Menu 

Oktobar je mesec obeležavanja borbe protiv raka dojke kada se na sve moguće načine pokušava podići svest o važnosti redovnih samopregleda grudi. Mi smo pronašli jedan veoma intresantan video na tu temu.

Svesni smo da rak dojke nije ni malo zabavna tema, ali neko je došao na ideju na zabavan način žene edukuje kako da same obave pregled grudi. Nedavno je objavljena studija koja čak i mlađim ženama preporučuje godišnje preglede mamografom sa čime se ne slažu mnogi stručnjaci koji tvrde da je pored mamografije, samopregled najbitnija stavka u ranom otkrivanju raka dojke.

Suzan G. Kormen iz Američke asocijacije za rak više ne preporučuje mesečne samopreglede dojki, već upozorava žene da svoje dojke redovno prate i dobro nauče i upamte kako njihove dojke inače izgledaju i kakve su na dodir da bi lako mogle da primete i najmanju promenu.

Iza ovog veoma poučnog videa stoji grupa žena pod nazivom „Beyond boobs“, čiji je moto: „Ako ste dovoljno stare da ih imate, dovoljno ste stare i da ih pregledate“. Mari Bet Gibson koja je oorgaanizacioni direktor ove organizacije tvrdi da mlade devojke treba da upoznaju svoje grudi čim počnu da se formiraju, jer će samo na taj način moći primetiti ako se nešto menja.

Pogledajte ovaj video sa dobrom vilom zdravlja i pregledavajte vaše grudi redovno!

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. marijana ninic

    Nazalost, mi zene cekamo da zaboli pa da odemo kod doktora…Kazu dobro je kad boli…Ja licno sam imala ne bas lepo iskustvo i sad vec pola godine zivim u strahu….Pri jednom pregledu su mi otkrili “dobrocudne cvorice” koji zabole ponekad….Da li je zbog stresa ili genetski neznam al zivim sa osecajem “da nesto postoji”. Sad me cekaju ponovo bolni pregledi u jauaru….Al naravno neodustajem idem dalje ma sta bude…Samo jedan savet zenama: IDITE REDOVNO SAME ZBOG SEBE I KAD BOLI I KAD NEBOLI…NECEKAJTE VEC URADITE TO STO PRE….Pozdrav svim zenama…Marijana

  2. Zorica Ilic

    Dal ste culi za neke tablete SIPLUS /ZDRAVE ZENSKE GRUDI /skoro cujem neke zene operisane pricaju da su dobre radi preventive, dali ima neko da nam to opsirnije kaze ,dali je dobro uzimati u klimaksu

  3. Maya Moldovanovic

    Obavezno svaki mesec posle ciklusa samopregled,jednom godišnje na kompletan pregled kod svog ginekologa(papa-test,kolposkopija itd.).

Napišite komentar

Zdravlje

Redovno vežbanje i zdrava ishrana mogu biti od velike pomoći ljudima koji pate od anksioznosti. Ako se inače ridržavate glavnih pravila zdravog života, a i dalje ne osećate nikakve promene kad...