Menu 

Bez obzira što ste mama sa iskustvom to nikako ne znač da znate apsolutno sve što vas može čekati kad je u pitanju drugo dete. Ako u skorije vreme planirate proširenje porodice, evo šta bi trebalo da znate.

Ne postoji savršeno vreme za drugo dete. Baš kao što ne postoji pravo vreme za prvo dete tako isto ne postoji pravi tajming za drugo. Bez obzira na razliku u godinama, kada druga beba stigne u kuću pripremite se na haos, ali u najpozitivnijem mogućem smislu i zato ne kalkulišite.

Budite svesni da nemate kontrolu nad začećem. Možda ste prvu trudnoću uspeli začeti odmah kad ste odlučili, a možda su vam bile potrebne godine trude. U svakom slučaju to nema nikakvog uticaja na drugu trudnoću. U svakom slučaju nemojte previše da se opterećujete, prepustite se i pokušavajte.

4414199077_809309ccce_o

Druga trudnoća neće biti kao prva. Lekari kažu da n postoje dve jednake trudnoće i zato ne očekujte i ne tražite poveznicu između prve i druge. Druga trudoća je uglavnom opuštenija jer nemate vremena da razmišljate zbog brige o starijem detetu.

Ništa vas ne može pripremiti na drugo dete. Baš kao što je slučaj i sa prvim detetom, ma koliko čitali i ma koliko se pripremali na sve što vas čeka tek kad druga beba dođe na svet biće vam jasno šta možete očekivati.

Okolina vas neće tretirati kao tokom prve trudnoće. Kada ste trudni prvi put uglavnom vas svi paze i maze i tretiraju sa posebnom pažnjom. Kad je u pitanju druga trudnoća to uglavnom nije slučaj i budite spremni na to.

Osećaj će biti potpuno drugačiji. Ako vas strah od gadnih mučnina koje ste imali tokom prve trudnoće na neki način odvraća od toga da zatrudnite i drugi put treba da znate da će druga trudnoća verovatno biti potpuno drugačija i da nemate čega da se plašite.

Stomak će se videti puno ranije nego prvi put. Možda vam se tokm prve trudnoće nije moglo primetiti da ste trudni sve do drugog tromesečja, ali to verovatno neće biti slučaj i drugi put, jer su stomačni mišići prilično oslabljeni.

17061543009_4b1270d829_z

Biće trenutaka kada će vas hvatati panika. Iako jako želite drugo dete biće trenutaka kada ćete pomisliti da to nije bila baš najbolja ideja, ali sigurni smo da ovakve misli prolaze kroz glave svih majki bilo da su trudne po prvi ili peti put.

Bićete posebno razdražljivi. Bez obzira na to koliko vaše starije dete ima godina biće trenutaka kad ćete biti posebno tužni jer nećete biti samo vas dvoje tu i kada ćete deliti ljubav sa još nekim.

Ponekad ćete zaboraviti da ste trudni. Ako vam se ovo desi to zahvalite vašem starijem detetu koje vam sigurno neće dozvoliti da previše razmišljate o trudnoći. To je i jedan od razloga zašto svaka naredna trudnoća nekako brže prođe.

Porođaj će kraće trajati. Ovo je napisano pravilo, ali drugi porođaj u većini slučajeva traje dosta kraće nego prvi i zato se pred termin ne mojte baš previše sami udaljavati od kuće.

Bićete opušteniji. Ovo je logično jer bez obzira na to što je svaka trudnoća drugačija i uvek se nešto može zakomplikovati činjenica je da ćete otprilike znati šta možete očekivati, šta je normalno, a šta nije i zato ćete biti mnogo opušteniji nego prvi put.

Znaćete šta poneti u bolnicu. Koliko ste suvišnih stvari spakovali kad ste prvi put išli na porođaj? To vam se sa drugim detetom sigurno neće desiti, sigurn smo da ćete spakovati ono najosnovnije i biti spremni.

Ono što sigurno najviše muči svaku mamu jeste da li će drugo dete moći voleti isto kao prvo, a odgovor je kratko i jasno, da.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar