Menu 

Doktor Izumi Tabata je razvio režim vježbanja, koji mnogi nazivaju kaznenim i brutalnim, ali efektnim. Da li biste se usudili?

Tabata tvrdi da ove vježbe mogu poboljšati vaše kardiovaskularno zdravlje u samo nekoliko minuta. Jedno je sigurno – sagorijevaju mnogo kalorija za vrlo kratko vrijeme. A, to nam je svima cilj, zar ne?  (Pogledajte još jednu kratku, 10-minutnu vježbu)

Ova japanska vježba je vrsta visoko intenzivnog treninga u intervalima. Radite kratke, snažne i intenzivne vježbe 20 sekundi i onda odmarate 10 sekundi. I tako ponavljate osam puta. Oprema vam nije potrebna, a možete raditi kakve god vježbe želite – samo da su jake.

Sve počinje sa petominutnim zagrijavanjem, a završava istezanjem. Visoko intenzivne vježbe traju 20 sekundi, a imate 10 sekundi odmora. I tako ponavljate oko 4 minute, odnosno 8 puta. Možete raditi bilo koju vježbu: sklekove, trbušnjake, trčanje, nije bitno, ali mora biti tačan odnos 20:10. Ovom vrstom aerobnog i anaerobnog treninga uveliko i efikasno povećavate svoju izdržljivost. Zabušavati ne smijete. Morate izvoditi 20 sekundi vježbi u kojima se nećete štedjeti i samo 10 sekundi odmora između vježbi. Sasvim jednostavno – osam serija po 20 sekundi, sa deset sekundi odmora između svake serije.

Već sada uviđate mnoge pogodnosti ove vježbe: kratka je – za samo 4-5 minuta možete napraviti jako efikasnu vježbu za bilo koji dio tijela, sagorijevate masne naslage, možete vježbati bilo gdje i bilo kada, nije vam potrebna oprema, a rezultati su i naučno dokazani.

Jedina nepogodnost je ta što je tabata vrlo naporna, iako traje samo par minuta. Ukoliko se, ipak, odlučite na tabatu, važno je da krenete lagano. Jer, ako se zaletite mogli bi brzo odustati ili, u gorem  slučaju, povrijediti se. Radite na početku sa pola snage i sa pola serija (znači, umjesto 8, 3 ili 4). Takođe, tabatu ne preporučuju totalnim početnicima. Morate imati nekog fitnes iskustva.

E, sad, da li ste za tabatu?

Piši!
Širi dalje!
5 komentara
 1. naranjito

  Imam 50 godina i treniram, naravno uz prisustvo trenera.Nema tu ništa brutalno ali nema ni zabušavanja ako hoćete rezultate.Moj motiv je poboljšanje zdravlja a naravno uz vježbe se i oblikujete.Počnite da vježbate dok ste mladji tako će te sačuvati i zdravlje i mladalački zgled :)

 2. Agnes Nikolic via Facebook

  Radim,redovno.Nije brutalna,teska jeste,ali i mnogo efikasna:))

 3. Katarina Pavićević via Facebook

  Deluje zanimljivo.

 4. Ana Minčić via Facebook

  vec treniram na taj nacin… nista nije brutalno…. jeste surovo za one koje prikrivaju nagomilano salo garderobom… i opravdanjem da nemaju vremena…

 5. Vera Petrovic via Facebook

  Probacu:)))

Napišite komentar