Menu 

Otkako su električne cigarete dospele u žižu javnosti ne prestaju polemike oko njihove štetnosti. Jesu li električne cigarete sigurnije od duvana ili je to samo visoko tehnološki način da se nove generacije “navuku” na duvan?

Konkretan odgovor na ovo pitanje vam niko na svetu u ovom trenutku ne može dati. Čini nam se da su istraživanja na ovu temu daleko ispod popularnosti koje su ove cigarete stekle u veoma kratkom roku. U pitanju je velika rastuća industrija koja već sad broji milijarde dolara što potvrđuje i podatak da se upotreba ovih cigareta u periodu između 2011. i 2012. godine udvostručio i to među populacijom tinejdžerskog uzrasta.

Ako razmišljate o upotrebi ovih cigareta trebalo bi znate nekoliko veoma važnih informacija.

Kako funkcionišu električne cigarete?

Izledaju baš kao prave, kad uvlačite dim kraj im svetli kao da su upaljene, a izdišete nešto nalik dimu cigarete. To je u stvari para, najsličnija magli koju možete videti po rock koncertima, kažu stručnjaci.

Električne cigarete svih proizvođača funkcionišu na isti princip. Unutar nje se nalazi baterija, grejni element kao i ladica u kojoj stoji nikotin kao i ostale tečnosti i arome. Cena i karakteristike određenih cigareta variraju kao uostalom i kod onih pravih. Jedne su za jednokratnu upotrebu dok druge imaju bateriju koja se puni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-smoking-electric-cigarettes-black-background-image40881067

Koliko su sigurne za upotrebu?

Nikotin koji se nalazi u ovim cigaretama izaziva zavisnost i jednom kad ih prestanete koristiti očekuje vas “krizni” period nervoze, depresije, anksioznosti. Posebno štetne mogu biti za srčane bolesnike jer s vremenom mogu oštetiti arterije.

Istraživanja koja su do sad sprovedena kažu da električne cigarete mogu biti manje štetne od regularnih cigareta jer najveća opasnost kod cigareta dolazi iz dima, a električne cigarete evidentno ne gore. Testovi su pokazali da su hemikalije koje se nalaze u električnim cigaretama samo mali deo onoga što dobijamo putem, pravih cigareta, ali to uveliko može da se menja.

Stručnjaci kažu da su električne cigarete manje štetne od pravih ali da se još uvek ne zna njihov uticaj na zdravlje nakon duže upotrebe kao ni kakvog uticaja imaju na pasivne pušače.

Za i protiv

Među zdravstvenim stručnjacima se vodi žestoka polemika po pitanju ovih cigareta gotovo otkako su stigle na tržište. Njima je zajednčki cilj smanjenje upotrebe duvana i smrti uzrokovanih istim, ali mišljenja im se baš i ne podudaraju.

Naime, oni koji su prtiv ovih cigareta tvrde da su one zbog nikotina koji sadrže prelazna droga i na neki način navode decu i nepušače da ih koriste. Oni se takođe brinu da bi proizvođači koji imaju podršku medija i zvezda mogli da vrate popularnost pušenju, što bi moglo navesti i one koji decenijama ne puše da se vrate starom poroku.

Oni koji zagovaraju ove cigarte se slažu da bi za pušače bilo najbolje da se u potpunosti odreknu bilo koje vrste cigareta, ali naglašavaju da su električne cigarete bolja alternativa ako to nije moguće. Neki zdravstveni stručnjaci idu toliko daleko pa zamenu običnih cigareta električnim porede sa zamenom heroina metadonom (lekovima protiv bolova) te tvrde da ova zamena nosi svojevrstan rizik, ali da je zdravija.

Postoje i oni koji kažu da električne cigarete pomažu ljudima da se reše ovisnosti baš kao i nikotinske žvake , ali to nauka još uvek nije potvrdila.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-electronic-cigarettes-white-background-image39353077

Upozorenje za roditelje

Bez obzira što ne sadrže pravi duvan, električne cigarete sadrže nikotin te mogu uticati na pravilan razvoj dece i tinejdžera. Neke cigarete imaju aromu slatkiša pa deci mogi izgledati veoma primamljivo.

Veoma je važno napomenuti da roditelji treba da budu na oprezu kad su u pitanju ove cigarete jer one ne ostavljaju nikakv miris.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-couple-electronic-cigarettes-enjoying-e-cigarette-together-image35877618

Saveti

 • Ako ste nepušač nišpošto ne počinjite sa upotrebom električnih cigareta.
 • Ako ste pušač koji želi prestati pušiti prvo pokušajte sa nekim proverenim tradicionalnijim metodama, a neka vam lektrične cigarete budu poslednji izbor.
 • Ako ste pušač i na planirate prestati u tom slučaju bi prelazak na električne cigare bio pametan izbor, ali se u svakom slučaju pre donošenja konačne odluke posavetujte sa lekarom.
 • Koliko je upotreba električnih cigareta uzela maha govori i podatak da su u pojedinim gradovima u Americi kao što su Boston i Njujork gradske vlasti donele zakon o ograničavanju njihove upotrebe te kupovini na javnim mestima.
Piši!
Širi dalje!
3 komentara
 1. Aferdita Topalovic

  Cula, probala ( vrstu koja se ne puni tecnoscu nego nakaci gotov filter) i ogadila mi cigarete…duhan ostavila nakon 1,5 mjeseca. Meni pomogla! Prestala pusiti prije 3 godine i nikada mi nije ni palo na um:)))

 2. Medina Mandzo Tas

  Samo uzimanje novca ,kako si poceo pusiti tako i ostavi prirodno ,kakvi strucnjaci to je sama hemija i otrov.

 3. Vesna Milanović Ex Vojnović

  Čula……. vidjela……..ali isto tako i saznala……ništa od toga, uzimanje para…

Napišite komentar

Zdravlje

Već dugi niz godina se priča o lekovitim svojstvima pčelinjeg otrova za koji se veruje da može olakašati bolove uzrokovane artritisom. Otkrivamo vam više o ovom neobičnom načinu lečenja. Piši! Širi dalje!