Menu 

U današnje vreme kada se većina poslova svodi na dugotrajno sedenje za računarom u veoma neprirodnim položajima ne čudi što veliki broj ljudi ima problema sa bolovima u leđima. Bolove si možete olakšati jednostavnim vežbama istezanja.

Jedan od najboljih načina da se nosite sa bolovima u leđima je svakako istezanje, naravno uključujući odmaranje, redovno vežbanje, pravilno držanje i jačanje celog tela. Ukoliko svakodnevno odvojite vreme za istezanje mišića koji podržavaju kičmu vi na taj način olakšavate sebi i ublažavate bolove.

Za početak krenite sa ovih pet jednostavnih vežbi istezanja koje nisu teške, a biće od pomoći. Veoma je važno da pored sebe imate štopericu koja će vas upozoriti kad je vreme da promenite pozu. Isto tako nemojte zadržavati dah tokom poze već nastavite sa normalnim disanjem.

Vežba 1. Lezite na stomak, blago raširite noge, a ruke spružite visoko iznad glave. Nakon toga od poda blago podignite levu ruku i suprotnu nogu, bez da pomerate kukove. Ostanite u tom položaju pet sekundi pa pređite na drugu ruku. Ovu vežbu radite dva minuta.

11094747894_1dbd834e54_z

Vežba 2. Lezite na leđa, ali da su vam noge  podignute gore, kolena su savijena, a potkolenice su paralelne sa podom. Nakon toga polako spuštajte jednu nogu prema dole i radite lagane kružne pokrete kao da vozite bicikl. Jedino na šta treba da pazite jeste da vam se kukovi ne pomeraju i da su pokreti veoma usporeni. Ovu vežbu radite dva minuta.

Vežba 3. Lezite na leđa, a ruke raširite sa strane u visini ramena, tako da budu ravne. Kolena savijte i skupite, a stopala neka vam budu u blizini zadnjice. Nakon toga kolena lagano spuštajte u jednu stranu skroz do poda, a glavu okrećite na suprotnu stranu. Brojite do pet pa se okrećite na drugu stranu. Ovu vežbu radite dva minuta.

5418883807_b0dbd625db_z

Vežba 4. Radite klasičan most. Lezite na leđa, kolena savijte, stopala su na podu, a noge blago raširene u širinu kukova. Ruke su pored tela. Podižite kukove što više prema plafonu, a ruke skupite ispod stražnjice. Brojite do deset, vratite se u početni položaj pa ponovite. Vežbu radite dva minuta.

Vežba 5. Lezite na leđa, zadnjicu što bliže privucite zidu i podignite noge uz zid. Ruke raširite sa strana u visinu ramena i potrudite se da vaše telo bude pod savršenim uglom od 90 stepeni. Duboko dišite i ostanite u tom položaju dva minuta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar