Menu 

Žene često zapostavljaju svoje zdravlje i uvek na prvo mesto stavljaju svoju porodicu, nesvesno zanemarujući sebe. Ako ste jedna od tih žena odmah da vam kažemo da imate potpuno pogrešan pristup. Evo koliko često bi trebalo da odlazite na redovne preglede kad je u pitanju preventiva raka dojke i reproduktivnih organa.

Sigurni smo da će se ovi saveti poprilično razlikovati od onoga što slušate od svojih lekara. Žene u većini slučajeva pod obavezno zakazuju godišnje preglede, odrađuju PAPA test i mamografiju smatrajući da je to ono najvažnije što treba da obave kad je u pitanju njihovo zdravlje. Prema poslednjim informacijama, ovi pregledi nisu neophodni i ne preporučuju se baš svim ženama na godišnjem nivou.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Stručnjaci kažu kad je PAPA test u pitanju da je njegova svrha rano otkrivanje prvih znakova raka grlića materice, ali treba da znate da ova vrsta kancera se veoma sporo razvija i učestali pregledi mogu otkriti neke bezopasne promene koje će zaceliti same od sebe što može dovesti do pespotrebne brige i anksioznosti.

Kad je u pitanju rak dojke žene koje su mlađe od 40 godina su pod puno manjim rizikom i godišnji pregledi nisu neophodni. S druge strane treba znati da mamografija uključuje izlaganje zračenju, doduše veoma niskom, ali ako vam nije neophodno izbegnite ga. Promene na dojkama ćete veoma jednostavno uočiti samopregledima, a o tome smo pisali u tekstu “Jeste li već pregledali grudi”.

Koliko često obavljati PAPA test i mamografiju

Svetska zdravstvena organizacija i većina stručnjaka savetuje sledeće:

Mamografija

  • Ženama koje su mlađe od 49 godina i koje nisu primetile nikakve promene pregledi nisu potrebni.
  • Ženama starosti između 50 i 74 godine dovoljni su pregledi svake dve do tri godine dok žene starije od 75 godina treba da se posavetuju sa svojim lekarom.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

PAPA test

  • Devojke mlađe od 21 godinu ne treba da obavljaju PAPA test, one starije od 25 ukoliko su seksualno aktivne treba da vrše test svake dve do tri godine, a žene starije od 70 koje su u poslednjih 10 godine redovno išle na preglede i sve je bilo u redu više ne treba da obavlaju ovaj test.

Koliko se ovi saveti razlikuju od onoga što vam govore vaši lekari? Koliko često vi odlazite na preglede?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar