Menu 

Iako je trudnoća životni period u kome bi žene trebalo da uživaju, neki propratni simptomi to jednostavno ne dozvoljavaju. Tu su: mučnine, oticanje nogu, problemi sa probavom i na kraju hemoroidi kojima se danas nešto detaljnije bavimo.

Donosimo vam nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da se izborite sa hemoroidima tokom trudnoće.

Hemoroidi su upaljene i natečene vene koje se razvijaju unutar i oko anusa i rektuma u trenucima kada se na taj osetljivi deo tela vrši nešto veći pritisak nego obično. Hemoroidi su veoma neugodna i bolna pojava i svaki odlazak u toalet može biti pravo mučenje, a to sigurno znaju sve žene koje su ih u trudnoći i nakon nje iskusile. Hemoroidi se češće javljaju u trudnoći jer se u tom periodu povećava volumen krvi, povećava se težina i probava je nešto usporenija. Evo šta savetuju stručnjaci kad je u pitanju borba sa hemoroidima.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Unosite velike količine vlakana. I tu ne mislimo samo na nekoliko suvih šljiva dnevno, potrebno je uneti oko 25 grama vlakana dnevno da bismo sprešili pojavu hemoroida. Vlakna omekšavaju stolicu i pospešuju rad creva. Možete ih uzimati u obliku suplemenata ili putem hrane: smeđa riža, ječam, šargarepa, krastavci, brokoli, paprike, zeleniš, orašasti plodovi i semenke te voće sa jestivom korom.

Pijte dovoljno tečnosti. Tokom dana obavezno pijte što više vode, mlake biljne čajeve, vodu sa limunom ili tople supe bez rezanaca. Tekućina je zaslužna za bolji rad creva i redovnu stolicu.

Vežbajte. Veoma je važno da se tokom trudnoće ne ulenjite jer vežbanje uveliko podstiče bolji rad creva. Ako niste neki sporstki tip osobe bili ni pre trudnoće onda nemojte eksperimentisati i držite se dugačkih šetnji, joge za trudnice ili pilatesa.

Razgovarajte sa lekarom o suplementima gvožđa. Mnoge trudnice tokom trudnoće uzimaju suplemente gvožđa, a jedna od nuspojava koja njih prati jeste zatvor koji povećava rizik od nastanka hemoroida. Konsultujte se sa lekarom da vam promeni terapiju ako patite od jakog zatvora.

Probajte biljne lekove. Ako želite vaš problem rešiti na prirodan način okrenite se biljkama koje mogu biti od velike pomoći. Kao obloge protiv bolova i svraba koristite čaj ili kreme od nevena i kamilice, a hamamelis će pomoći kod natečenosti, bolova i zatvora.

Koristite kreme protiv hemoroida. U apotekama možete kupiti razne kreme i čepiće za lečenje hemoroida, a mnogi od njih su sigurni i za upotrebu u trudnoći. Pre nego počnete koristiti neki lek obavezno se posavetujte sa vašim lekarom, za svaki slučaj.

?????????????????????????????????????????????????????????????

Posetite kiropraktičara. Mnogo je sitnica koje mogu doprineti nastanku hemoroida, a jedna od njih je i krvi raspored kostiju. Ako kosti nisu na pravom mestu može doći do većeg pritiska na kardiovaskularni sistem. Posetite fizioterapeuta ili kiropraktičara koji će vam posebnim tretmanima, masažama i vežbama vratiti kosti na pravo mesto.

Operacija u krajnjem slučaju. U slučaju kada ništa ne pomaže i kada vam hemoroidi stvaraju zaista velike probleme onda treba da razmotrite i ovu mogućnost, ali to neka vam bude zadnja opcija čak i ako lekar savetuje tako nešto. Naravno, sa operacijom treba da pričekate nakon porođaja i perioda oporavka.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar