Menu 

Gubitak i istanjivanje kose može biti pzveno sa nekim medicinskim stanjima poput alopecije, ali je isto tako jedan od glavnih znakova starenja. Postoji mnoštvo sitnica koje možete učiniti da sprečite opadanje i gubitak kose, a u tome vam mogu pomoći na prvom mestu vitamini.

Otkrivamo vam pet najvažnijih vitamina za zdravu i lepu kosu kao i to gde ih možete pronaći.

Biotin

Jedan od najpoznatijih vitamina koji utiču na zdravlje i kvalitet kose je svakako biotin. To je vitamin iz porodice B-kompleksa kojeg možete naći i pod imenom vitamin H. Biotin kosi daje elastičnost i štiti od isušivanja što preventivno deluje na pucanje krajeva. Pored toga biotin potpomaže proizvodnju keratina, glavne komponente zdrave kose. Neki čak veruju da biotin odlaže sedenje kose.

Nedoststak biotina u organizmu nije previše čest slučaj, a postoje simptomi koji vas na to mogu upozoriti. Neki od njih su: opadanje kode, hronični konjuktivitis, problemi sa kožom, pa čak i blaga depresija. Nedoststak biotina možete nadomestiti sledećim namirnicama: smeđom rižom, bulgurom, graškom, sočivom i zobi.

kosa3

Vitamin A

Ovaj vitamin je veoma poznati antioksidant koji se naziva i retinol. Od velike je važnosti za zdravlje očiju ali je jednako važan i za zdravlje te izgled vaše kose. Vitamin A podstiče produkciju prirodnog sebuma, uljne supstance koja se pojavljuje na koži glave i čuva kosu od isušivanja. Pored toga, vitamin A je snažan borac protiv slobodnih radikala. Vitamin A možete pronaći u ovim namirnicama: šargarepi, spanaću i breskavama.

Treba da budete oprezni kada uzimate suplemente vitamina A, jer prevelike doze mogu izazvati gubitak kose. Maksimalna doza vitamina A koju možete uneti tokom dana, putem suplemenata i hrane jeste 25.000 IU.

Vitamin E

Ovo je takođe antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, a naziva se i “vitamin za dobru kožu”. Vitamin E poboljšava cirkulaciju jer podiže nivo kiseonika što može rezultirati rastom nove, zdrave kose. Veruje se da vitamin E ima pozitivan uticaj na imunitet i na taj način smanjuje rizik od gubitka kose. Putem hrane možete ga uneti kroz sledeće namirnice: mahunarke, soju, zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, ulje od pšeničnih klica.

Preporučena dnevna doza vitamina E jeste 400 IU dnevno i preko toga ne bi trebalo da idete jer previše vitamina E može izazvati krvarenje i razređivanje krvi.

Pantotenska kiselina

Ova supstanca je poznata i pod nazivom vitamin B5. Prilično je nepoznat, ali veoma efikasan kad je u pitanju zdravlje kose i sprečavanje pojave sedih s godinama. Isto tako pomaže pri smanjenju gubitka kose takođe izazvanog starenjem. Veruje se da pantotenska kiselina jača koren kose i pospešuje njihov rad. Takođe, pomaže uklanjanje mrtvih stanica kože i oslobađa prostor za rast novih dlaka.

Možete je pronaći u vitaminima B kompleksa, ali i u mnogim namirnicama poput celovitih žitarica i jaja.

kosa2

Inositol

Poslednji, ali ne manje važan vitamin za zdravlje i lep izgled kose se zove inositol koji pripada grupi vitamina B. Iako možda nikada niste čuli za ovaj vitamin treba da znate da je veoma važan kad je u pitanju zdravlje kose, ali i brojnih telesnih funkcija. Inositol podstiče zdravlje ćelijskih membrana posebno onih u očima, crevima, mozgu i koštanoj srži, a oni koji ga redovno koriste primetiće i manjak opadanja kose. Inositol je vitamin koga ljudsko telo samo proizvodi, a možete ga pronaći i u sledećim namirnicama: mahunarke, citrusno voće, hleb od celovitih žitarica, pivski kvasac.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Svako ko je bar jednom imao afte u ustima zna kolika muka mogu biti ove sićušne bele rane. Ne daju nam da jedemo, a ako su na nezegodnijim mestima čak nam je i pričanje otežano....