Menu 

Posekotine i rane su gotovo u svakom domaćinstvu, na žalost, česte, posebno ako imate decu. Sanirati ih možete odmah uz pomoć par prirodnih lekova.

Ako imate muža “majstora za sve” i živahnu dečicu sigurni smo da su vam često dolazili pružajući posečenu ruku ili povređeno koleno tražeći pomoć. I vama su neke kuhinjske nezgode sigurno desile. Ako nemate “kuhinjsku” prvu pomoć, potražite je u vašoj ostavi i ormarićima.

Prvi korak je da ranu očistite, najbolje antibakterijskim sapunom i mlakom vodom. Nakon toga stavite gazu ili komadić čiste takanine i pritisnite ranu lagano da biste zaustavili krvarenje.

Med

Za manje posekotine prava pomoć je med. Kada ranu operete i očistite nanesite preko tanak sloj meda, koji deluje dezinfikujuće. Ostavite tako otvoreno nekoliko minuta, pa preko ranice stavite flaster ili zavoj.

Ljute papričice

posekotine i rane Preko očišćene rane možete posuti malo ljute kajenske paprike, koja sadrži kapsaicin, zahvaljujući kojem će bol biti ublažena. Isto možete probati i u slučaju modrica.

Beli luk

Odličan je za zaustavljanje krvarenja i ublažavanje bolova kod posekotina. Ogulite dva do 3 čena belog luka, pa ga izgnječite kašikom ili uz pomoć tučka i avana. Nanesite na ranu i ostavite da deluje.

Bokvica

Ova biljka je fenomenalan doktor kada su u pitanju posekotine, udarci, rane. Naberite nekoliko listova, operite ih i izgnječite u pastu za oblogu. Stavite na povređeno mesto i omotajte gazom ili pamučnom krpicom. Ostavite da deluje što duže. Ponavljate postupak ako je potrebno. Možete je koristiti i kod ujeda insekata i žuljeva. (Možete icediti sok i njega koristiti ili samo staviti celi list bokvice). Pročitajte i .

posekotine i rane

Aloe vera

Ova čudotvorna biljka je najbolji prijatelj kože. Pored toga što čini kožu mekšom pomaže i da zalečite posekotine i rane. Koristite aloe vera gel ili iscedite sveži iz lista biljke i stavite na ranu. Takođe, možete list raseći uzdužno i rasečeni deo sa gelom staviti direktno na ranu i omotati gazom.

Da li ste vi koristili neke biljke ili prirodne preparate za posekotine i rane?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar