Menu 

Pelena za jednokratnu upotrebu, dve pamučne pelene i švedska krpa – sve to sadrži široko povijanje koje se u većini gradova regiona još uvek preporučuje. Mi se pitamo, da li je zaista neophodno?

Popriličan broj ortopeda posebno starije generacije još uvek preporučuje široko povijanje beba sve do sedmog meseca, neki do prvog ultrazvučnog pregleda kukova , a neki ga ne preporučuju uopšte. Šta je zaista ispravno? Da li je za pravilan razvoj kukova zaista potrebno široko povijanje ili ne?

Prvi ultrazvučni pregled kukova kod beba se obično obavlja sa navršenih meseca dana, drugi sa tri, a treći sa šest meseci. Ukoliko se na prvom pregledu ustanovi da se bebini kukovi razvijaju i zarastaju baš onako kako bi trebalo ostali pregledi možda neće biti ni potrebni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-doctor-giving-checkup-to-baby-exam-room-image5929197

Jedino u slučaju nekakvih nedoumica lekar zakazuje nastavak praćenja razvoja kukova, ali to ne treba da vas plaši niti brine jer je u pitanju možda samo mera predostrožnosti.

Kad je u pitanju široko povijanje ono se danas od većine stručnjaka ne preporučuje, ali pošto smo mi narod koji se teško odriče starih navika, mlade majke ga još uvek uveliko koriste iako za to nema nikakve potrebe. Ako postoji bilo kakav problem sa kukovima, pedijatar će vas uputiti kod ortopeda koji će odlučiti o daljim koracima koje je potrebno preduzeti.

Vežbe za kukove

Još u porodilištu, od pedijatra ili babice trebalo bi da dobijete savete kako da vežbate bebine kukove koje se preporučuju za noramalan razvoj. Tu se radi o abdukcionim vežbama koje obavljate tako da bebine nožice lagano savijate u kolenima i zatim kružnim pokretima širite nožice i otvarate kukove, koliko je bebi ugodno, a zatim ispravljate nožice.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-mother-massaging-exercise-her-baby-image22270009

Sa ovim vežbama se počinje od samog rođenja, a prestaje onda kad su kukovi u potpunosti zreli. Bebine kukove vežbajte posle kupanja kad je beba golišava i ništa je ne sputava. Većini beba se izvođenje vežbica jako sviđa i izazvaće im osmeh na lice.

Veoma je važno da decu na vreme vodite na sve preglede kukova da bi se u ranoj fazi ustanovili mogući problemi koji se u većini slučajeva mogu ispraviti ukoliko se na vreme uoče.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. DR Jovic

    Siroko povijanje je NEOPHODNO sve dok dete ne prohoda samostalno! Tako se sigurno prevenira displazija kukova, sto je jasno pokazano poslednjih 40 godina!

    Naravno, nazalost, zarada je bolja ako se ne povija siroko, stalno rade UZ kontrole, a posle slede Pavlikovi remeni, opracije kukova i druge strahote, ali unosne za ortopede.

    Kada se na UZ primeti displazija glavice butne kosti, tada je vec sve kasno – prevencije vise nema!

Napišite komentar