jer manjak kretanja može uticati na zatvor.

Dozvolite ljudima da vam pomognu. Možda će vam biti teško da tražite nečiju pomoć, ali jednostavno ćete na ponos morati da zaboravite. Ako se neko od prijatelja ili porodice ponudi da vam donese stvari iz prodavnice ili da vas poveze, prihvatite.

Naučite nešto novo. Vreme ćete ubiti ako se pozabavite nekim novim aktivnostima, naučite novi jezik, heklajte, pletite,…

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar