Menu 

Feldenkrasova metoda je vrsta fizikalne terapije koja se uspešno bavi treniranjem nervnog sistema ne bi li pronašla novi način put do područja koja su oštećena ili povređena. Najčešće se koristi za otklanjanje stresa, napetosti, ali i kod pacijenata koji se oporavljaju od moždanog udara i ostalih neuroloških obolenja tumora na mozgu, multiple skleroze, povreda glave, ataksije…

Ova vrsta fiziklane terapije ime nosi po svom osnivaču Moshe Feldenkraisu, inače ruskom fizičaru, džudo ekspertu, inžinjeru mehanike i edukatoru. Feldenkras je patio od teške povrede kolena, a šanse za oporavak su bile 50 odsto, što znači da je mogućnost od trajnog oštećenja i vezanosti za invalidskih kolica je bila velika. Veoma nezadovoljan prognozama lekara on je razvio program terapeutskog pokreta i počeo ga prenositi drugima. Feldenkrasova metoda se bazira na principima fizike, biomehanike i empirijskom shvatanju ljudske psihologije te povezanosti uma i tela.

feldenkras

Tokom ove terapije, terapeuti koriste nežne pokrete i usmeravaju pažnju s ciljem povećavanja laganog pokreta, poboljšanja fleksibilnosti i koordinacije i naposletku ponovno otkrivanje urođene sposobnosti za graciozan i efikasan pokret.

Kad se upotrebljava Feldenkrasova metoda?

Ova vrsta terapije se se pokazala veoma uspešnom u treniranju nervnog sistema za pronalaženje novih puteva do oštećenih područja na telu. Uglavnom se koristi za oslobađanje od stresa, napetosti, ali je pokazala veliki uspeh pri pomoći kod oporavka od teških bolesti kao  što su moždani udar te pomaže onima koji pate od neuroloških oštećenja (tumor na mozgu, povreda glave, multipla skleroza i ataksija) koji uzrokuju manjak kordinacije pokreta i remete normalno kretanje.

Pacijenti koji imaju ortopedske probleme u kostima i zglobovima ovu metodu mogu koristiti da poprave držanje tela kao i da isprave pogrešno izvođene pokrete koji izazivaju bol. Terapije pokreta u koje spada i ova Feldenkrasova mogu imati velike koristi kod ljudi koji imaju određeni poremećaj u ishrani kao i psihijatrijska stanja poput depresije i anksioznosti.

Vežbe koje se koriste tokom ove terapije na neki način mogu prevaspitati mozak i nervni sistem i podstaći ih da razviju nove načine kretanja i sagledavanja sopstvenog tela kao i podizanje raspoloženja i osećaj blagostanja.

dreamstime_s_28850232

Šta očekivati tokom terapije

Ova metoda se sprovodi na grupnim ili individualnim terapijama. Grupne terapije se nazivaju i „osvešćenje kroz pokret“, a obično uključuju verbalne instrukcije od strane nastavnika koji predvodi i pokazuje seriju pokreta u sedećem, ležećem i stojećem položaju. Jedna terapija traje od 30 do 60 minuta i sastoji se od kontinuiranih lakih pokreta koji postepeno unapređuju poziciju tela. Naglask je na učenju koji pokret najbolje funkcioniše i uočavanju kvaliteta pozitivne promene u telu. Mnogi od ovih pokreta baziraju se na običnim funkcionalnim aktivnostima koje se pojavljuju tokom normalnog razvojnog procesa svakog čoveka (stajanje, hvatanje, ležanje, sedenje, gledanje iza sebe…), a neki od njih su zasnovani na više apstraktnim istraživanjem mišića, zglobova i držanja.

Individualne seanse koje se nazivaju i „Funkcionalna integracija“ se odvijaju sa učenikom koji obično leži, stoji ili sedi i celo vereme koristi pomagala  (jastuci, deke…) koja mu služe kao podrška ili da olakšaju pacijentima koji imaju ograničen pokret.

Uz pomoć nežnih dodira i nizom vođenih pokreta terapeut će razviti lekcije prilagođene potrebama pojedinaca s ciljem poboljšanja koordinacije i fleksibilnosti.

dreamstime_s_22161761

Neželjeni efekti i upozorenja

Ova j metod je nežan, neinvanzivan i ne forsira pojedinca da pravi pokrete koje mu telo ne dozvoljava i retki su slučajevi kada se ne preporučuje. A to je samo u slučaju jakih bolova, svežih rana od opekotina, aktivnih infekcija ili iriticije kože koji mogu otežati pokret te se terapija odgađa.

Feldenkras metod u kombinaciji sa drugim alternativnim metodama lečenja

Postoji nekoliko vrsta terapija koji se fokusiraju na muskuloskeletalni sistem kao što su masaže, ručna manipulacija i akupunktura, a koje se često mogu koristiti u kombinaciji sa ovom metodom posebno kad je u pitanju hronična bol. Takođe postoje terapije pokretom koje poboljšavaju ravnotežu i sprečavaju padove kao što su joga, tahi-chi i gigong te se uz Feldenkras terpiju daju sjajne rezultate.

Kad su u pitanju neki konvencionalniji načini fizikalne terapije, povećati izdržljivost i rastegnuti mišiće možete biciklizmom i plivanje koji su uvek bolji izbor od trčanja ili šetanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar