Menu 

Ako vaše dete ima problem sa savladavanjem gradiva u školi, problem može biti i oslabljen vid. Kako da otkrijete da li vašem detetu trebaju naočare otkrijte u tekstu koji sledi.

Dete koje niju stanju dobro da vidi školsku tablu ili ima problema da se fokusira na posao za svojim radnim stolom s vremenom će postati frustrirano. Većini dece se oslabljen vid detektuje tokom redovnih sistematskih pregleda, ali i roditelji i nastavnici trebalo bi da obrate pažnju na određene znakove koji upućuju na oslabljen vid. Veoma je čest slučaj kod dece da se radi o problemima koji se veoma lako mogu korigovati ukoliko se na vreme uoče.

Evo koji su znakovi da dete ima problema sa vidom.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-little-boy-looking-key-image1876046

Škiljenje

Ukoliko dete ne vidi dobro, postoji mogućnost da će škiljiti kao da gleda kroz malu rupicu. Kad virite kroz mali otvor, slika sa zadnje strane retine se izoštrava što privremeno poboljšava vid i zato oni koji dobro ne vide povremeno škilje.

Naginjanje glave

Ako dete često naginje galvu kad gleda to može biti znak disbalansa mišića očne menmbrane ili strabizma. Dete može da vidi duplo kada gleda dole ili nekom drugom smeru, a naginjanje glave može da umanji taj dvostruki vid.

Sedenje preblizu televizoru

Ako dete kad gleda crtiće želi da sedi blizu televizora ili knjigu približava očima kad čita to je obično znak kratkovidosti. Kratkovidi ljudi obično imaju jasan vid kad se nečemu približe, a vid im se muti kad su udaljeni.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-kid-reading-book-image19478409

Preskakanje redova za vreme čitanja

Ako dete tokom čitanja preskače redove i ne zna gde je stalo to može biti znak oslabljenog vida. U većini slučajeva u pitanju je simptom strabizma ili astigmatizma.

Pokrivanje oka za vreme gledanja televizora ili čitanja

Dete koje za vreme čitanja ili gledanja televizora pokriva jedno oko ili ga jednostavno zatvara i gleda na ono na koje bolje vidi. Ovo bi moglo povećati rizik od nastanka ambilopije. Zatvaranje jednog oka može biti simptom strabizma ili katarakte.

Suzenje očiju

Kod dece je veoma česta pojava da se oči osuše tokom noći jer kapci nisu dovoljno zatvoreni kad spavaju. To može dovesti do prekomernog suzenja očiju što može ometati vid tokom dana.

Trljanje očiju

Trljanje očiju može biti znak umora očiju i može biti povezano sa svim vrstama problema sa vidom. Čak i medicinska stanja poput konjuktivitisa mogu izazvati probleme sa vidom.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-little-boy-sadly-rubbing-his-eyes-image9170192

Pokazivanje prstom tokom čitanja

Praćenje teksta prstom za vreme čitanja ne mora uvek da bude loš znak i obično su deca tako naučena u školi. U pojedinim slučajevima to može biti znak problema sa vidom koji se zove ambilopija, a u tom slučaju ukoliko su reči ili rečenice blizu jedna druge deca mogu teško da ih raspoznavaju.

Osetljivost na svetlost

Deca koja pate od ekstropije, oblika strabizma imaju običaj da zaškilje na jedno oko ukoliko su izložena jakoj svetlosti što može da se klasifikuje kao osetljivost na svetlost.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-girl-headache-cute-little-her-hand-held-to-her-forehead-painful-expression-showing-image38938245

Učestale glavobolje

Deca koja imaju problema sa vidom obično pate od učestalih glavobolja kojima im je zahvaćeno čelo ili predeo oko obrva, a to dolazi kao rezultat toga kad se deca naprežu da jasno vide.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar