Menu 

Ako vi spadate u one ljude koji pažljivo brinu o novcu i pazite gde odlazi svaki dinar sigurno znate da svaka nova školska godina sa sobom nosi poprilične troškove. Evo kako ove godine da potrošite manje novca.

Pored nove opreme za školu na koju trošimo veće količine novca (o tome smo pisali “Kako davam novčanik preživi početak školske godine”) poveće izdatke možemo imati tokom čitave školske godine, jer nisu tu samo sveske i olovke.

Vodite se mišlju da možete imati sve, ali ne sve odjednom. Odredite prioritete. Razmislite da li je vašem detetu zaista potrebna potpuno nova garderoba pre nego škola počne? Donesite zajedničke odluke kojih će se pridržavati cela vaša porodica.

Jedan od načina da uštedite ove godine jeste da smanjite potrošnju goriva. Umesto da dete vozite autom u školu i na sve aktivnosti, povremeno prošetajte ili vozite biciklo.

Još jedan način da uštedite je užina. Umesto da detetu dajete pare za veoma nezdrave grickalice, užinu pripremajte kod kuće. Nemojte kupovati vodu i napitke za školu, kupite flašicu od kvalitetne plastike i svako jutro je punite vodom ili svežim sokovima

Jedan od svakako najvećih razloga zbog kojih trošimo dosta novca su svakako vannastavne aktivnosti. Ako dete ide na sport, glumu, strani jezik, ples… sasvim je u redu da od nečega odustane. Pored toga što mesečne članarine za vannastavne aktivnosti nisu ni malo jeftine za naše uslove uvek je potrebno kupovati i dodatnu opremu, a deca koja treniraju, na primer, borilačke veštine plaćaju i svako polaganje za pojas, kao i svaki novi pojas.

Ne dozvolite detetu da ide na previše aktivnosti jer svi njegovi drugari idu, recite mu da odabere najviše dve koje ga najviše privlače i da ih se drži tokom cele školske godine.

Klinci, mame i tate srećan vam početak nove školske godine!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar