Menu 

Čak 85 odsto žena ima simptome predmenstrualnog sindroma svaki mesec u vreme menstruacije. Grčevi, nadutost, nervoza, bes, želja za svađom su gotovo uvek prisutni. Saznajte kako da se lakše nosite sa PMS-om?

Osećamo se poput krofnica, “ujedamo”, a muškarci se kriju u mišijoj rupi. Svima poznat scenario. Lek za PMS ne postoji, ali sa nekim tretmanima, promenom stila života i prirodnim lekovima možete ublažiti simptome.

Hranite se zdravije

Preslana i teška hrana izaziva nadutost, kofein pogoršava razdražljivost i anksioznost, a alkohol depresiju. Šećer, takođe, izbegavajte, jer utiče na raspoloženje. Pokušajte sa voćem, povrćem i žitaricama sedam dana pred menstruaciju.

Vežbe

Mnoge žene su uspele vežbama da ublaže i psihičke i fizičke simptome PMS-a. Iako tvrde da tada nemaju energije, moraju je pronaći, jer je to najvažnije vreme za vežbu. Pronađite vežbu u kojoj uživate i koja vas “prodrmava”. Možete pokušati sa plesom.

Vitamini i dodaci

Oni su ključni za PMS, posebno vitamini B6 i E, koji smanjuje stvaranje prostaglandina, koji utiču na pojavu napetosti u grudima i pojavu mišićnih grčeva. Uz to, preporučuje se i uzimanje kalcijuma i to sa hranom ili u obliku tableta. Ženama do 50 godina starosti nije potrebno više od 1.000 do 1.200 mg kalcijuma. Blagotvorno deluje i magnezijum (u dozi od 400 mg dnevno), jer sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu, pa tako i osećaj napetosti u grudima, pa i „naduvenost“.

Biljke

PMS je nekada najbolje kontrolisati biljem. Pokušajte sa uljem jaglaca, đumbirom, listom maline, maslačka ili sa prirodnim progesteronskim kremama. Nekim ženama pomaže i čaj od konopljike (vitex agnus) ili preparati na bazi ulja noćurka.

Stres

Vrlo je važno da se odmarate dovoljno i da ste naspavani. Svaki dan radite na tome da smanjite stres. Pokušajte masažama, jogom, meditacijom ili, čak, izlaskom sa prijateljicama i vođenjem dnevnika.

Još par solucija

Ukoliko ništa od ovog ne pomaže, posavetujte se sa ginekologom i potražite neke blaže medikamente. Možda vam on predloži i terapiju svetlošću, novu metodu, kojom se povećava nivo serotonina, za bolje raspoloženje.

Sviđa nam se
Autor
Kako da pobedite PMS?
Datum
Ime
Otkrijte šta će vam pomoći da se izborite sa PMS-om
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Lubrikanti

    Dobre preporuke, naročito vođenje dnevnika.

  2. diina

    ja nemogu da dobijem menustraciju a ja imam 13 godina i idem u skolu OŠ’ Gračanica i kada idem u wc bila sam stavila uložak i nsam bila osjetila da mi ide krv tada sam bila u wc-u i tada sam dobila

Napišite komentar