Menu 

Ostalo nam je sve ga nedelju dana pred početak nove školske godine, a mi smo odlučili da vam donesemo najvažnije savete koje treba da znate, kako da uštedite, kako da spremite zdravu užinu i ostale sitnice koje će vam sigurno dobro doći.

 Jutarnje pripreme

Već sada počnite da nameštate sat malo ranije. Nekoliko dana (najbolje sedmica –

dve) će biti dovoljno da se „programirate“ da ustajete ranije. Na taj način ćete izbeći jutarnju frku.

Pripremite i odeću za školu, posložite je na „udarna“ mesta u ormaru, a poželjno je i da, ako već niste, naučite svoje mališane da sami pripremaju odeću, da je slažu i raspoređuju. Takođe, pazite da odeća za decu bude udobna, topla i primerena.

Ne zaboravite i na rani doručak. Ne samo zbog zdravog početka dana, već i zbog razbuđivanja. Ako ustanete malo ranije i imate pripremljenu odeću i spakovanu torbu za školu, biće i više vremena za doručak. Takođe, možete naveče pripremiti deo užine ili doručka. (Evo i nekoliko ideja Najzdraviji hranjivi predlozi za doručak, Petominutni recepti za zdravi doručak)

škola6

Da li imate sve spremno?

Posavetujte dete da prelista i pregleda knjige pre početka škole. Na ovaj način će samo sebi olakšati prve dane i početni program. Sedite sa detetom bar dva tri puta pre prvog školskog dana i zajedno prođite program, pokušajte da ga zainteresujete za predmete.

Proverite da li imate osnovne stvari spremne. Često u žurbi prilikom priprema, kupovanja garderobe i sličnih potrepština zaboravimo na ono najosnovnije. Još jednom pregledajte torbu, da li su tu: sve knjige, sveske, olovke, pernica, gumice, … Ne trpajte sve u dečiju torbu, samo ono što mu je potrebno za taj dan. Raspitajte se kod drugih mama da li je potrebno još nešto od materijala – plastelin, tempere, kolaž papir, kajdanke i slično. U jednom delu ormara ili u većoj ladici slažite sve što je detetu potrebno za školu – što ide u školsku torbu. Napravite sa njim mali planer, koji će stajati u dečijoj sobi – raspored časova, vanškolske aktivnosti, sekcije, treninzi, …

Kako uštedeti novac

Ako vi spadate u one ljude koji pažljivo brinu o novcu i pazite gde odlazi svaki dinar sigurno znate da svaka nova školska godina sa sobom nosi poprilične troškove. Evo kako ove godine da potrošite manje novca

Pored nove opreme za školu na koju trošimo veće količine novca (o tome smo pisali “Kako davam novčanik preživi početak školske godine”) poveće izdatke možemo imati tokom čitave školske godine, jer nisu tu samo sveske i olovke.

Vodite se mišlju da možete imati sve, ali ne sve odjednom. Odredite prioritete. Razmislite da li je vašem detetu zaista potrebna potpuno nova garderoba pre nego škola počne? Donesite zajedničke odluke kojih će se pridržavati cela vaša porodica.

Jedan od načina da uštedite ove godine jeste da smanjite potrošnju goriva. Umesto da dete vozite autom u školu i na sve aktivnosti, povremeno prošetajte ili vozite biciklo.

Još jedan način da uštedite je užina. Umesto da detetu dajete pare za veoma nezdrave grickalice, užinu pripremajte kod kuće. Nemojte kupovati vodu i napitke za školu, kupite flašicu od kvalitetne plastike i svako jutro je punite vodom ili svežim sokovima

Jedan od svakako najvećih razloga zbog kojih trošimo dosta novca su svakako vannastavne aktivnosti. Ako dete ide na sport, glumu, strani jezik, ples… sasvim je u redu da od nečega odustane. Pored toga što mesečne članarine za vannastavne aktivnosti nisu ni malo jeftine za naše uslove uvek je potrebno kupovati i dodatnu opremu, a deca koja treniraju, na primer, borilačke veštine plaćaju i svako polaganje za pojas, kao i svaki novi pojas.

Ne dozvolite detetu da ide na previše aktivnosti jer svi njegovi drugari idu, recite mu da odabere najviše dve koje ga najviše privlače i da ih se drži tokom cele školske godine.

škola8

Rešite probleme sa buđenjem

Početak nove školske godine sa sobom donosi i stare probleme, frka oko spavanja, ustajanja, spremanja za školu. Mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da lakše probudite klince ujutro.

Nakon tri meseca potpuno opuštenog života, odlaska u krevet kasno i spavanja do 11, nije jednostavno decu opet privići na režim ranog ustajanja i obaveza, ali postoji nekoliko sitnica koje možete uraditi da olakšate i sebi i njima.

Planirajte unapred

Dečiji psiholozi kažu da je veoma važno da shvatite kako nije ni malo jednostavno ponovo se navići na školu i radni raspored. Pa setite se sebe nakon svega 10 dana godišnjeg odmora. Roditelji prave grešku što ne planiraju već čekaju zadnji čas raspusta da bi razgovarali sa detetom o novim obavezama.

Decu počnite pripremati na rano ustajanje najmanje nedelju dana pre početka škole, sazovite porodični sastanak i objavite da se na spavanje odlazi u isto vreme i ustaje u isto vreme kao da je škola počela. Treba da sednete sa decom i objasnite im koliko je san važan kako za njihovo zdravlje tako i za uspeh u školi

Odredite vreme za spavanje

Nikako ne možete očekivati da deca na vreme odlaze na spavanje ako se cela porodica tome ne prilagodi. Važno je da pomerite vreme večere, da na vreme ugasite televizor, računar i video igrice. Baš kao da su bebe školarcima treba da uspostavite rutinu i sve će biti mnogo lakše.

Tinejdžerima zabranite korištenje mobilnih telefona, tableta i laptopova u krevetu i najmanje pola sata pre odlaska na spavanje, a ukoliko se toga ne budu pridržavali oduzmite im sve gedžete na neko vreme. Isto tako veoma je važno da tokom dana ne opterećujete decu raznim aktivnostima i obavezama to može uveliko da utiče.

Rano ustajanje

Najmanje nedelju dana pre početka škole počnite nameštati alarm i šaljite decu na spavanje malo ranije nego što je to bilo tokom raspusta ili pomerajte vreme za pola sata dok ne dostignete cilj. Nakon nedelju dana vežbanja, deca bi trebalo da se vrate u staru rutinu i malo lakše prihvate početak školske godine.

Spremanje za školu kao izazov

Dosadila vam je konstantna frka oko jutarnjeg spremanja? Ove godine pokušajte novi pristup. Recite detetu da od uspešnog spremanja za školu zavisi da li će taj dan moći da igra igrice ili gleda crtane filmove. Tek nakon što opere zube, pospremi krevet i doručkuje dete ostvaruje pravo na obožavane gedžete. Sigurni smo da će ovaj pristup i te kako upaliti kod većine klinaca, a roditeljima olakšati život.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Pravilno pakovanje užine

Domaća, sveže pripremljena užina je uvek bolji izbor za vašeg školarca od kupovnih grickalica, sendviča, kiflica i krofni ali sve dok pratite neka jednostavna pravila.

Unapred pakovani obroci za užinu veoma lako mogu postati izvor zaraze i trovanja hranom ako ne poštujete neka osnovna pravila. To nikako ne znači da treba da paničite i prestanete sa pripremom domaće užine jer kako se lako prenose, trovanja hranom se veoma lako mogu i sprečiti.

Donosimo vam savete kako da pravilno pakujete užinu za vaše klince.

Pravilno koristite pribor. Kad pripremate hranu za klince uvek koristite posebne daske za rezanje, posude i noževe. Čak i ako nakon rezanja mesa dobro isperete dasku za rezanje pre nego na njoj režete povrće, postoji velika mogućnost zaraze i zato obavezno koristite posebne posude i noževe za meso i povrće.

Dobro perite voće i povrće. Sveže voće i povrće su glavni prenosnici zaraze i zato ih pre nego ih nasečete u kutiju za užinu svojim klincima, dobro operite.

Hranu dobro termički obradite. Ukoliko svojoj dečici pakujete kuvani obrok za školu onda se potrudite da bude savršeno dobro skuvan. Sve namirnice bi trebalo da budu zagrejane na najmanju temperaturu od 70 C, jer je to temperatura na kojoj bakterije ne mogu preživeti duže od nekoliko sekundi. Isto tako tople obroke spremite u termos posude da tokom dana ne izgube temperaturu.

Kvarljive namirnice neka uvek budu hladne. Mleko, jogurt, sirevi, tunjevina i piletina su namirnice koje je da bi sačuvale svežinu potrebno čuvati na hladnom mestu i nikad ih ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. To znači da ćete ove namirnice u kutije za užinu morati pakovati sa pakovanjima leda.

Pranje ruku kao dobra preventiva. Ljudske ruke su veoma često prenosnici bakterija i virusa posebno kad je u pitanju trovanje hranom. Deci u kutiju za užinu obavezno spakujte i dezinfekcijske vlažne maramice kojima će dobro obrisati ruke pre i posle svakog obroka u školi.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Hrana za bolje pamćenje

Zdrava hrana je za decu od najveće važnosti.  Za vas smo sastavili listu namirnica, koje biste trebali izneti deci na sto da bi bolje učili, bili više skoncentrisani i lakše savladali nove zadatke na početku školske godine.

“Hrana za mozak” puna vitamina i minerala čini da škola bude kao “mačiji kašalj”. Evo šta im treba:

Zdrave masti, posebno omega 3 masne kiseline važne su za sve, ne samo za decu. Prema nekim istraživanjima sa njima se mozak “obnavlja”, zato i jesu odlične za bolje učenje. Zato obogatite obroke sa: lososovim mesom, uljem lanenih semenki (ili uvrstite lanene semenke u peciva, koja pripremate), orahe, jaja, ulje od uljane repice, pšenične pahuljice, …

Zdravi ugljikohidrati – doručak za mozak

Sa dobrim odabirom namirnica za doručak, decu ćete poslati u školu bolje skoncentrisanu i energičniju.

Nek za doručak na stolu budu: jaja, zobene pahuljice, pahuljice sa mekinjama, peciva od brašna od celovitog zrna.

Pametan ručak i “grickalice – pametnice”

Trudite se da što češće imate na stolu peciva od integralnog ili graham brašna. Brašna od celovitog zrna su bogata vlaknima i važnim nutrijentima, poput selena, kalijuma i magnezijuma.

Za ručak pripremajte ćuretinu, ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama, integralni tost, proizvode od leblebije, … Sendviče pravite sa integralnim tostom, zdravim mesnim peroizvodima i dosta povrća.

Zakuske posle škole

Zaboravite na čipseve, masne grickalice i gazirane sokove, neka deca posle škole jedu: avokado, voće poput bobičavog, šljive, narandže, grožđe, kivi, lubenice.

Možete napraviti i gnječeni grah, jer je ova biljka bogata gvožđem, koje je važno za memoriju i koncentraciju. Uz grah služite graham krekere.

Napravite im šejkove i slastice od borovnica (bogate antioksidantima), oraha (zdravi vitamini i omega 3 masti) i tamna čokolada (podiže endorfin i koncentraciju).

škola3

Šta reći prvašiću pred prvi dan škole

Prvi susret sa školom za decu može biti poprilično zbunjujući, uglavnom ne znaju šta ih čeka i šta ta škola sad treba da znači u njihovim malim životima. Evo šta bi trebalo da uradite da detetu olakšate polazak u školu.

Veoma je važno da detetu objasnite koje su njegove obaveze, raspored i šta se od njega očekuje. Objasnite mu koliko vremena će morati provoditi u školi, kad će ustajati i kad će se vraćati kući. U većini slučajeva kad objasnite detetu da će u školi provoditi manje vremena nego u vrtiću sve bude lakše.

Pitajte vaše dete kako se oseća u vezi polaska u školu, da li je uzbuđeno ili uplašeno. Prilagođavanje ćete olakšati ukoliko pre zvaničnog prvog dana, dete obiđe učionicu i upozna učiteljicu. Na taj način mu donekle neće baš sve biti nepoznato.

Pored novih obaveza koje će imati naglasite detetu sve pozitivne strane polaska u školu. Recite mu da će se zabaviti, naučiti mnogo novih stvari i na kraju krajeva upoznati nove drugare. Dajte mu do znanja da su sva deca nervozna na prvi dan škole i da ono nije jedino koje se tako oseća. Da biste mu bar malko olakšali napišite mu ceduljicu podrške koju ćete staviti u pernicu ili kutiju za užinu, tako će dete znati da mislite na njega i kad niste tu.

Dajte do znanja svojoj deci da ćete zajednički rešavati sve probleme na koje u školi naiđe, potrudite se da u školu ide zajedno sa drugom decom iz svog susedstva da se ne bi osećalo na bilo koji način izdvojeno. Čak i ako morate voditi svoje dete u školu gledajte da to radite zajedno sa drugim roditeljima ukoliko je škola blizu. Ako vam je ipak potreban prevoz nakon nekog vremena se dogovorite sa ostalim roditeljima da jedne sedmice vi vozite decu u školu, druge oni. Na taj način dete će imati taj osećaj zajednice i što pre prihvatiti školu. Radovaće se samom putu sa drugarima.

Veoma je važno da se već prvih dana u školi raspitate za vannastavne aktivnosti koje će dete pohađati, naravno sve u skladu sa afinitetima deteta.

Srećna vam nova školska godina!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar