Menu 

Kuglanje je, ako niste znali, jedan od sportova sa najbogatijom i najdužom istorijom. Postoji oko četiri hiljade godina, a veruje se da su ga aktivno upražnjavali drevni Grci i Rimljani. Kod nas ovaj sport nije toliko popularan, ali mi vam donosimo nekoliko sjajnih razloga zašto bi trebalo da ga uvrstite u raspored fizičkih aktivnosti.

Pored toga što je na prvom mestu zabavno, kuglanje je sjajno za poboljšanje zdravlja i oblikovanje tela, a evo i savršeno dobrih razloga zašto bi trebalo da kuglate.

8529331299_d9b0b03884_z

Jača i tonira mišiće. Kuglanje pomaže da ojačate mišiće donjeg dela tela, jer vi tokom kuglanja, u stvari hodate sa određenim teretom u rukama, što je uvek sjajna vežba. Pored toga, mahnjem rukama da bacite kuglu vi istežete mišiće i to je sjajna vežba za ligamente, mišiće i zglobove u rukama.

Mršavljenje. Ako imate problema sa nekim malim viškovima, kuglanje će vam pomoći da se toga rešite jer se kuglanjem ubrzava metabolizam. Tokom kuglanja vi se konstantno krećete, radite nogama, hodate, napred-nazad, te podižete teret, saginjete se. Tokom tri partije kuglanja, čovek u proseku pređe oko 7 kilometara, što u zavisnosti od toga koliko ste truda uložili u igru može značiti da ste sagoreli između 175-200 kalorija po partiji.

Poboljšava društveni život. Ovo nije igra koju možete igrati sami i zato je kuglanje sjajn način da popravite svoj društveni život. Ako vas budu zvali na kuglanje oavezno pristanite jer je zabava zagarantovana.

Smanjuje rizik od bolesti. Jedan od glavnih rizika za razna obolenja je sigurno život bez fizičkih aktivnosti. Bilo kakva vrsta vežbe, uključujući kuglanje drastično snižava rizik od srčanih obolenja, poboljšava cirkulaciju, snižava holesterol te niveliše krvni pritisak. Ono što je sjjano kod kuglanja jeste što ga nećete doživljavati kao vežbanje već kao zabavu, a doneće vam mnogo toga dobroga za vaše zdravlje.

Sjajno za stres. Pošto se vodi kao veoma intenzivna fizička aktivnost koja ima i taj društveni aspekt, kuglanje je sport koji pomaže da se rešite stresa i zato ga obavezno praktikujte čak i kad ste najumorniji. Pristanite da odigrate jednu partiju i odmah će vam biti bolje.

8499689019_5b5665c559_z

Lako se uči. Ako je jedan od razloga zbog kojih ne želite da probate kuglanje, neznanje, odnosno strah da se ne osramotite, onda razloga nema. Kuglanje je sport koji se veoma lako uči i za koji nisu potrebne neke posebne veštine. Na kraju krajeva koliko je teško baciti kuglu i srušiti čunjeve.

Kuglanje je prijatelj zdravog srca. Veze i prijateljstva koja stvarate tokom nekog sporta pozitivno utiču na zdravlje srca. Adrenalin koji osećate tokom igre poboljšava srčanu ratu što sve skupa znači dakuglanje pozitivno utiče na zdravlje srca.

Ako vas još uvek nismo ubedili da se odvažite, skupite ekipu i isprobate onda ćemo vam reći i da je kuglanje sport za sve generacije, savršen način druženja sa porodicom i prijateljima, lako se uči, a ostaće vam u lepom sećanju za ceo život, verujte nam na reč. Isto tako tokom kuglanja se poboljšava koordinacija pokreta između očiju i ruke i na taj način se stimuliše mozak, poboljšava koncentracije i mentalne performanse.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar