Menu 

Spavanje, odnosno manjak istog je zasigurno jedan od najvećih problema novopečenih roditelja. Ako će vam biti lakše donosimo vam nekoliko činjenica koje sigurno niste znali, a koje će vam pomoći da lakše shvatite zašto bebe ne spavaju kao svi mi ostali.

Bebe zaista mogu da zamene dan za noć

Istina je da neke bebe kad dođu na svet u potpunosti pobrkaju dan i noć što znači da danju spavaju, a noćima su budne što mladim roditeljima može predstavljati veliki problem. Bebe koje se tokom noći bude na svakih sat vremena, traže da jedu ili jednostavno žele malo pažnje mogu veoma iscrpiti roditelje.

Pokušajte poštovati onaj savet da spavate kad spava i beba i tešite se činjenicom da ova zamena noći i dana neće trajati večno jer većina beba nakon meseca dana uđe u nekakav ritam spavanja.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-sleeping-newborn-baby-image23982602

Spavanje bebe je nepredvidivo

U prvim nedeljama nakon poroda beba u većini slučajeva ne bude budna duže od dva sata u toku dana ili noći. Bebe u proseku spavaju između 14-18 sati tokom prvih nedelja, a 12-16 sati nakon navršenih mesec dana. Uprkos svemu tome, taj ritam roditeljima može biti veoma iscrpljujuć. Čak 71 odsto novopečenih roditelja je izjavilo da je manjak sna najteži deo brige o novorođenčetu.

uprkos tome što beba uglavnom jede i spava mi ne možemo da sastavimo nekoliko sati sna u komadu, a to sve rezultira manjkom energije. Drugi razlog je to što je bebin raspored spavanja poprilično nepredvidiv, nekad može da odspava i po četiri sata u komadu, a nekad ne više od dva.

Novorođenim bebama ne treba potpuna tišina da bi spavale

Većina roditelja se kad beba spava uglavnom trudi da ne proizvodi nikakve zvukove, hodaju na prstima i što nečujnije dišu iako za tim nema nikakve potrebe jer bebama nije potrebno potpuno tiho okruženje da bi spavale.

Ovo ne treba da čudi jer bebe devet meseci provode u materici koja nije baš tiho okruženje iako se tako misli. Imajte na umu da bebe jednostavno spavaju kad za to osećaju potrebu i okruženje im uopšte nije važno. Uživajte u ovom periodu dok traje jer nakon nekoliko meseci može im smetati i najmanji šum.

Bebe imaju sopstvenu ličnost i kad je spavanje u pitanju

Bebe nisu prazna ploča, one se rađaju sa karakterom čak i kad je u pitanju spavanje, jer da je drugačije sve bebe bi spavale jednako. Roditelji koji imaju više dece od najranijih dana bebinog rođenja mogu primetiti razliku.

Da biste izbegli probleme sa spavanjem čim pre počnite sa uvođenjem rutine pre spavanja.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-newborn-baby-sleeping-image15608948

Bebi je za spavanje potreban prazan krevetac

Da bi beba dobro spavala nisu joj potrebne dekice, jorgani, ukrasni jastučići i plišane igračke. Beba bi trebalo da spava u krevecu u kome se nalazi samo čvrsti madrac prekriven čaršafom, a poslednjih godina stručnjaci preporučuju da je najsigurniji položaj za spavanje na leđima ili na boku.

Izbacite sve plišane igračke, jastučiće ili baldahin koje ste natrpali u krevetac i tako ćete smanjiti rizik od iznenadne dojenačke smrti, a i beba će bolje spavati.

Članak
Naslov
Ovo sigurno niste znali o bebama i spavanju
Opis
Spavanje, odnosno manjak istog je zasigurno jedan od najvećih problema novopečenih roditelja. Ako će vam biti lakše donosimo vam nekoliko činjenica koje sigurno niste znali, a koje će vam pomoći da lakše shvatite zašto bebe ne spavaju kao svi mi ostali.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar