Menu 

U današnje vreme deca su zaluđena novim tehnologijama, i u novorođenačkom periodu ne možemo ih odvratiti od mobilnih telefona. Kad je pravo vreme da detetu nabavite telefon?

Pre nego se odlučite na ne tako mali korak trebalo bi da razmislite o nekoliko važnih stavki. Da li je vaše dete spremno na toliku odgovornost, da li to može da priušti, da li će moći da vodi računa o mesečnoj potrošnji.

U većini slučajeva deca prvi telefon dobiju između 12-13 godine, ali to ne bi trebalo da bude stvar godina, već zrelosti. Samo vi kao roditelj možete proceniti da li će vaše dete telefon ostaviti u autobusu ili će skočiti sa njim u bazen. Hoće li ga dopisivanje sa drugarima ometati dok radi zadaću…

Ako dete izrazi želju da dobije telefon, sazovite porodični sastanak. Recite detetu da i vi želite da ga u svako doba možete dobiti, ali isto tako da želite znati za šta tačno ono želi da ga koristi. Objasnite detetu koliko telefon košta i koliko može potrošiti na mesečni račun. Postavite granice i odredite pravila.

Privilegija ne pravo

Čak i ako ga sva ostala deca imaju, objasnite detetu da mobilni telefon nije pravo koje ima i dete ne bi trebalo ove ne baš tako jeftine uređaje da uzimaju „zdravo za gotovo“.  Prvi korak ka tome je da dete sa svojom ušteđevinom učestvuje u kupovini telefona ili da ga zaradi na neki drugi način, kako se već dogovorite.  Napravite zajednički plan kako da dete zasluži telefon, da li će dati nešto novca, što mu je dala baka za petice ili ćete mu dati dodatne kućne poslove dok ga ne „otplati“.

Za početak, nipošto nemojte detetu kupovati neki skup uređaj ili smartfon. Kupite mu telefon, koji će mu služiti isključivo za pozive i slanje poruka. Ako ćete mu dati svoj stari telefon, isključite mogućnost pristupa internetu.

Ako niste potpuno sigurni da je dete spremno da vodi računa o sopstvenom telefonu stavite ga na probu. Ako mu u probnom roku popuste ocene u školi ili ga uhvatite kako se noću kad bi trebalo da spava, dopisuje sa drugarima, još nije pravo vreme.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar