Menu 

Ekcem ili dermatitis je veoma često hronično obolenje kože koje obično karakteristiše veoma suva, upaljena i svrbljiva koža. Kod nešto težih slučajeva može čak doći i do krvarenja. Šta ukoliko ste trudni i imate ekcem?

Najčešći oblik ovog obolenja, atopijski dermatitis je obično nasledan i uzrokuju ga faktori iz okoline, odnosno alergeni koji su za većinu ljudi u potpunosti bezopasni. U većini slučajeva ako patite od atopijskog deramtitisa neko iz vaše porodice ili vi obično imate problema sa astmom i/ili sa alergijom na određene namirnice. Ostali oblici ekcema su kontaktni dermatitis kojeg uzrokuju iritanti poput hemikalija, deterdženata, gljivica i metala.

Ukoliko ste trudni i imate ekcem vrlo je moguće da će trudnički hormoni podivljati što znači da možete osjetiti pogoršanje ili poboljšanje Niko sa sigurnošću ne mže objasniti zašto se nekim ženama u trudnoći svi simptomi povuku, a kod nekih pogoršaju.

Šta možete uraditi?

Veoma je važno da od početka svoje trudnoće preduzmete sve što je potrebno da biste ekcem držali pod kontrolom.

442510082_a35972564c_z

Razgovarajte sa lekarom. Određeni steroidi koji se nanose na kožu su sigurni za upotrebu tokom trudnoće, ali se moraju koristiti u manjim količinama i naravno pod kontrolom lekara. Antihistaminici mogu pomoći da se rešite svraba. U svakom slučaju kreme nemojte kupovati pre nego se posvatujete sa vašim lekarom.

Čuvajte se poznatih okidača. Ograničite svoje izlaganje poznatom okidačima iz okruženja uključujući dlaku životinja, vunu, sokove iz mesa i voća, nakit i biljke. Isto tako izbegavajte proizvode za negu koji sadrže alkohol.

Izbegavajte proizvode sa mirisom. Ovi proizvodi mogu nadražiti vašu osetljivu kožu i zato se preporučuje da koristite proizvode koji su blagi i koji ne sadrže jake mirise.

Nemojte se namakati u kadi. Pokušajte izbeći dugotrajno sedenje u kadi, izbegavajte čak i preduga tuširanja i nemojte previše često prati ruke jer to dodatno isušuje kožu. Ruke perite onda kada za to ima potrebe.

Hidratacija je važna. Veoma je važno da često hidratizujete kožu jer time sprečavate isušivanje i moguća pucanja.

Neka vam bude ugodno. Pokušajte da namestite život tako da vam nikada ne bude prevruće i da se previše znojite jer su vrućina i znoj dva najpoznatija okidača kad je u pitanju ekscem. Svesni smo da je to teže učiniti nego reći posebno ako ste trudni u leto, ali pokušajte oblačiti komotne pamučne komade garderobe, oblačite se slojevito i boravite u dobro provetrenim prostorijama.

Pametno vodite računa o garderobi. Koristite isključivo pH neutralne deterdžente koji ne sadrže nikakve mirise i dva puta ispirajte veš. Isto tako, novu garderobu pre prvog oblačenja obavezno operite.

Čuvajte se naglih promena temeperatura i vlažnosti vazduha. Nagle promene temperatura mogu izazvati znojenje, dok pad vlažnosti isušuje kožu pa se trudite da uvek budete spremni za ove promene.

Ne češite se noktima. Češanje može drastično pogoršati stanje, može doći do pucanja kože i do prodiranja bakterija. Ako baš ne možete izdržati nežno se počešite kompresom, nikako noktima.

310942077_88b9e68a60_z

Stres svedite na minimum. Jedan od veoma čestih okidača za ekcem je i stres i zato se potrudite da budete smireni i da se ne izlažete stresnim situacijama. U trudnoći to može biti teško, ali dajte sve od sebe.

Lekovi. Kad su u pitanju lekovi, sve one koje ste koristili pre trudnoće pokažite vašem lekaru i ne kupujte nove bez njegove saglasnosti bez obzira koliko vas apotekarka ubeđivala da ih trudnice mogu koristiti. Pitajte lekara o prirodnim lekovima koje možete uzimati i razmotrite kinesku medicinu koja ima brojna potpuno prirodna rešenja.

Zanimljivost: Istraživanja su pokazala da dojenje kod beba može smanjiti rizik od dobijanja ekscema u budućem životu i zato nakon porođaja obavezno dojite vašu bebe, naravno ako za to ne postoje nikakve prepreke. To je samo još jedan razlog zašto je dojenje najbolja hrana za novorođenčad.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar