Menu 

Ekstrakt vanile je sastojak koji se veoma često pominje u pripremi kolača i torti, a bez ikakvih problema ga možete napraviti i sami.

Ovaj domaći ekstrakt je marvicu blaži od onog kupovnog pa tako ako recept zahteva kašičicu ekstrakta vi stavite dve. Od ove količine sastojaka trebalo bi da dobijete 250 ml ekstrakta. Recept smo pronašli na Averiecooks blogu.

Potrebni sastojci:

  • 5 mahuna vanile, presečenih uzdužno
  • 250 ml vodke, ruma, burbona ili konjaka

ekstrakt

Mahune vanile presecite uzdužno, ali ne do kraja, neka vrhom ostanu spojene. Presečene mahune poslažite u staklenu teglicu, a zatim ih zalijte alkoholnim pićem koje ste odabrali. Neka mahune u potpunosti budu prekrivene tečnošću. Imajte na umu da će sa vodkom ukus vanile biti najčišći i najitenzivniji.

Teglicu sa vodkom i vanilom dobro zatvorite i energično tresite 30 sekundi, a zatim ostavite na mračnom i hladnom mestu oko dva meseca. Svake nedelje teglicu protresite 10 sekundi.

Već nakon šest nedelja ekstrakt će možda biti spreman za korištenje, ali će nakon dva meseca aroma vanile biti puno intenzivnija. Ako kad otvorite teglicu prvo osetite miris alkohola to znači da ekstrakt još nije spreman i da treba još da stoji.

Recept
Ime Recepta
Kako da sami napravite ekstrakt vanile
Objavljen
Vreme Pripreme
Rangirano
4.5 Based on 12 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Maja

    Super je. Ja redovno pravim sama i vanilin šećer tako što štapić vanile stavim u teglicu sa šećerom.

Napišite komentar