Menu 

Sve veće obaveze u školi, mogu vas natjerati da se predomišljate kada su u pitanju vanškolske aktivnosti vašeg djeteta. Međutim, ne možete ignorisati želje vaših klinaca, ali ni dobrobiti tih aktivnosti.

Dokazano je da se djeca, koja imaju vanškolske aktivnosti, bolje koncentrišu i neće imati problema sa težinom ili sukobima s drugom djecom.

Kada birate vanškolske aktivnosti, ne mislite na sebe i na vaše neostvarene želje i ambicije, mislite na djecu, šta je to šta oni žele, kakve sklonosti imaju. Te aktivnosti će imati smisla jedino ako ih djeca vole, ako je to ono u čemu se pronalaze.

Najbolje su one aktivnosti u kojima djeca vremenom stvaraju nešto, poput projekata timske izgradnje maketa ili rada na predstavi.

Pažljivo birajte ljude koje će raditi sa vašom djecom. To bi trebali biti stručnjaci, koji imaju znanje i iskustvo. Djeca bi trebala da imaju priliku da mnogo komuniciraju i da rade sa talentovanim umjetnicima, naučnicima ili atletama. Sa njima će klinci najbolje naučiti šta je timski rad, šta znači pažljivo slušati, šta znači biti vođa.

Pazite da vaše dijete ne bude preopterećeno. To znači da su klinci još mali da bi imali pun dnevni raspored. To im stvara pristisak i povećava stres. Ponekad je dovoljna samo jedna vanškolska aktivnost kojoj će se dijete potpuno posvetiti.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar