Menu 

Čak i ako živite na petom spratu nebodera to nikako ne znači da ne možete uzgojiti svoju malu bašticu. Sve što vam je potrebno jesu mali trikovi i da otkrijete tajne urbanog baštovanstva.

Da biste uzgojili svoju baštu u centru grada treba da otkrijete sve načine na koje u te svrhe možete iskoristiti krovove, prozore, balkone da uzgojite začinsko bilje, cveće, povrće,…

Za baštovanstvo u stanovima od najvećeg značaja su dobre saksije sa rupama za dobro oticanje vode i sunčano mesto sa najmanje šest sati izloženosti sunčevim zrakama, a to u zatvorenim prostorima nije baš jednostavno obezbediti. Svi prozori uglavnom imaju određenu UV zaštitu i ne dozvoljavaju svetlosti da bude dovoljno jaka i zato možete nabaviti posebne sijalice koje će pospešiti rast vaših biljaka u zatvorenim prostorima, a u prodavnici za baštovane možete se posavetovati koje su najbolje za vaše uslove.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-colorful-flowers-pot-pansies-pink-yellow-image31645905

Odgovarajuće saksije i zalivanje

Da biste uspešno uzgojili povrće na krovu zgrade ili balkonu birajte saksije najmanje 35-45 centimetara dubine, za biljke sa velikim korenom, saksija ne sme biti plića od 45 centimetara.

Pored dubine saksije posebnu pažnju treba da obratite na zalivanje jer i premalo i previše vode mogu izazvati probleme. Kod većine cveća i povrća je potrebno da prvih 2,5 – 5 centimetara zemlje budu u potpunosti suvi pre narednog zalivanja. Ako pustite da se zemlja osuši više ili preterate sa zalivanjem u oba slučaja biljka će uvenuti.

Na tržištu možete pronaći i saksije koje imaju mehanizam za „samozalivanje“ što je odličan izbor ukoliko su vam biljke na krovu i stalno izložene suncu. Više o tome pisali smo u tekstu “Samozalivajuća saksija”.

Verovali ili ne veoma je bitna i boja saksije jer one tamnije privlače više sunčeve svetlosti od svetlih i mogu se zagrejati toliko da dođe do oštećenja korena biljke. Ako imate tamne saksije sklanjate ih sa direktne izloženosti suncu tokom najtoplijeg dela dana.

Ako sebi ne možete priuštiti nove saksije možete iskoristiti plastične kantice, flaše od mleka ili od vode kao i cigle i betonske blokove. Jedino što treba da uradite jeste da napravite rupe za oticanje vode. Izbegavajte saksije napravljene od hemikalijama tretiranog drveta koje mogu ubiti biljke.

Ako su vam saksije na vetrovitom mestu, onda birajte one koje imaju ravne stranice i čije dno nije uže od gornje strane, jer su takve saksije čvršće i puno manje se prevrću usled vetra. U saksije bi trebalo da stavljate laganu mešavinu zemljišta koju ćete kupiti jer je obična zemlja previše teška za saksije i sprečiće da voda dobro otiče.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-flower-pot-image9538082

Prozorske saksije

U prozorske saksije trebalo bi da sadite uglavnom manje biljke jer su obično previše plitke da bi se u njima moglo uzgojiti povrće. Peršun, bosiljak, origano i ostalo začinsko bilje su najbolji izbor za prozorske saksije.

Od povrća najpogodnija opcija su spanać i zelena salata, a možete ih pomešati zajedno sa cvećem što će na vašem prozoru izgledati više nego dekorativno.

Vertikalna bašta

Ukoliko nemate mesta da saksije poslažete po balkonu uvek možete da kupite one korpe koje se mogu obesiti kao i zidne metalne konstrukcije u koje možete staviti više saksija, različitih veličina.

http://www.dreamstime.com/stock-image-balcony-flowers-vegetables-image23571621

Uspešna sadnja

Da biste izvukli najviše što možete iz urbanog baštovanstva veoma je važno da dobro planirate. Sadite biljke koje se beru u više navrata i imaju kratko vreme sazrevanja. Budući da većina biljaka ima kratak period „žetve“ na svake dve nedelje sadite nove biljke kako bi konstantno ubirali plodove.

Sadite biljke u više navrata, prvo posadite biljke koje podnose hladnije vreme kao što su salata, rotkvice, kelj, cvekla, grašak, spanać, a kad njihovo vreme prođe na njihova mesta zasadite patlidžan, tikvice, paprike, paradajz…

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Dragan Dencic

    I jedna saksija cveca je nesto lepo ao vo zenelino je prelepo.

Napišite komentar