Menu 

Anemiju kao što već znamo uzrokuje nedovoljan broj crvenih krvnih zrnaca i nedovoljna količina hemoglobina u crvenim ćelijama. Mi vam danas donosimo preporuke za pravilnu ishranu za lečenje anemije.

Najčešći simptomi anemije su manjak energije, tendencija ka brzom umaranju kao i smanjena otpornost organizma na prehlade, grip i ostale virusne infekcije. Uzrok anemije mogu biti neke druge bolesti ili ozbiljan gubitak krvi, a najčešći oblik je onaj koji uključuje nedostatak gvožđa na koji ćemo se mi danas fokusirati.

Kad je u pitanju nedostatak gvožđa u krvi on obično nastaje jer nam ishrana jednostavno nije dovoljno bogata ovim mineralom, kojeg telo prerađuje u hemoglobin.

Dobra stvar je što nedostatak gvožđa, bez obzira što lekari uvek propisuju tablete, možemo veoma uspešno lečiti samo ispravnom ishranom. Namirnice najbogatije gvožđem su:

http://www.dreamstime.com/stock-images-apricot-image14775564

Kajsije su odmah iza džigerice po koncentraciji gvožđa i ukoliko patite od anemije trebalo bi što češće da se nađu na vašem spisku za kupovinu.

Listovi cvekle su namirnica koju obično nepravedno bacamo ne znajući da je više nego bogata vitaminima A i B-2, a ujedno podstiču podizanje nivoa gvožđa i mangana u krvi.

Blitva. Iako je koristimo puno ređe nego spanać, trebalo bi da znate da je blitva biljka veoma bogata vitaminom A i gvožđem.

Kukuruz je sjajan i iskoristite ga čim krenu prvi plodovi. Bogat je gvožđem i bakrom kao i vitaminima A i C.

Jaja imaju količinu proteina jednaku crvenom mesu, a pored toga bogata su mineralima, uključujući gvožđe i vitamin B. Savršena su da njima započenete dan jer će vam obezbediti potrebnu energiju, a tvrdo kuvana jaja su veoma lako probavljiva. Samo jedno jaje dnevno je dovoljno za unos velikih količina blagotvornih nutrijenata.

Smokve imaju veoma efikasno laksativno dejstvo i poprilične količine vitamina B. Savršene su kao zamena za veštačke zaslađivače.

Kelj/raštan je odličan izvor vitamina A, a obezbeđuje i poprilične količine vitamina B i C. Zbog visoke koncentracije gvožđa, kalcijuma i kalijuma važi za jednu od najzdravijih namirnica na svetu. Ukoliko imate nedostatak gvožđa jedite ovo povrće najmanje dva puta nedeljno.

Spanać je bez ikakve dileme super hrana putem koje dobijamo mnoge hranjive materije neophodne za zdravlje, a veoma je bogat vitaminom A i gvožđem. Konzumirajte ga veoma kratko obarenog ili sirovog u salatama jer tako ne gubi svoje nutrijente.

Melasa bi trebalo da se nađe na jelovniku svih onih koji pate od anemije jer je odličan izvor gvožđa. Koristite melasu umesto veštačkih zaslađivača i meda.

http://www.dreamstime.com/stock-image-raisins-female-holding-handful-image32337651

Grožđice za lečenje anemije

Grožđice su u stvari zrna grožđa sušena na suncu ili u hladu loze. Obično su to veoma zreli plodovi koji sadrže svega 15-20 odsto vlažnosti i fruktozu do 60 odsto što ih čini veoma slatkima.

Grožđice su veoma bogate gvožđem i ukoliko ste bledi, noge i ruke su vam hladne, možda biste mogli isprobati „terapiju grožđicama“ da popravite krvnu sliku. Istraživanja su pokazala da grožđice sadrže 15 puta veću količinu gvožđa od svežih plodova, a pored gvožđa tu su i ostali minerali, vitamini i amino kiseline.

Zbog vinske kiseline koju sadrže, grožđice će vam pomoći pri lakšoj probavi jer veoma dobro utiču na gastrointetinalni trakt.

Za lečenje anemije stručnjaci savetuju da svaki dan jedete šaku punu gržđica 30-40 grama, punih 15 dana, ali oni koji imaju dijabetes bi trebalo da ih izbegavaju zbog velikih količina šećera koje sadrže.

http://www.dreamstime.com/stock-image-salad-spinach-egg-image13199871

Zdrava salata za anemične

Za salatu koja će vam redovnom konzmacijom nesumnjivo popraviti krvnu sliku potrebno vam je:

  • Mladi spanać
  • Grožđice
  • Suve šljive
  • Avokado
  • Sveža šargarepa
  • Tvrdo kuvana jaja

Sve sastojke operite, očistite, iseckajte ili narendajte po želji. Začinite sa malo soli, limunovog soka i maslinovog ulja.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Nada Vlahovic

    JESMO!

Napišite komentar