Menu 

Odmah na početku vam moramo reći da bez obzira na to koliko knjiga u trudnoći pročitate, sa koliko mladih majki razgovarate i koliko često odlazite u školu za trudnice, nikako ne možete biti spremni na ono što vas čeka kad se beba rodi, jer je praksa u potpunosti drugačija od teorije i to je najveća istina.

Činjenica je da vi jednostavno ne možete znati kakve će biti prve nedelje majčisnta sve dok ih sami ne doživite i proživite. Razloga za to je mogo, na prvom mestu žene se od porođaja oporavljaju na različite načine, možda ćete roditi na carski rez ili će vas boleti rana od epiziotomije pa nećete biti u potpunosti mobilni što će dodatno otežati celu situaciju. S druge strane svaka beba je drugačija i ne dozvolite da vas preplaše sa pričama o nespavanju jer to u vašem slučaju ne mora biti istina. Većina bebica prvih nedelja nakon poroda samo jede i spava, a vi treba da uhvatite njen ritam i odmarate kad i beba.

Mi smo za vas napravili listu koja će vam sigurno pomoći da što lakše pregurate prve dane sa bebom, samo dok se u potpunosti ne oporavite i uđete u rutinu. Kasnije će biti sve mnogo jednostavnije, verujte nam na reč, sve smo to prošle. Ne treba da se plašite, sve je stvar dobre organizacije i vaše sposobnosti da objeručke prihvatite pomoć bližnjih.

Pripreme pre poroda

5107185048_b1ef348eb7_z

Veoma je važno da pre nego što odete u bolnicu kuću snabdete najvažnijim namirnicama i stvarima za higijenu jer kad stignete kući sa bebicom nećete moći otrčati do prodavnice baš svaki put kad vam nešto zafali, bar ne još neko vreme i zato je veoma važno da vaša ostava i kupatilu budu dobro snabdeveni. Evo šta obavezno treba da imate u kući.

Flašice i zamensko mleko. U slučaju da ne budete mogli dojiti obavezno nabavite jedno pakovanje zamenskog mleka, za svaki slučaj, da se nađe. Iz tog razloga će vam trebati i flašice.

Pelene. Tokom prvih dana nakon što stignete kući trošićete između 8-12 pelena dnevno i zato je važno da imate spreman koji paket kad stignete kući.

Vlažne maramice. Trebaju vam maramice za brisanje bebine guze, ali i one za odrasle, ako ne budete mogli baš svaki dan da se tuširate.

Papirni proizvodi. Toalet papir i kuhinjski ubrusi su ono što mora biti u kući jer kad stigne beba uvek ćete nešto morati brisati.

Prašak za veš. Obavezno si obezbedite neko veliko pakovanje praška za veš jer ćete oprati zaista mnogo veša.

Posteljina za bebu. Pre poroda kupite nekoliko pakovanja posteljine za bebe da biste mogli menjati često, jer će biti dosta nezgoda i bljuckanja.

Bodiji i benkice. Sa garderobom za bebe nemojte preterivati, ali kupite dosta pamučnih bodija iz jednog dela, benkica i dekica.

Paracetamol. Pomaže kod bolova nakon porođaja, a siguran je za upotrebu i dok dojite.

Ultra snažni ulošci. Ovo nikako nije zabavna tema, ali nekoliko prvih nedelja će vam zaista biti neophodni i zato si obezbedite zalihe.

7826412982_29a2d38808_z

Sredstvo za uklanjanje mrlja. Ako želite spasiti vašu garderobu od silnih mrlja od bljuckanja uvek imajte spremno sredstvo za uklanjanje mrlja.

Ulošci za dojenje. Postoje posebni ulošci za dojenje koje stavljate u grudnjak da vam mleko ne bi iscurilo po garderobi. Sigurno znate da dojke proizvode mleko čak i kad beba ne sisa i zato će vam ovi ulošci dobro doći.

Sredstvo protiv zatvora. Mnoge mlade majke nakon porođaja imaju tvrdu stolicu što može biti posebno nezgodno ako ste imali epiziotomiju i svaki odlazak do tolatea i dodatno naprezanje izaziva jake bolove. Pitajte vašeg lekara koje sredstvo protiv zatvora možete koristiti dok dojite i nabavite ga pre nego odete u bolnicu. Na taj način sprečićete i pojavu hemoroida.

Antibiotska krema. Ovakve kreme se prporučuju majkama koje su imale carski rez jer će im pomoći da rana brže zaraste i da manje boli. U svakom slučaju posavetujte se sa lekarom.

Proteinske pločice.  Biće dana kad stignete kući kad vam jednostavno neće biti niti do jela, a kamoli do pripreme hrane i zato obavezno nabavite mnoštvo proteinskih pločica koje će vam obezbediti energiju.

Vodica za ispiranje usta. Možda nećete uvek imati volje i energije da nakon svakog jela perete zube i zato nabavite vodicu za ispiranje usta.

Štapići za uši za bebe. Postoje posebni štapići za uši napravljeni isključivo za bebe i decu, važno je da ih imate da prvih dana očistite bebin nosić ako bude zapušen.

Kreme protiv pelenskog osipa. Pored klasične kreme za guzu obavezno nabavite i namensku kremu protiv pelenskog osipa. Naravno nećete je koristiti ako beba ne dobije osip, ali veoma je važno da je imate u kući.

Antibakterijski gel. Nakon porođaja kad stanete na noge i kad počenete izlaziti napolje veoma brzo ćete shvatiti da su retka javna mesta koja imaju posebne delove za presvlačenje beba i kad izlazite uvek sa sobom nosite antibakterijski gel jer nikad ne znate gde ćete morati presvući bebu i šta ćete morati dezinfikovati.

Priprema hrane pred porod

Pored svih ovih sitnica koje morate imati u kući veoma je važno da unapred pripremite gotove obroke koje ćete posle poroda jednostavno podgrevati u mikrotalasnoj ili običnoj rerni. Možda vam se to čini kao nebitno, ali kuvano će vam biti potrebno da što brže stanete na noge, ali i zbog kvalitete mleka.

hrana3

Naravno da pored bebe, oporavka i umora nećete moći misliti na stvari poput redovnog ručka, pospremanja, čišćenja. Suprug i roditelji vam mogu malo pomoći, ali i sami možete sebi olakšati mnoštvo stvari. Među prvima – hrana. Zamislite koji će to užitak biti kada uz mnoštvo obaveza gotovo da nećete morati misliti na spremanje jela.

Taj period može potrajati i 6 sedmica, a može vas izaći popilično skupo da naručujete hranu i kupujete gotovu. Uz par saveta zamrznite i pripremite, obroke, napunite ostavu i svaki dan ćete imati obrok spreman za minut. Trebaćete samo kupiti malo svežeg voća i povrća, malo sira, salate, …

Prvo se fokusirajte na kuvanje gotovih jela i zamrzavanje. Isprva ova priprema može biti zamarajuća i, naravno, treba vam vremena. Ali, krenite polako – slobodno vreme pred porod svakako imate. Možete odrediti nekoliko dana u sedmici koji će biti obezbeđni za pripreme. Pozovite prijateljicu ili majku u pomoć. Ukoliko sve budete spremali u par dana uštedećete i kada je u pitanju potrošnja energije.

Kada govorimo o jelima, koja možete zamrznuti, tu su: gotovi gulaši, sataraši, supe, kore za pizzu, dinstana piletina, pasulj, čorbe (bez krompira), umak za špagete, knedle sa šljivama, ćufte, kiflice, iseckano povrće…

Posle samo skuvate, testeninu, rižu, krompir, iseckate povrće i imate prilog. Što se tiče mlečnih proizvoda zamrzavajte pasterizovano mleko, a odmrzavate ga u frižideru. Puter, margarin i sireve zamrzavate u aluminijumskim folijama, a odmrzavate u frižideru i morate ih potrošiti za par dana. (Kiselo mleko, pavlaka i jogurt nisu preporučljivi za zamrzavanje).

Sve pakujte u posudice ili u plastične vrećice. Trudite se da to budu manja pakovanja, jer ćete tako najsigurnije i najbrže da ih zamrznete.

Smernice

hrana2

Zamrznuta hrana je sasvim sigurna ako je pravilno zamrznete. Iako to nije naročito teško, neke smernice je dobro znati.

– Posude nikada ne treba napuniti do vrha. Trudite se da to budu manja pakovanja, da su vrećice položene. Idealno je da se hrana debljine 5 cm potpuno zamrzne kroz 2 sata.

– Pre zatvaranja kese u kojoj će hrana biti zamrznuta, treba istisnuti vazduh. Kako on isušuje namirnicu može doći do oksidativnih procesa koji stvaraju neprijatan miris.

– Nije preporučljivo zamrzavati: kuvana jaja, majonezu, salate, svež paradajz, kuvani krompir, pa ni suvo meso i kobasice.

– Ukoliko zamrzivač ne može postići temperaturu od -18 ° C ili se često otvara, zamrznutu hranu treba čuvati kraći vremenski period.

– Tri su načina za sigurno odmrzavanje hrane: u frižideru, hladnoj vodi ili u mikrotalasnoj rerni. Ne odmrzavajte hranu u toploj vodi.

– Jednom odmrznuta hrana u frižideru, može se sigurno ponovno zamrznuti bez prethodnog kuvanja, ali ukoliko je stajala izvan frižidera duže od 2 sata, ne smije se ponovo zamrzavati.

Ostava

hrana

Od ostale hrane pregledajte da li imate dovoljno, brašna, krompira, riže, testenine, žitarica, suvog voća, suvih sireva, …

Ovo je vrlo važan deo kada su u pitanju prilozi i doručak. Ostalo možete kupiti – posebno sveže voće i povrće, neke mlečne proizvode, hleb, …

Prve nedelje s bebom

Nakon svih priprema napokon ste stigli ste kući sa najdragocenijim paketićem koji ste mogli dobiti, spremni da ga mazite, pazite i poklonite mu svu ljubav ovoga sveta. Međutim nakon kratkog vremena shvatate da je roditeljska uloga pored neizmerne sreće puna strepnje, stresa i iscrpljenosti.

Ko je mogao da zamisli da to malo stvorenje može biti tako glasno? Spavanje celu noć postalo je tek nedostižan san? Iscrpljeni ste od dojenja, a po celoj kući su prljave pelene, a primetili ste da se vi i vaš muž istresate jedno na drugo?

Dobrodošli u majčinstvo!

Ipak, ovo je sigurno najlepši period vašeg života i kad vreme prođe sigurno ćete se sa setom prisećati nepraspavanih noći, ali u ovom periodu ne znate kako ćete izaći na kraj sa stresom i to je normalno.

Osmislite strategiju kako pregurati turbulentni period navikavanja na bebu i bebino navikavanje na vas.

spavanje2

Sve je to privremeno

Može vam se činiti da težak period nikad neće proći, ali svetlo na kraju tunela postoji. Beba će nakon nekon vremena ući u svoj ritam spavanja, a vaše telo i hormoni će se vratiti u normalu. Možda vam se čini čudno da život opet može bit miran i bez haosa, ali pričekajte – vratiće se sve u mormalu.

Postavite prioritete

U prvom periodu fokus bi trebalo da vam bude na zdravlju vaše bebe i vas. Potrudite se da se odmarate kad god je to moguće. Hranite se zdravo i pijte puno vode. Vaše telo je prošlo kroz mnoge promene i treba mu vremena i pomoći da se oporavi. Umesto da se brinete da li će kuća biti bez mrlje i kako će na poslu bez vas, posvetite se vašoj bebi i sebi.

 

Nove uloge

U trenutku se sve promenilo, od sestre, supruge i ćerke postali ste mama, a vaš muž je postao tata. Ušli ste u nove uloge koje će vam hteli vi to ili ne promeniti život iz korena. Budite spremni da će vam za prilagodbu trebati neko vreme. Biće vam potrebno vreme da naučite balansirati između brige za bebu i odnosa sa mužem, a posete baka ćete više ceniti.

Niste sami

Možete se osetiti iscrpljenom i razdražljivom. Možete osetiti da ste na rubu, ali će vam činjenica da niste sami uveliko olakšavati. Majčinstvo je divno iskustvo, ali ni malo lagano. Pitajte bilo koju majku da li je bilo lako sa bebom prvih dana isto će vam reći. Ipak od svega što ste dosad radili majčinstvo će vam doneti najviše zadovoljstva i svo nespavanje i iscrpljenost pašće u vodu zbog samo jednog osmeha.

spavanje

Kako da se naspavate

Kad je u pitanju to (ne)spavanje sa kojim će vas plašiti gotovo svih devet meseci trudnoće, ono može, ali ne mora predstavljati problem jer je svaka beba drugačija.  Nakon svega nekoliko nedelja vaša beba će razviti rutinu, duže će spavati ujutro, a i tokom dana. Najbolja stvar koju u tom trenutku možete uraditi da joj se pridružite.

Planirajte spavanje. Kad pripremate bebu za poslepodnevnu dremku, menjate pelene, prigušite svetlo, spustite roletne, pustite neku laganu muziku. U isto vreme pripremite i sebe, obucite udobnu odeću, pogasite telefone, zaključajte vrata i lezite. Čak i ako pre niste mogli spavati tokom dana, verujte nam na reč da će vam san veoma lako doći.

Zamenite dan za noć. Veoma se često dešava da bebe zamene dan za noć, danju spavaju, a noću su uglavnom budne. Da biste pratili ritam vaše bebe, spavajte po danu isto koliko i ona spava, a zaspivanje će biti lakše ukoliko nabavite masku za oči koja će blokirati svetlost. Noću možete prati veš, peglati, raditi ono što niste stigli taj dan.

Planirajte noć. Da biste što pre zaspali nakon večernjeg kupanja uvedite neke promene koje će vam pomoći da zaspite kad i vaša beba.

Izbegavajte napitke bogate kofeinom nekoliko sati pre spavanja, lagano večerajte i isključite računare i televizore.

Menjajte se sa partnetrom, neka on jednu noć ustaje, a u tom slučaju vi obavezno stavite čepiće u uši jer ako čujete kako se bori sa bebom, spavati nećete sigurno.

U početku možete bebu stavljati da spava sa vama u krevetu, jer ćete je na taj način moći hraniti bez da ustajete iz kreveta što će vam olakšati da ponovno zaspete. S druge strane, postoje roditelji koji se tek onda ne mogu naspavati ukoliko je beba s njima u krevetu iz straha da je ne zgnječe. U tom slučaju neka beba spava u krevecu pored vašeg kreveta.

beba2

Tražite i prihvatite pomoć. Ne ustručavajte se da zamolite vaše ili roditelje vašeg partnera da nekoliko sati tokom dana pričuvaju bebu da vi možete da se odmorite. To nikako ne znači da ste loša majka. Još bolja ćete biti ukoliko budete odmorni i naspavani.

Ponekad pozovite bake i deke da prespavaju kod vas i ustaju po noći da biste i vaš partner i vi imali noć bez ustajanja. Verujte nam na reč samo ta jedna noć spavanja će vas preporoditi.

Neka spavanje postane prioritet. Pored vođenja računa o bebi neka spavanje bude jedan od vaših glavnih prioriteta. Stavite spavanje na vašu listu obaveza iznad čišćenja kupatila i kuvanja ručka i nemojte se ni pokušati uveravati da je nešto drugo važnije od spavanja i odmora.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar